Голямата заблуда на пушачите

Допълвам поста с цялата статия на Борислав Зюмбюлев, част от която се оказа този пост на DangerZone…
Стефан Янков

Пушачите – в клетка!

Аз наистина мисля, че към тютюнопушенето трябва да се приложи най-напредничавият опит на страни като Хонконг, Сингапур и Франция. Пушенето на обществени места трябва да се ограничи максимално, а всякакви отстъпки, каквито направи мнозинството в парламента, не бива да се допускат. Приветствам и решението на собственика на “Крим” да забрани тотално пушенето в легендарното си заведение.

Смятам, че и определените за пушене места не може да са навсякъде – те трябва да са ясно обозначени в парковете, високо оградени, пожарообезопасени и с подходящи пепелници. Пушенето на закрито под каквато и било форма не бива да се насърчава.

Държа да кажа, че аз съм убеден либерал, клонящ към либертарианство и анархизъм. Смятам, че свободната човешка воля е най-голямата ценност, която не бива да се жертва в името на никаква целесъобразност. Но също така смятам, че тютюневата индустрия е поробител като Джаба Хатянина и срещу нея трябва да се изправи цялото прогресивно човечество именно за да постигне свободната си воля, която сега е подчинена на цигарите. От десетилетия индустрията манипулира държавите и обществата за сметка на живота и здравето на хората.

Какво е тютюнът – лек, естествен наркотик. Който, ако си избрал да изпушиш една лула вечер, не е по-вреден от чаша-две вино, бира, свитък марихуана или малко бонбони с опиум. Не е по-вреден и от някои екзотични натурални дроги като кат, бетел, кава-кава или пък чаша хубаво еспресо.

Всеки има правото да избира как точно да уврежда здравето си – пушейки, ядейки мазна храна, поглъщайки натриев глутаминат или спускайки се по необезопасена ски писта. Това е личен избор, но той е дотук. Защото цигарите не са просто личен избор, а глобален индустриален продукт, подчинен на безжалостен маркетинг, който наистина извършва геноцид над човечеството.

Запомнете: цигарите не са тютюн, накълцан на ситно.

Да започнем с това какво всъщност има в цигарите. Първо, в тях тютюнът е малко – около 40% в най-добрия случай. Главната съставка е т. нар. тютюнево фолио. Това е смлян на каша и размесен с целулоза тютюн, който е изтеглен на лист, подобен на хартия и нарязан на тънко. Някои експерти твърдят, че в определени марки цигари делът на фолиото достига 100%. По официалните стандарти на индустрията би трябвало да е до 20%.

Ако сте забелязали, в цигарите вече няма чепове (по-старите читатели, които са пушили през 80-те и по-рано, сред които съм и аз, ще разберат за какво става дума веднага). Целта на фолиото е да подобри скоростта на горене, която официално се измерва в см за минута. Колкото повече фолио, толкова по-бързо гори цигарата. Колкото по-бързо гори тя, толкова повече цигари се продават. Толкова повече пари влизат в индустрията.

Фолиото е главна част от измамата, наречена цигари ултра-хипер- суперсоник-лайт. Защото, добавяйки целулоза, индустрията намаля никотина. За да задоволи никотиновия си глад, пушачът е принуден да поглъща много повече дим. И така приема повече увреждащи здравето субстанции. Някогашната цигара се пушеше поне 15 минути. Тя гореше бавно, понякога не много равномерно. Но след една цигара пушачът нямаше абстиненция поне час, а повечето хора -два и повече. Сега една цигара свършва за около 2-3 минути, но на пушача му се пали пак след още около 2. Това обяснява защо въпреки кампаниите за борба с пушенето, високите цени, ограниченията и масовото отказване в света се продават повече цигари отпреди.

Тук стигаме до т. нар. овкусители, които се добавят в тютюна за цигари – главно захари, които придават мек, благ вкус. Добавят се и аромати, масово слагат сушени кайсии, резене, кориандър. Тези добавки правят неприятния вкус и аромат на тютюна приемлив.

Защото ако пушиш натурален тютюнев лист, той е лютив, силно горчив, предизвиква пристъпи на кашлица. След една такава цигара, пура или лула по естествени причини нямаш желание за повторение – просто известно време ти е гадно. При овкусения тютюн нещата са много омекотени, но не по-безвредни, а може би и повече.

Следват и т. нар. нетютюневи добавки, които са обект на дълбочинни репортажи и филми като “Вътрешен човек”. Те са загадъчни и любителите на конспирациите твърдят, че в тях има съставки, които увеличават физиологичната зависимост. Аз нямам убедителни доказателства за това, но всичко, което вече споменах за фолиото, е достатъчно красноречиво и абсолютно безспорно. Ако не ми вярвате, прежалете 30 ст., колкото струва днес една легална цигара, разкъсайте я и разгледайте с лупа съдържимото. Но да оставим настрана манипулацията на физиологично ниво, това все пак е теория на конспирацията. Ноторен факт, а не хипотеза е, че цигарите десетилетия бяха обект на брутален, агресивен и глобален маркетинг. На поколения бе внушавано, че да се пуши с кафе е освежаващо, след секс – задължително, а след храна е като дижестив.

Мъжете не бива да тръгват никъде без кутия цигари в джоба, иначе са някакви скапани гейове. А пушещата жена е еманципирана, силна и свободна. Дрън-дрън. Единственото, което добива пушачката, е лош дъх и жълти зъбки, както пееха “Ъпсурт”. Редица поп икони непрекъснато позираха с цигара. Рекламата бе безогледна, а общата пропаганда бе проникнала навсякъде в масовата култура. Е, човечеството проумя манипулацията на цигарената индустрия и от средата на 90-те позатегна малко юздите на марлборовия каубой. Макар че си струва да се замислим и над няколко други факта, които разкриват мащаба на цигарения Джаба. Около половината легално произведени цигари в света се продават контрабандно. Представете си, че примерно половината коли в света се продават контрабандно.

Излизат някакви мерцедеси от фабриката и всичките те са предназначени за Ливан или Кипър, при това за някакви несъществуващи фришопове. А оттам нелегално да влизат обратно в Швабия и да ги продават срещу фабриката в Щутгарт, но без ДДС и такси? Дали правителствата, Интерпол и другите цереута и кагебета биха допуснали такова нещо. Не, нали. Но за цигарите го допускат. Допускат го и държавните български производители, които изнасят наши цигари за закъсалите пушачи в Централна Африка. А когато същото това виктори го продават без бандерол по будките, твърдят, че било фалшиво, нелегално произведено в тайна военна база във вътрешна Монголия. Фалшиво, дръжки – най-банално благоевградско виктори!

Цигарената контрабанда е истинската мафия, макар че ние от медиите обичаме да разказваме с апломб за каналите за дрога, за балканския път и други лакърдии. Покойният Доктор – човекът, който идваше от Монте Карло на разпит в Хасково с чесна, се е занимавал с внос на цигари за Великобритания – само и единствено. Никакво китайско карго, никакви турски дънки, никакъв хероин. У нас хероиновите наркомани са около 18 000, а пушачите – 4 000 000. Сами разбирате, че срещу 100 пушачи лежи половин наркоман.

Къде са парите? И защо за хероин лежиш в затвора дълго, а за цигари – не? Пак да се обърнем към конспиративните теории – до 30-те години конопът е бил масово разпространена индустриална култура. От нея се правели въжета и чували, а някои хора са пушели мъжките съцветия. И никой не ги е определял като наркомани. В джазовата епоха става модно да се пуши марихуана и тогава производителите на цигари са се почувствали застрашени, обединили се с производителите на новооткритите капронови въжета, заклеймили индийския коноп и наложили неговата пълна забрана. Защото конопът бил конкуренция и на тютюна, и на въжетата. Това – на Запад. В социалистическа България коноп се отглеждаше индустриално за нуждите на фабрика “Славянка” в Тутракан, където правеха чулове за коне, въжета и чували. А малкото соцнаркомани употребяваха лидол, морфин или паркизан, откраднати от болниците.

Но да се върнем на цигарите – това е най-масовата легална дрога. Тя, за разлика от другите субстанции, които пораждат соматична зависимост, не е забранена. Много пушачи обичат да казват – здравето си е мое, ще си пуша. Или пък твърдят, че пушенето не докарва рак. И двете твърдения са неоснователни, защото здравето означава пари. Ако съзнателно се разболяваш, натоварваш осигурителната система.

Пушачът всъщност ограбва околните, защото неговите разходи за здраве са по-големи в общия случай. Всъщност го ограбва цигарената индустрия, която прибира парите от пристрастяването.

Относно рака, разбира се, има много неясноти около възникването на тази болест, но статистически е доказано, че някои видове рак – например на панкреаса, се срещат по-често при пушачи. А хроничната обструктивна белодробна болест (ХОБС), уврежданията на периферното кръвообращение и изобщо на съдовете са пряко свързани с пушенето, а те са не по-малко коварни и скъпи за лечение.

Аз например се отказах от пушенето преди 12-13 години, защото се наложи да споделям една стая с непушачка. Изпитвах неудобство да пуша пред нея и ходех по разни пушални, дворове и кенефи.

Неудобствата, които търпях, всъщност ме освободиха, защото намалих рязко изпушваните цигари и накрая просто спрях.

Затова смятам, че световната кампания, която ограничава местата за пушене, е в правилна посока и ще даде свобода на поробените пушачи.

Запомнете, цигарите не са просто тютюн, а робство!

Споделете в социалната мрежа:

6 thoughts to “Голямата заблуда на пушачите”

 1. В Бюджета на Р.България за 2010 за здравеопазването в България са заделени 2.6 млрд. лева а приходите от акцизи от наркоманските навици на пушачите се очакват 2 млрд.лева.
  Статията е пълна с глупости, силно маниполативна е и борави полуистини.
  Всеки един абзац предизвиква откровен смях.
  Очаквам от автора и да напише следните статии :
  1.Голямата заблуда за наркоманите -в Кока-колата няма кока …гадове!!!
  2.Голямата заблуда за консуматорите на месо – Вколбасите няма месо!!!
  3.Голямата заблуда за расистите В консервите Ънкъл Бийнс няма негри!!!

  Или поне да си напъне това, което му е между очите и да измисли смислени аргументи

 2. 4. И на опаковката на детския шоколад е изписано “Кума Лиса” има и картинка, но като го разопаковате “Кума Лиса” не изкача :))))

 3. Всъщност се оказа, че тази статия изобщо не е на DangerZone, а е частичен копи/пейст от цялата статия на Борислав Зюмбюлев, публикувана в 24 часа (http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=474125). Бих искал искрено да му се извиня за това, че го копирахме без негово съгласие, но в момента се опитвам да се свържа с него и да му го поискам. Предвид позицията му вярвам, че то няма да ни бъде отказано.

 4. Като пушач мога да потвърдя, че пушенето е робство. Като човек, опитващ се да мисли обаче смятам, че подобни пасквили с нищо не променят този факт. Смехотворни псевдо-анализаторски напъни! Ако просто бе описал колко ти е било гадно да бъдеш зависим и да не вземаш сам решенията, вероятно щеше да бъдеш мноооого по-полезен на онези, които все още не са започнали да пушат. А останалите – ние сме хора като вас. Някога пушач да ти е навирал цигара в устата, ЛИБЕРАЛЕ!?

 5. Да ми е било гадно да съм зависим!? Аз не съм пушил. Нещо си се объркал. Нататък ще го пусна покрай ушите си, намесвам се отново в края. Да, хора сте, разбира се. Ама не като нас. Несъвместими сме даже, защото вие не разбирате, че задоволяването на тази ваша естествена нужда не може да става пред хората, а за разлика от вас ние сме приели да се отдаваме на естествените си нужди само в тоалетната. И последно – в устата никой не ми е навирал цигара, но в носа умрат да ми я завират. И ако не самата цигара, то поне сочната струя дим, който са образували вследствие на дръпването. С гордост някаква дори го правят…

 6. Бате с тая статия защо не отидеш някъде да се изакаш и пак да дойдеш да пишеш, палячо смешен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.