Първа санкция по сигнал на „Без дим“

Гражданска инициатива „България без дим“ получи първи отговор на граждански сигнал за нарушения на действащата забрана да тютюнопушене на обществени места от Столичната РЗИ. В резултат на сигнала е съставен акт и е издадено предписаниe за спазване на изискванията на действащото законодателство в рамките на пет дни от подаването на сигнала.

Констатирано е нарушения относно на забраната за тютюнопушене  в  столичното заведение My Bar , намиращо се в Галакси Трейд Център, гласи отговорът на РЗИ.   Установеното нарушение е неспазване на чл.56 от Закона за здравето (ДВ бр  70/2004г.) и Наредбата за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити и обществени места и в сградите с обособени работни места (ДВ бр 90/2010г.)“, според които по решение на собственика тютюнопушенето може да се позволи навсякъде в заведения под 50 кв.м. площ. Установената площ на санкционираното заведение е 280 кв.м.

„Своевременната реакция на РЗИ по гражданския сигнал, предаден от „България без дим“ е окуражаваща“, коментира Орлин Мирчев, член на инициативата.  „С нетърпение очаквахме първия отговор по подаден от нас сигнал и сме силно окуражени от резултата“, добави Ирина Стойкова, която обработва сигналите на граждани в „България без дим“ Гражданска инициатива „България без дим“.

Гражданската платформа за приемане на сигнали по телефон и имейл е активна от няколко седмици, очаква се до дни активизирането на гореща телефонна линия за сигнали, уточни Мирчев. До момента са приети  12 сигнала от сътрудници на инициативата, които са предадени на държавните органи за контрол над прилагането на забраната.

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.