Фото-кампанията в подкрепа на забраната и горещият телефон за нарушения бяха представени в БТА

Звезди от екрана, спорта, изкуството и активни граждани демонстрираха широката обществена подкрепа на предстоящото от 1 юни 2012 г. въвеждане на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места чрез фото-кампания „Да върнем пълната забрана“. Всички те застанаха пред медиите на 28.03.2012 г. в Пресклуба на БТА. Освен за снимка с червеното хвърчило на кампанията, организаторите й от Гражданска инициатива „България без дим“ и Коалицията „За живот без тютюнев дим“ приканиха безбройните поддръжници на чистата от дим обществена среда, да се включат активно в прилагането на забраната като подават сигнали за нарушаването й на горещия телефон 0700 20 009 или на www.bezdim.org.

Гражданите на България, които искат условия за здравословен живот, се обърнаха към Министър председателя Бойко Борисов и членовете на правителството с подкрепа и призив да не се поддават на извиването на ръце от страна на тютюневите лобисти, да приемат действащ европейски закон против тютюнопушенето и да гарантират ефективното му прилагане с участието на всички контролни органи на държавата.

Пред обектива на фото-кампанията застанаха: • музикантите и Део, Венци Благоев, Калин Вельов, Михаил и Кристина Белчеви; • актьорите Мина Маркова и Албена Попова, и Башар Рахал; • спортистите Магдалена Малеева, Александра Жекова; • медийните и кино хора Крум Савов, Симеон Колев, Джанфранко Пиерантони, Васил Къркеланов, Ирен Леви, и готвачът Лео; • обществениците и експертите д-р Илко Семерджиев, Боян Захариев, Деница Сачева; и • лекарите д-р София Ангелова, д-р Костов и екипа му от клиниката по белодробни болести във ВМА.

Общественикът адвокат Александър Кашъмов, коментира мотивите си да застане пред камерата така: „Основен принцип още на римското право е да не вредиш на другия.” Той и останалите известните лица, експерти, професионалисти и граждани се снимат с хвърчилото в името на здравето и благополучието на децата и гражданите на България. Кампанията „Да върнем пълната забрана“ остава отворена за бъдещи желаещи да се снимат с хвърчилото, като всички снимки ще бъдат публикувани в интернет на www.bezdim.org. Горещият телефон 0700 20 009 вече работи и очаква обажданията на всеки активен гражданин, който иска да подаде сигнал за нарушение на забраната за тютюнопушене на обществено място. Горещата телефонна линия допълва системата за приемане на сигнали от граждани в интернет на www.bezdim.org, която вече предава сигналите на гражданите до съответните държавни здравни инспекторати и предава обратна връзка за резултатите от тях. Обажданията са на цената на един градски разговор.

„С приемането на пълната забрана България е на път да направи правилна крачка в борбата за среда, свободна от токсичен тютюнев дим“, заяви д-р Маша Гавраилова, старши експерт на проект „Да върнем пълната забрана“. Под нейно ръководство и след задълбочен анализ на наличните научни данни у нас и в чужбина научният екип на проекта демонстрира безспорно, че забраната ще доведе до по-малки разходи за здравеопазване и няма да има отрицателни икономически последствия върху развлекателния, ресторантьорски и хотелиерски бизнес.

От началото на 2012 г. експертният екип на проекта и гражданските организации алармират за слабости в предложения законопроект за промяна на Закона за здравето, които затрудняват прилагането на пълната забрана за тютюнопушене. Техните конкретни предложения за подобрения в текстовете включват присъединяване на полицията и всички останали държавни и обществени органи в контрола и прилагането на забраната, така, както позволява Законът за админстиративните нарушения и наказания.

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

One thought to “Фото-кампанията в подкрепа на забраната и горещият телефон за нарушения бяха представени в БТА”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.