Форум за дискусия и действия по въвеждане и контрол на забраната за пушене

Събитието ще даде възможност за представяне опита на други държави, въвели пълни забрани за тютюнопушене на закрити обществени места, както и опита на България в прилагането на частичната забрана за тютюнопушене и гражданската доброволна помощ в контрола, осъществяван чрез подаването на сигнали за нарушения.

 

Начало: 9:00 ч. в Столична библиотека

9:00 – 13:30 ч. Откриване

9:15 – 10:00 ч. “Пълната забрана на тютюнопушенето в Турция и вмешателството на тютюневата индустрия”, Презентация на проф. Назми Билир

Проф. Назми Билир е експерт от университета Hacettepe в Анкара, Турция. Той е активна фигура в областта на контрола по тютюна както в Турция, така и на европейско ниво. Участвал е в подготовката на законодателството за околна среда без тютюнев дим в Турция в качеството му на поканен от правителството експерт. Взел е участие в провеждането на Глобалното изследване за тютюна сред възрастните през 2008 г. и последващото през 2012 г. Член е на Европейския борд на съветниците по спирането на тютюнопушенето и е сред авторите на книгите „Европейски насоки за спиране на пушенето“ и „Контрол по тютюна в Турция; История на ангажираност и лидерство“ (последната публикувана наскоро от СЗО). Проф. Билир има повече от 30 години опит в областта на контрола по тютюна.

10:00 – 11:00 ч. Дискусия с участието на представители на посолства, депутати, представители на МЗ, РЗИ, СЗО, неправителствени организации, граждани.

Поканени са министъра на здравеопазването на Република България; посланици на държави, които да споделят опита си в прилагането на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места в техните страни; народни представители;  представители на СЗО, Европейската комисия, МВР, Национален център по обществено здраве и анализи, Столична РЗИ, Областна РЗИ, РЗИ Перник, Агенция по храните, Инспекция по труда, Национално сдружение на общините.

Форумът ще послужи за осветляване на тактиките и дейностите по вмешателство на тютюневата индустрия и за набелязване на подходящи мерки за противодействие.

 11:30 – 11:30 ч. Прес брифинг с журналисти

11:30 – 14:00 – Разговор за средствата за контрол на пълната забрана.

Споделете в социалната мрежа:

One thought to “Форум за дискусия и действия по въвеждане и контрол на забраната за пушене”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.