За правата на пушачите, правата на пияните шофьори и други права…

За последните месеци се наслушах на най-невероятни доводи от страна на нашите политици и останалите поддръжници на идеята да се отмени невлязлата още в сила тотална забрана за пушене на закрити обществени места, че не мога да се въздържа от това да ги обобщя и коментирам.

Най-популярните доводи на поддръжниците на идеята да продължава да се пуши, съм събрал в 8 точки: 1. Забраната ще навреди на ресторантьорския и развлекателния бизнес; 2. Трябва да се даде право на собствениците да избират сами дали в тяхното заведение ще се пуши, или не; 3. Забраната ще навреди на туризма, защото чужденците като знаят, че у нас не се пуши, ще ходят някъде, където се пуши, примерно в Гърция; 4. Забраната няма да се спазва, така че е безсмислено да я приемаме; 5. Забраната дискриминира пушачите и нарушава техните права; 6. Държавата не ми е осигурила всички услуги, за които си плащам данъците, за да ми казва какво и къде да правя; 7. Аз обещавам винаги да съобразявам, ако на някой моето пушене му пречи; 8. Пълна забрана има само в две държави – точно ние ли трябва да сме от най-примерните!

Не съм съгласен с нито един от тези доводи, а моите сериозни и усмихнати отговори (както и доста коментари след тях) можете да прочетете в моя личен блог thomas.blog.bg.

Ако не ви затруднявам, нека коментарите продължат там, за да не разцепваме дискусията. Разрешени са и анонимни коментари, така че не е нужно да се регистрирате специално.

Споделете в социалната мрежа:

7 thoughts to “За правата на пушачите, правата на пияните шофьори и други права…”

  1. Аз също намирам тези, а и всички други доводи в подкрепа отпадане или ограничаване на забраната, като несъстоятелни. И по този повод написах “защо” в своя блог. Пушенето просто е противообществена проява и е крайно време да бъде квалифицирана като такава.

  2. Да, пикаенето на обществено място е много добра аналогия 🙂 Моята отдавна измислена аналогия беше с пърденето, но веднага се намери една пушачка, при това лекар, която ме контрира, че хората по принцип си го правели на обществено място. Какво можех да кажа…

  3. Аналогията я има отдавна – както писа Кърт Вонегът, ние не пикаем във вашите пепелници, затова, моля, не пускайте фасове в нашите писоари…

  4. Тези аргументи са слушани хиляди пъти. Днес даже и Андрей Райчев се опита да обвърже свободата с правото на пушачите да се тровят… Естествено – той е пушач, което следва да се чете “наркоман”, а като всеки страдащ от наркотична зависимост, преценката му относно неговия и на другите порок е силно повлияна, а оттам и необективна…

    Няма пушач, който да признае, че е наркоман и се нуждае от лечение. Няма пушач, който да признае, че трови другите. Няма пушач, който наистина да вярва, че пушенето води до рак… Осъзнават се, едва като се откажат…

  5. Впрочем има и пушачи, които осъзнават нуждата да спрат да го правят пред невинните хора около себе си. Любен Дилов, който пуши здраво, каза много хубави неща в полза на идеята да не се пуши на обществени места. Има и други. Но наистина са много малко, а останалите просто не разбират, че никой не се вълнува от самите тях, а от вредите, които нанасят на хората около себе си!

  6. Наглоста на депутатите от ГЕРБ няма граници , по всички медии въртят присъщото само на гьобелсовата пропаганда твърдение , че ако приемем пълната забрана за тютюнопушене на публични места, в България ще изригне вулкан , това е все едно да кажеш , че депутатите от това народно събрание ще ги сполети съдбата на тези от 25 – тото такова,ако не я приемат ,защото тогава се е пушило на публични места.Пълен идиотизъм , който за пореден път доказва , нескритото удоволствие което изпитват психопатите , които ни управляват ,когато издевателстват над нас ,докато ни убиват бавно но сигурно със свето управление! Да ни е честита , новата мъдра партийна линия ! Явно въпросните депутати са заети с четенето на Майн кампф вместо с Библията къде пише ,че “Бог наказва ,тези , които обича ” . Колкото по рано си изберем нови , толкова по малко ще ни се налага , да преглъщаме гаврата на унижението премесено с катран и рак, всеки ден на публични места,с благословията на тяхната партия!АНК (Антиникотиновата коалиция) за предсрочни и безапелационни избори!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.