Днес празнувам България, каквато я искам

Днес  Народното събрание прие пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Денят е важен за всички хора, които държат България да бъде добро място за живеене на тях и децата им. Аз съм един от тях.  Прекарах голяма част от последното десетилетие в чужбина. Там се родиха децата ми. Но никога не съм се примирявал с мисълта,  че България е затворена страница, изминат път, по който връщане няма. Напротив,  вярвал съм, че това е страната, в която мога да бъда щастлив – с приятелите, които обичам, професионални колеги, които уважавам, и – разбира се – с партньорката и децата ми, без които щастие не може да има.  И ако връщането ни в една чиста, уредена, красива България, беше мечта, решението на групата лобисти да отменят забраната за тютюнопушене през 2010 отдалечи изпълнението й с две години.

Прекарах ги  като в унес.  Протестирах, пях, спорих, говорих, писах, публикувах.  Не бях сам. С мен бяха приятели, колеги, съратници, непознати хора, които също не се примиряваха със зловонната задимена българска реалност.  Бяха готови да вложат и време, и средства, и нерви, и сърце от себе си.  Орлин, Гергана, Методи, Жеко, Стефан, Мариана, Юли, Максим, Венета, Иво… имена има още. На живо и в мрежата. Не, нямахме нищо против пушачите.  Те са заложници на своя навик, който им доставя удоволствие, но и бавно ги убива. Много от тях го знаят и търсят начин да се спасят. Други не търсят – има ги всякакви. Но не те бяха причина за нашите действия.

Най-отвратително беше усещането, че сме в държава, в която здравето и живота на хората нямат значение. Че значение имат печалбите на този и онзи:  на лобиста Емил Димитров, на незнайните собственици на „Булгартабак“ и на знайните – на БАТ и „Филип морис“, например. Че гласът ни на хора, родители, избиратели, не се чува от тези, които уж сме избрали да решават вместо нас, не звучи от трибуната на Парламента, от екраните и вестникарските страници. Че са готови да хвърлят България обратно назад, да няма промяна, да няма свеж въздух. Да нямаме шанс за промяна, за чист и достоен живот.

Отвращението от всичко това се оказа мотор за активност. Не се примирихме, не спряхме, дори и когато бе трудно. Открихме съюзници –  в медиите, по етажите на здравното ведомство, в Парламента дори. Не им беше лесно да вдигнат глава, да подемат нашата кауза. „Капитал“ направиха кауза. Д-р Маша Гавраилова ни посрещна като партньори, д-р Кунчев даде надежда, че някой в държавата иска законът да се прилага, д-р Константинов, като министър, отново предложи забраната. Нямаше да минем и без Бойко Борисов – той ни гледаше косо от джипа, когато скандирахме „Водете ни напред , а не назад!“, той обаче удари по масата на лобистите и рече „Аман!“

От декември до днес се стараехме да направим така, че да се върне забраната. За това ни помогна и фондът на „Блумбърг“ – така можахме да привлечем Петя и Виктор, които помогнаха за намирането и формулирането на аргументите за нея, и Иринка – която събира в www.bezdim.org сигналите от стотиците хора, които държат да се спазва законът в тази наша така беззаконна държава. Когато предложихме да не се пуши и на открито ни се смяха дори и приятели.  Не спряхме. Три месеца по-късно  нашите предложения звучаха от парламентарната трибуна, през устата на депутатите-вносители, нашите данни се ползваха за да се аргументира забраната. И днес тя е факт. Празнувам и гледам напред – към следващата пречка по пътя, която трябва да махна, за да бъде България място за достоен живот. Вече знам, че не съм сам, и че заедно можем.

 

ВИЖ ФОТОГАЛЕРИЯ

 

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

6 thoughts to “Днес празнувам България, каквато я искам”

  1. Поздравления за всички! Сега от нас зависи забраната да се спазва. Защото, сигурен съм, много заведения ще се опитат да изклинчат, умишлено подбутвайки пепелници на “недоволните пушещи клиенти”, за сметка на здравето на всички останали!

  2. Поздравления за всички, които положиха усилия и добринесоха това да се случи. Аз продължавам да вярвам, че България става по-приятно и привлекателно място за всички. Положителните неща се случват, макар и не с желаната скорост, но поне пътят е ясен!

  3. Павел, благодаря ти, чудестно си го казал! Ти изразяваш чувствата и мечтите на поколения хора.

  4. Празник без празнуващи, музика без публика и заведения без дим. Купона ви е супер, но този път съм пас. Снимката чудесно отразява визията ви за България каквато я желаете. Самотен музикант насред празна улица.
    И аз празнувам, но свойта еволюция, а не поредната забрана, отнемане на избор и погазване на нечии права. Забранихте залите за пушачи, но не можете да ме накарате да пия с вас. От 1ви юли си казах стига! и отказах заведенията. Много мои приятели направиха същото. Да живеят домашните партита пък вие си стойте в стерилните зали. Мотивиран от агресивните антитютюневи кампании се научих да готвя и да бъркам коктейли не по-зле от заведенията, така че благодаря ви дами и господа. Ние винаги ще намерим начин да се забавляваме така както ни харесва, а не така както ни наредите. Защото сме изобретателни, развиваме се и се адаптираме към поредната антитютюнева репресия. Ако се наложи можем и да се организираме, когато безумията минат всяка граница на толерантност и търпимост.
    Изповядвайте каквито си искате ценности. Аз съм свободомислещ човек и съм за свободата на всеки да вярва в каквото си иска стига да не го налага със сила на другите. Направете си заведения по ваш вкус, аз няма да ги посещавам, но пак ще съм с двете ръце ЗА. България не е само ваша. И заведенията не са само ваши. Има и други хора с други вкусове и предпочитания. Това няма как да го промените насила. И хайде моля ви се без дежурните глупости че постоянно някой някъде ви усмърдявал живота, бременните сервитьорки и децата в кръчмите защото това просто не е вярно. Почти навсякъде е само за непушачи. И преди имахте пре-достатъчно места където никой не ви нарушава правата като ви трови. Искате да окупирате всичко, но няма да го бъде за дълго, по простата причина че трябва да има баланс. Никоя крайност не е устойчива. Айде със здраве!

  5. Благодаря, ще се възползваме от пожеланията Ви. Музиката е чудесна, заведенията са си пълни, и купонът си тече. Не Ви пожелавам да прекалявате нито с тютюна, нито с алкохола,обаче, ако искате да се наслаждавате на домашните партита по за дълго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.