Брифинг и безплатно изследване на дишането в неделя, 13.05.2012

Под надслов „За да не бъдем пациенти“ Специализирана болница за активно лечение на белодробните болести” Св. София” – гр. София, Национална асоциация за профилактика на белодробните болести, Коалиция за живот без тютюнев дим, Гражданско сдружение „България без дим”, организират в неделя, 13.05.2012г., от 12.00ч., в  СБАЛББ» Св. София» на ул. Акад. Иван Гешов» №19:

  • безплатно изследване на дишането  за пушачи и пасивни пушачи,
  • брифинг на тема: „Пасивно тютюнопушене – криворазбрана толерантност и… как да се избавим от нея”, д-р София Ангелова.

Ще участват пациенти на СБАЛ за белодробни заболявания „Св. София“, Кристина и Михаил Белчеви, журналистът Крум Савов и други лица на фото-кампанията “Да върнем пълната забрана”.

В обявата за събитието организаторите призовават: Да подкрепим правото ни да живеем в среда без тютюнев дим! Да помогнем на пасивните пушачи!”Призоваваме цялото ни общество за непримиримост към тази особено опасна токсикомания на нашето време – тютюнопушенето. Отправяме апел към всички българи да подкрепят тоталната забрана на тютюнопушенето на обществени места!” Освен това д-р София Ангелова кани г-н Андрей Слабаков и всички останали вокални противници на пълната забрана за тютюнопушене, да минат през СБАЛ за белодробни заболявани “Св.Софэия” и да проверят състоянието на белите си дробове, преди да е станало късно.

Според д-р Ангелова, пасивното пушене представлява инхалиране на страничен дим, т. е на дима, издишван от пушач, и дима от горящия край на цигарата. Пасивен пушач е всеки, който не пуши, но работи или живее с пушачи и принудително инхалира страничен дим. По данни на Световната здравна организация страничният дим съдържа многократно повече вредни вещества, отколкото се съдържат в основния дим, вдишван от пушача (2 пъти повече катран, 3 пъти повече бензпирен, 5 пъти повече СО, 50 пъти повече амоняк, 60 пъти повече кадмий). По данни на Световната здравна организация 25% от всички карциноми на белия дроб са у пасивни пушачи, и то предимно жени. Пасивното пушене увеличава риска от рак на гърдата, рак на маточната шийка и рак на пикочния мехур. Децата са най-застрашените пасивни пушачи, особено в първите години от живота им, поради все още недоразвити дихателна и имунна системи. Децата – пасивни пушачи, боледуват по-често и по-продължително от инфекции на дихателните пътища. Рискът да заболеят от бронхиална астма е с 50% по- висок.

За повече информация:      Д-р София Ангелова, тел. 0888 955434 и Д-р Гергана Гешанова, тел. 0882 374000

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.