Започваме борба и с пушенето в обществения транспорт

Всеки от вас е виждал пушещи шофьори и ватмани, всички само мърморят колко е гадно никой не предприема мерки. При първия ми сблъсък с такъв (отскоро започнах да ползвам по-активно автобуси) ми трябваха около 2 минути, през които шофьорът първо ме убеждаваше как това не е моя работа и че ще си прави каквото иска, докато осъзнае, че по-скоро той ще слезе от автобуса (и може би завинаги), отколкото аз да го оставя на мира, така че в крайна сметка загаси фаса, макар и мърморейки.

Оказа се, че Центърът за градска мобилност има прекрасен формуляр за подаване на жалби във връзка с поведението на служителите в системата на градския транспорт, който е много добре направен. Адресът е следният:

http://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/complaints

Нека го спукаме от сигнали! Вместо само да мърморим,  с още едно минимално усилие можем да придадем на мърморенето гласност, а това да донесе ПРОМЯНА. Разбира се, запомняйте номера на линията и на превозното средство (4-цифрен, отстрани между вратите, отпред или отзад със сигурност го има изписан), както и деня и времето, когато е констатирано нарушението – това придава повече тежест на сигнала 😉

За вдъхновение, ето ви и текста на моя първи сигнал… Писмо със сходен (и доста по-подробен) текст съм изпратил и до шефа на Столична регионална здравна инспекция и очаквам и неговата реакция – става дума за очевидно нарушение на закона, което трудно може да бъде извъртяно като търговската площ на някое заведение малко над 50 квадрата, та да оневини нарушителите!

А после ще се заемем и с такситата – както виждате в закона, и в тях без изключение нямат право да пушат нито шофьорите, нито пътниците!

Уважаеми господа,

Конкретният ми сигнал е свързан с пушене в автобуса от страна на водача на автобус по линия 76, номер 3583, снощи малко след 21 часа, в района на НДК. Но понеже вече съм чел какво отговаряте на хора, подали подобни сигнали, искам да ви обърна внимание върху чл. 2, ал. 6 от наредбата за прилагане на Закона за здравето, отнасяща се до местата, на които не се допускат изключения по отношение на забраната за пушене:

Чл. 2. Не се допускат изключения от забраната за тютюнопушене във:

1. детски ясли, детски градини, училища и места за извънкласни форми на обучение – школи, кръжоци, клубове и др.;

2. висши училища;

3. културни учреждения – кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и др.;

4. интернет клубове;

5. помещения в обектите за производство и търговия с храни, в които се извършва съхраняване, подготовка, производство, приготвяне и търговия с храни, без залите за консумация на място в тях;

6. автобуси, тролейбуси, трамваи, вагони на метрото, микробуси на маршрутни таксиметрови линии и пътнически таксиметрови автомобили – както за пътниците, така и за водачите на превозните средства;

7. метростанции;

8. българските пътнически самолети;

9. асансьорите на всички видове сгради;

10. помещенията с обособени работни места.

Както виждате, пушенето и от шофьори, и от пътници е еднакво забранено.

И вече в качеството си на представител на Гражданска инициатива “България без дим” искам да Ви помоля за ОФИЦИАЛНОТО СТАНОВИЩЕ на вашата компания по този въпрос, както и за мерките за прилагане на закона, които смятате да приложите, за да престане това ширещо се безобразие, срещу което странно защо 99% от пътниците считат, че нямат право да казват каквото и да е. Защото това, което ви разказах в началото, изобщо не е изолиран, а МАСОВ случай, който ни се потвърждава буквално всеки ден от наши съмишленици.

А и собственият ви шофьор ми обясни, че нямам никакво право да искам от него да не пуши, след като зад гърба му нямало написано подобно нещо. Разбира се, когато проявих нужната настойчивост, фасът беше угасен. Но това е решило един случай за няма и половин курс. А после?

С уважение: Стефан Янков

За моя изненада само 2 дни по-късно се оказва, че в системата ме очаква отговор. Той гласи следното:

Отговор: Във Вашата жалба няма посочена конкретна дата. За да бъде разгледана, предприети мерки и наложени санкции това е абсолютно необходимо. Важно: Жалбата, заедно с личните Ви данни ще бъде изпратена на съответното транспортно дружество за отговор по компетентност.

На което пък аз нямах друг избор, освен да отговоря по-нататък така:
P.S. Напълно убеден съм, че вашата система не може да не ви подава дата, на която е подадена жалбата. В този смисъл, след като разполагате с датата на жалбата, а в моята жалба пише СНОЩИ, значи чудесно знаете за коя дата говоря. Да не говорим, че съм си дал e-mail и телефон за връзка и ако имате някакви въпроси, можехте да ми ги зададете ВЕДНАГА, а не да чакате да минат седмица-две, преди аз да вляза, за да проверя дали жалбата ми вече би могла да има отговор – случайност беше, че влязох сега, и то само защото други хора ми показваха линкове към възмутителните отговори, които са получили. Искам да обърна внимание още един път, че ако не получа ясен отговор не само на конкретното си оплакване, но и на всички останали поставени въпроси, въпросите ми ще бъдат отведени на колкото високо ниво е необходимо, за да донесат резултата, който нашата гражданска организация има твърдото намерение да постигне.

Споделете в социалната мрежа:

6 thoughts to “Започваме борба и с пушенето в обществения транспорт”

  1. Аз от две години ги тормозя периодично с оплаквания но те единсвено с пренебрежение реагират. Шофьори са ме нападали и сме се били, изнудвали са ме ,че автобусът няма да тръгне чакайки по 10 минути и повече,но аз не съм отстъпвал никога. Обаче тва не е достъчно за да има промяна..Трябва да вдигнем шум на по-високо ниво, да чуят нашият глас. Мисля, че е необходимо! Хайде да заведем дело срещу държавата , и нека стигнем до хага за правата на човека. Колкото повече гласност толкова по-добре. за няколко години ако се борим може ида постигнем нещо 🙂

  2. Знаеш ли, оня ден се прибирах от чужбина и кацнах на летището в як дъжд. За щастие такситата на летището ни са изобилни, обаче мъката да взема такси, в което шофьорът да не пуши, беше невероятна! На третия опит поне попаднах на един, който поне беше загасил преди малко (вътре си беше лисичарник все още) и каза, че няма проблем да не пуши, докато ме закара. Даже се извини, че нямал воля и че трябвало да ги откаже, “за да спре да им плаща на тия” (поне това беше осъзнал). Опитах се да му обясня, че не просто непушенето в таксито е право на клиента, но и пушенето е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО от закона – и за пътници, и за шофьори, и не се допускат никакви изключения. Не! Той си знаеше неговото – че било имало планирана такава проява, но “не била минала”. И шофьорите, и шефовете им, и собствениците на фирмите, и контролните органи – всички перкат през закона и се преструват, че го няма! Тези хора упорито ме карат към позицията и аз да се преструвам по същия начин за други закони!

  3. Чудя се кво ли може да стане ако се направи акция в която се налепят обилно лепенки със здраво лепило, като това дето лепят от фирмите на автобуситесамое със забрана за пушенето и глоба и т.н. Дали ще бъдат измахани или не?

  4. И аз съм си го мислил това-да лепим едра бележка на кабината на шофьора с номера на компанията му и подкана за обаждане с цел оплакване, от името на компанията, уж че самата компания призовава към това.

  5. Водачите на авотбусна линия 88 в столицата почти всички пушат – днес, 18.04.2013г, за 4 спирки шофьора на автобус със служ. номер на автобуса 3293 изпуши 3 цигари… Уж има забрана, ама явно няма.

  6. Здравейте, редовно пътувам с фирма Глобус Ес по направление София-Сливен, заедно с майка ми и племенницата ми. Повечето шофьори са много възпитани и спазват всички мерки, но има един шофьор, който постоянно псува и пуши в автобуса. Изключително неприятно и оронващо авторитета на тази фирма поведение. Майка ми има астма и с цигарения дим, който се вихри из автобуса става още по-зле. Моята племенница написа жалба към фирмата, но нямаше резултат. Ние пътуваме всеки петък и неделя и за последните месец-два все попадаме на този шофьор. В двете посоки е едно и също, даже псувните му стават все по-цветисти и на все по-висок глас. Налага ни се да пътуваме и няма с коя друга фирма да пътуваме, защото сме обвързани с часове, но такова поведение не трябва да се толерира. Този петък (06.08.2021г) си бях купила билет, отидох на сектора и когато видях, че отново ще пътувам с този шофьор просто реших, че няма да се кача, защото нямах нерви да слушам псувни и да дишам цигарен дим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.