Логиката на един детски ден

Имам дете. Умно дете. Говорим си с него и виждам, че е разбрало логиката на един свой ден.

Разбрало е, че трябва да ходи на училище. И ходи. Пеша, десет минути, три преки, голямо кръстовище,  и е там. По пътя всичко е логически подредено. Каза ми, че колите са запълнили тротоара, за да му е лесно да се качва върху тях, когато го подгони кварталната  хайка бездомни кучета. Радва се на дупките по улицата, защото така колите намаляват скоростта при пешеходната пътека.

Разбрало е, че да се ходи на училище е полезно. Каза ми, че се подиграват на Вики, защото ходи с миналогодишната си раница, а баща му работи в някаква научна сграда. А бащата на Косьо вози децата от класа с джипа на шефа, само че Косьо преди това взема по левче на обиколка. Така събрал за ПиЕсПи и сега дава на всички да играят за по левче на ниво.

Детето ми обича училището си.  Каза ми, че го е разбрало в първия ден, в който не са го набили в междучасието. Този ден съвпадна с втората годишнина от тренировките му по таекуондо.

Детето е разбрало, че се налага да разпуска някак. Засега вечер, с родители, в градския парк. Заедно минаваме покрай срутената къща със самонастанилите се цигани. Същите, за които татко му два пъти стана свидетел, когато полицаите ги извеждаха от там. Детето ми каза, че един чичко милионер ще дойде да построи блок и ще се справи с циганите. Тогава вече няма да го е страх дори вечер и ще отиде до ъгъла  да види какво правят там двете каки с високи ботуши и къси поли.  А миналото лято ми каза, че иска всяка година да има избори, защото точно преди изборите сложиха пейки в парка.

Разбрало е детето, че един ден само ще си купува сок от кафенето в парка. Сега вътре се пуши и не пускат дребоси. Но не винаги, защото, както ми каза, законите са за да не се спазват. Но когато порасне и му дойде времето да пуши, каза ми то, вече и законно ще влиза.

Умно е детето. Разбрало е логиката на един свой ден. Ден в България. Говорим си с него и му казвам, че логиката му е обратна. Но то не схваща. Сега чакам бате му Бойко да му обясни. Да му покаже друга логика.  Ще съм доволна макар и да се хване за последното и най-малкото. Отнякъде трябва да се започне, все пак. Например от обещания подарък за първи юни – забрана за пушене на обществени места. Само да е този първи юни, че логиката е неумолима.

Петя Накова, публикувано във в. “Труд” от 4. 02. 2012

Споделете в социалната мрежа:

3 thoughts to “Логиката на един детски ден”

  1. Само не разбрах какво е това детенце, което познава думата милиционер. Понеже тази дума не се ползва от 22 години… странно.

  2. Не видях някъде да пише милиционер. Думата е милионер и става дума за строежи,ако това имате предвид.

  3. А,дали не видя и не знае въпросната “авторка”,която се е вдетенила,че в заведенията се продава и алкохол.”Дребоса” докато порасне и посещава заведенията,както желае Накона пък,докато порасне ще чуе много глупости от пияните посетители и ще “израстне интелектуално”,но па-важно е,че ще може да влиза навсякъде където не се пуши,ако се наложи заради родителите и в стриптиз бар,само да не вижда циганите…!Болен мозък си ти Накова,за пари си готона и на гражданска и на етническа война.Я върви там, от където си получаваш парите и се опитай да го кажеш това надрасканото…желанието ти да се качиш на самолета и да си дойдеш бързо,бързо ще остане само твоя мечта!Нашето желание е да спреш да се месиш в живота на другите хора,ако трябва за разтуха посещавай по-често “Седмия ден” – твое право и избор.Не посягай на нашия избор!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.