Дете, наградено за рисунка на тема „Не на цигарите“ ще отиде в Рим

За шестнадесета поредна година ще бъдат връчени наградите на международния детски конкурс „не на цигарите“. Церемонията ще се проведе на 18 май (петък) в Галерията за чуждестранно изкуство от 11 часа. Най–голямата награда за едно от  децата в групата от 7 до 11 г. е едноседмично пребиваване в Рим с родител, заедно с наградените деца от другите държави – участнички в конкурса.

Голямата награда 2011 г.

Децата са разделени в две възрастови групи: от 5 до 7 години и от 7 до 11 години. Статистиката показва, че с всяка изминала година все повече деца взимат участие и заявяват гражданската си позиция. Събраните и оценени рисунки през 2008 г. са 784 бр., през 2009 г. – 950 бр., през 2010 – 1200 бр., а през 2011 г. – 1650 бр.

„Това ни кара да се чувстваме удовлетворени и изпълнени със сили да продължаваме да правим конкурса и занапред – споделя Цветелина Георгиева от Фондация „България, младежка превенция“. – Целта е чрез художественото изкуство да се изгради здравословен начин на мислене и поведение у децата от най-ранна възраст и да не се допуска „кутията цигари” да става  част от ежедневието им.“

Голямата награда 2010 г.

Председател на комисията по оценяване на рисунките е художникът Иван Яхнаджиев. В състава на комисията е представител на организаторите на конкурса от Италианската национална асоциация за борба срещу раковите заболявания, представена от Фондация „България, младежка Превенция” БАЛНЕ, а също художници, психолози, специалисти от  НЦООЗ и МЗ,  експерти от МОМН и МФВС. Според регламента, в комисията са включени и 3 деца (на възрастта на участниците) от 156 СОУ „Е.Багряна”, което е с разширено изучаване на изобразително изкуство. Тези деца не участват със свои рисунки в конкурса.

Конкурсът се организира със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката и Министерството на физическото възпитание и спорта.

 

За въпроси: Цветелина Георгиева, 0884 71 56 61

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.