Защото изповядваме различни ценности…

За пореден път съм отвратен от наглостта, с която тютюневото лоби в България се опитва да попречи на влизането на закона за забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места. Скрити зад маската на някакви измислени асоциации на ресторантьори и публично известни неизвестно точно с какво културни дейци и политикани от сорта на Андрей Слабаков и Андрей Райчев, те се опитват да ни убедят че не здравето, а свободата да тровиш и налагш пороците си на другите, е най-всиша ценност на “развитото” ни общество.

Безочието на тази сбирщина стига дотам, чe организиpат концерт срещу правото на хората да живеят, да работят и да се забавляват в среда свободна от тютюнев дим. Интересен е фактът, че музиката която правят по-голямата част от обявените участници е насочена и се слуша от млади хора. Задавам си въпроса какви точно ценности се опитват да втълпят на бъдещето на тази държава организаторите на концерта.

Ще посоча няколко пункта, които са в полза на забраната като ще дам доказателсва за твърденията си с цифри. Според противниците на забраната от страна на “ресторантьорската” организация, бизнеса ще пострада в следствие на забраната. Слагам “ресторантьорската” в кавички, защото в случая те не защитават интерсите на расторантите, а на тютюневите компании. Защо ли? Ето и отговора; Няма държава в света където след въвеждането на забраната оборотът на ресторантите да е спаднал. Във всички държави обаче се набюдава значителен спад в потреблението на тютюневи продукти. Ще дам за пример САЩ където до средата на 1990те години тютюнопушенето беше на мода сред 40% от населението. След въвеждането да забраната, към днешна дата едва 14% от населението пуши. Подобна е тенденцията и в други развити държави известни като люлка на демокрацията и защитата на човешките права като Англия, Ирландия, Франция, Германия и др. Най-фрапиращ е обаче примерът с Турция където пушенето е традиция и е било част от бита и културата на страната в продължение на векове. Да, ама традициите не са, това което бяха! Турция не само въведе пълната забрана преди близо 3 години, но броят на туристите посещаващи “ориенталската” държава се е увеличил. Турция е добър пример и заради неимоверно бързите темпове, с които се развива икономиката й именно през последните три години. Други държави където няма спад на туристите и бизнесът не е пострадал в следствие на налагане на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места са Хърватска и Албания.

Искам отново да се върна на статистиката. В Европа всяка година в следствие на болести причинени от пасивно тютюнопушене умират 100 000 души. Сами можете да предположите какъв е броят сред активно пушещите. Без да сте математици може да предположите и какви са средствата за здравеопазване, които се харчат за борба с болести причинени от цигарения дим. Много от тези хора работят в ресторанти, барове и нощни заведения и нямат избор. Това са пари на данъкоплатците, пари които се плащат от всички нас на солидарен принцип независимо дали пушим или не. Мога още много да пиша по темата, но този който иска е разбрал това което исках да кажа. Искам да поздравя Део, който е отказал категорично да води концерта на тютюновото лоби въпреки тлъстия хонорат и който е лице на кампанията подкрепяща забраната за тютюнопушене. Сами преценете докъде стига наглостта на тези хора щом въобще са предположили, че могат да го купят.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.