Борбата не е приключила, дискусията продължава

След вчерашното крайно лошо, макар и очаквано развитие на борбата ни за забрана на тютюнопушенето на обществени места в българския парламент, можем само да се радваме, че медиите отделят толкова много внимание на проблема и сме убедени, че това се дължи в голяма степен на нашите досегашни действия и протести и търсената от нас широка гласност. В противен случай при това мнозинство, при всевъзможните други проблеми, които седят пред управлението на държавата и пред всички българи, и при съществуващите обществени настроения, които за в голяма степен в подкрепа на свободията всеки да си прави каквото си иска, най-вероятно в момента щяха да се чуват само въздишките на облекчение на “борците за човешки права”, каквито ненадейно се оказаха пушачите.

Днес в тази тема ще качваме всичко, което успеем да намерим, от медийното отразяване на продължаващата дискусия. Тази сутрин основно място в сутрешните блокове на почти всички телевизии заемаше темата за отмяната на забраната на тютюнопушенето на обществени места, като може да се каже, че позициите на повечето медии изглежда да са в наша подкрепа, наши представители участваха в няколко директни предавания и бяха включени в дискусии със защитниците на либерализацията. Смея да твърдя, че за пръв път имам някакво усещане за желание за диалог при нашите опоненти.

До влизането на закона в сила остава съвсем малко повече от месец, и през него ние трябва да направим всичко възможно, за да бъде поправката ако не отменена напълно, то максимално намалена като сила, за да може непушачите в България да получат колкото се може повече места, на които да се чувстват нормално, ако не чак всичките.

Телевизия PRO.BG, разговор между депутата Емил Димитров и представители на Гражданска инициатива “България без дим”

Телевизия EBF, 29 април, Светлин Танчев, депутат от ГЕРБ и Вера Попова от Коалиция за живот без тютюнев дим в сутрешното предаване на Милен Цветков

Телевизия BTV, 25 април, Павел Антонов в предаването “Нека говорят” на Росен Петров

Споделете в социалната мрежа:

7 thoughts to “Борбата не е приключила, дискусията продължава”

 1. Добре е, че поне заявяват готовност за диалог.
  Поздравления за проявата на представителите на “Без дим”! Декларираните компромисни отстъпки са много разумни!
  Успех!

 2. Ако допуснат да ни се чуе думата, позволете да ви напомня следните доводи тук: http://www.tobaccotoolkit.ca/Tobacco_toolkit/Economicimpact.html /линкът беше цитиран в един от дебатите под електронна статия на в.Капитал/
  Също така, МОЛЯ ДА НАБЛЕГНЕТЕ и използвате като разменна монета в компромиса, в Закона да се упомене изрично, че обществено място са и детски площадки, парковете и градинките, спирките на градския транспорт!
  Още веднъж : Успех!!!

 3. Емил Димитров НЕ е прав, като казва, че тютюнопущенето не се отказва със забрани, защото е МНОООГО по-лесно човек да се откаже да пуши, или веднъж отказал се – да НЕ поднови вредния навик, КОГАТО Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ПУШИ НА ЗАКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА.

  ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Що не питате Емил Димитров за какво точно лобира? Белким свали картите на масата и се намери разумен компромис, без да се играе на сляпа баба в преговорите. (макар че много се съмнявам).
  И когато заговори за това, че нечий бизнес можело да фалира, ако има тотална забрана за пушене на обществени места, ТО МОЛЯ НЯКОЙ ДА МУ НАВРЕ В НОСА ИСТИНАТА, КОЯТО Е, ЧЕ ВСЪЩНОСТ САМО АКО ЗАБРАНАТА Е ТОТАЛНА НЯМА ДА ИМА ФАЛИРАЛИ ПОРАДИ ДВОЙН СТАНДАТТИ И ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИМА И МАЕСТА, НА КОИТО ДА МОЖЕ ДА СЕ ПУШИ.

 4. @Иван
  Ние знаем, че не е прав. Но все пак е представител на по-популярното мнение и не бива да го забравяме. Прав е за друго, което каза извън камерите – че това е въпрос на дълга разяснителна кампания, която да промени нагласите на хората. Впрочем точно снощи показаха какво са приели тези дни, ако не и точно вчера, в Австралия. Освен че на цигарите вече ще има огромни цветни картинки, показващи конкретни увредени органи (ужасно грозни гледки), вече изчезват и марковите опаковки! Всички производители ще са задължени да използват УНИФИЦИРАНА опаковка, която е преобладаващо тази ужасяваща картинка, а само долу ниско в центъра ще бъде изписана с много дребни буквички марката. Край не само на рекламните послания, но и на привличането на пушачи чрез привлекателни опаковки.

  Иначе ясно, че ние ще им показваме положителните примери по света, които никак не са малко, те ще ни показват отрицателните с фалиралите заведения, протестите на пушачите и смекчените мерки в отделни държави, каквито също не липсват. И буквално няма да посмеят да пробват от кои ще сме тук, в България. Разбира се, че в по-голяма степен заради личен (и държавен интерес – да не забравяме колко са големи приходите от акцизи), и в много по-малка – от истински страх за дребния бизнес, с който се ебават всеки ден по един или друг начин с измислените и несработващи реформи. Но не на последно място и защото много от тях са пушачи и за тях позицията “аз какво ще правя на заведение, ако там не се пуши” е реален личен проблем. Естествено, нямам предвид групата на ГЕРБ, която гласува като един.

  За мен е факт (и вчера това беше потвърдено и на срещата с омбудсмана и истинска емблема на парламентарността у нас – г-н Гиньо Ганев), че няма начин парламентът на второ четене да гласува в точно обратната посока на тази, която е гласувал на първо четене. Въпросът е толкова да модифицираме точките на тази поправка с допълване на места, на които пушенето е забранено, и модифициране на границите на квадратури на онези, в които пушенето ще е разрешено, че в края на краищата да осигурим преобладаващо бездимна среда на този етап. А когато има достатъчно такава, пушачите неминуемо с времето ще усетят, че там всъщност е по-хубаво.

 5. Чудесно казано и планирано, г-н Янков!
  Нужно е да се прояви гъвкавост в позицията ни, в името на по-далечната стратегическа цел. Според мен са основателни страховете от налагане категорична и повсеместна забрана, тъй като неизбежно би довела до трудно контолирана реакция на агресивната простия, която ще се почувства застрашена. Властите ще дигнат рамене – поредният закон, който не се спазва, и каузата ще бъде дискредитирана.
  Бих сметнал за 100% успех, ако тютюнопушенето се локализира по кръчмите или след определен час. Важно ми се струва и уточняването за системите за котнрол и ролята на обикновените граждани в осъществяването му!
  Сигурен съм, че ще успеете, стискам палци!

 6. Простете, че ще постна същия коментар от друга тема:
  Г-н Янков, мисля, че усилията Ви и ни до немалка степен се оказаха ненапразни! Разбира се, не можем да бъдем удовлетворени от държанието на властниците, но все пак нашите гласове имат някакво влияние.
  Първата битка мина, според мен, с неголеми загуби. По-важното е, че се оказваме с малко или повече мобилизирана “армия” от поддръжници. Мисля, че е излишно да губим прекалено време в обсъждане на досегашните събития, а е наложително вие – стратезите – да ни подготвите за очертаващата се позиционна война. Как да се държим и как да запазим рубежите? Нужен ни е наръчник!

 7. Васил, съвсем малко търпение. Трябва да прочетем какво все пак са сътворили, за да можем да му намерим всичките слаби страни. След това ще измислим действия. И струва ми се, че с това недоносче, създадено с толкова противоречиви чувства от самите му създатели, теглени в различни посоки от различни интереси, се очертава много як купон 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.