СЗО критикува България за облекчаването на режима за тютюнопушене

Световната здравна организация не е съгласна с предложението за поправка в Закона за здравето, свързана с облекчаването на режима за тютюнопушене на обществени места. Мнението е изразено в официално писмо, изпратено до председателката на Народното събрание Цецка Цачева, съобщава Hospital.bg.

“Бяхме информирани, че депутати са внесли предложение за изменение на съществуващия чл. 56 от Закона за здравето на България, който предвижда 100% забрана на тютюнопушенето на всички обществени места от 01 юни 2010 година. Доколкото знаем, здравната комисия в българския парламент също е одобрила предложението, позволяващо да има помещения за пушачи в много обществени места, включително барове и ресторанти, което намалява значително устойчивостта на действащото законодателство”, пише в писмото си Жужана Якаб, Регионален директор за Европа на СЗО.

В писмото се изказва съжаление от евентуалното приемане и прилагане на слабо ограничаване на пушенето само в определени обществени места, както е предложено от групата депутати. Това няма да следва основаните на факти насоки на член 8 от Рамковата конвенция на Световната здравна организация за контрол на тютюна, който е бил ратифициран от българското правителство през ноември 2005 година. Приемането на всеобхватна забрана на пушенето на всички обществени места се препоръчва и от Европейската комисия в нейното предложение за Препоръка на Съвета от 2009 година.

Вторичният дим се счита от Световната здравна организация за силен канцероген за човека. Установено е, че той увеличава риска от сърдечни заболявания с 25-30% и може да предизвика алергични реакции. Смята се, че в страните от Европейския съюз 19,000 непушачи умират всяка година от пасивно пушене.

“Бихме искали да подчертаем, че пълна забрана на тютюнопушенето на всички обществени и работни места е един от най-простите и най-разходно-ефективни методи за превенция на сърдечносъдовата заболеваемост и смъртност, както и за намаляване на разходите за здравеопазване. Резултатите от много изследвания потвърждават, че в държави, които са въвели цялостна забрана на тютюнопушенето, се наблюдава значително намаляване на броя на хоспитализациите заради остър миокарден инфаркт. Тези положителни промени се наблюдават много рано и обикновено са забележими още през първите години, след като новото законодателство влезе в сила”, пише още г-жа Якаб.

В Европа пълната забрана за пушене на всички обществени и работни места е приложена успешно в няколко страни като Ирландия, Великобритания и Турция, като забраната на тютюнопушенето се подкрепя от мнозинството от гражданите и след нейното влизане в сила.

В същото време, примерът на страни като Испания показва, че “компромисните решения” са се оказали силно неефективни. Испанското правителство вече обяви, че действащият закон, който позволява пушенето в някои по-малки ресторанти и барове, приет през 2006 г., трябва да се промени и до края на 2010 година трябва да влезе в сила нов, по-строг закон, който да забрани пушенето на всички обществени и работни места.

“Като се вземат предвид данните, изложени по-горе, бих искала да помоля, да не подкрепяте предложеното преразглеждане на чл. 56 от Закона за здравето и да се запази сегашната всеобхватна забрана на тютюнопушенето на всички обществени и работни места, влизаща в сила на 01 юни 2010 година”, се казва още в писмото.

Влизането в сила и прилагането на всеобхватната забрана на тютюнопушенето във всички затворени обществени и работни места през юни ще позволи на България да стане една от водещите страни в Европа в осигуряването на високи стандарти на политики за обществено здраве и защита на хората от здравните последици от употребата на тютюн.

“Надяваме се, че парламентът в България ще гласуват против предложеното преразглеждане на чл. 56 от Закона за здравето, за да се гарантира, че България ще се присъедини към групата на тези страни в Европа и в световен мащаб, прилагащи силен закон за контрол върху тютюна в пълно съответствие със СЗО РККТ”, казва в заключение г-жа Якаб от СЗО.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.