Отговор до г-н Андрей Слабаков от гаднярите от 3-ти клас, които му пречат да пуши

 

СТЕФАН ЯНКОВ, 15 май 2012

Г-н Слабаков,

Честно казано, това, че ни наричате “гаднярите от 3-ти клас”, не просто не ме обижда, а даже леко ме радва. Разбира се, ние нямаме нищо против пушачите и не искаме те да страдат (въпреки че последното е много трудно предвид действието на тютюневия дим върху здравето им) – стига да си практикуват вредния и зловонен навик по начин, който не пречи на околните. Но точно Вие сте много далеч от разбирането ми за толерантен и разбран човек, който осъзнава зависимостта си и живее с нея в срам и с наведена глава. Вместо това размахвате гордо недостатъка си пред всички, представяте го за човешко право (явно неразбирайки, че не може да има право, което причинява вреди и вмирисва живота на другите хора), и без да се съобразявате с онова, което причинявате на хората около себе си, сеете смрад и отрова – все прегрешения, за които смятам, че е хубаво да бъдете потормозен малко от гадняри като нас – та дано все някога осъзнаете, че не сте прав.

Сериозно, наистина ли са Ви толкова слаби ангелите, та мислите, че като спрете да пушите, ще започнете да използвате наркотици!? Искрено се надявам да се придържате към плана си да се самоубиете по вече декларирания начин – с обикновени цигари. Напълно неверни са статистиките, които си съчинявате – за това, че където забранели пушенето, се увеличавала наркоманията. Явно това са от онези “факти”, които Ви подшушва тютюневата индустрия, на която така вярно, но неефективно служите – волно или неволно. И впрочем, никой никъде все още не е въвел пълна забрана на пушенето в смисъл на ограничаване правото да се пуши – ограничават се само местата, на които това може да се прави, но самото пушене продължава да е легално. Т.е. няма нито една причина някой пушач да мине на по-тежка дрога, тъй като никой не му пречи да пуши по принцип.

Оборотите на заведенията ще паднат само в един случай – ако пушачите у нас наистина се окажат толкова твърдоглави, че не осъзнаят, че ходят на заведение заради храната, напитките, обстановката и общуването с други хора, а не заради едните цигари, които поне засега спокойно могат да си пушат и на улицата, в колата или у дома. Честно казано, ако сте прав за тези 10% намаление на посещаването на заведения, мен много повече ме притеснява това, че сега, когато вече е напълно забранено пушенето в офисите, ще намалее и ходенето на работа – и то с повече от 10% – защото на работа хората прекарват не по 1-2 часа, а по цели 8. Несериозно е да се твърди подобно нещо, нали? Пък и да не забравяме, че ако част от пушачите спрат да ходят по заведения, защото там вече не се пуши, то непушачите, които ще спрат да се гнусят да ходят в тях и ще почнат да ги посещават, ще бъдат поне толкова, а може би и доста повече.

Салоните за непушачи не са полупразни и Вие прекрасно знаете това. От влизането в силата на разделението, поне на местата, където то се спазва стрикнто, салоните за непушачи са поне толкова пълни, колкото и тези за пушачи. Впрочем, явно не познавате добре сегашния закон, защото иначе нямаше да говорите за салони за непушачи – той изрично забранява да има такива. Позволено е да има единствено отделни помещения за ПУШАЧИ, заемащи не повече от 50% от търговската площ на заведенията. Да, това изкуствено разделение е вредно за заведенията – освен че им струваше луди пари, то им ограничава изкуствено капацитета – ако в един момент дойдат повече пушачи, за тях няма достатъчно места, ако дойдат повече непушачи – също. И няма как да варират в разпределението на двата обема. Но това също си беше техен избор – всеки ресторантьор имаше право да обяви заведението си за такова, в което не се пуши, и това нямаше да му струва и стотинка. И всички прекрасно знаеха, че тази “инвестиция” ще бъде за много кратко време. Фактът, че избраха да я направят, беше не защото са се надявали, че пушенето ще продължи вечно – а защото вярваха, че ще получат конкурентно предимство при привличането на пушачите, за да я избият за година. Което не се получи – и заради ниската платежоспособност, и заради надценяването на икономическата полза от пушачите. А сега ще трябва да платят и за махането на преградите!

Г-н Слабаков, ние нямаме никакво желание да посещаваме залите за пушачи. Но за съжаление досегашната практика показва, че пушачите имат много силно желание да седят в основния салон, и да пушат в него. Или техният салон да стои с отворена врата и да вмирисва нашата територия. Да не говорим за това колко заведения така и не се приведоха в съответствие с изискванията и явно с помощта на дребни рушвети успяха да изкарат като нарушители повече от година и половина. Половинчатите ограничения просто не работят. Не само в България – в същото се убедиха и испанците и приеха пълна забрана. Там, където има пълна забрана, хубавите заведения са пълни и всички са щастливи. Лошите са празни. Както и там, където може да се пуши. Казвам го от лични наблюдения в над 130 града на над 30 държави. Тенденцията е необратима, обхваща все повече държави и ние не можем да си мислим, че ще останем самотен остров на ориенталщината в Европейския съюз. Ние, гаднярите от 3-ти клас, няма да допуснем това да се случи – не и при положение, че нашите съседи, ориенталците от Турция, вече приеха пълната забрана, и я спазват.

Впрочем, не знам откъде измислихте това, че чак преди второ четене депутатите са се сетили, че трябва да добавят и детските градини като места, на които не трябва да се пуши. Пушенето там беше забранено и в предишния закон, и в още няколко преди него. А когато казвате, че “цигарите са най-малкия проблем на фона на чудовищните замърсители в световен мащаб” и “трябва да забранят и автомобилите, храната и въздуха, който дишаме”, то аз почвам да си мисля, че и слуховете за интелекта, който иначе изглежда, че имате (под формата на реакции и обща култура), са силно преувеличени. Но да се надяваме, че е от зависимостта към цигарите и страха, че практикуването й ще стане по-трудно. Не се притеснявайте – онези, които вече го преживяха, се чувстват дори по-добре, отколкото преди. Добре дошъл в новия, по-малко смрадлив свят.

Споделете в социалната мрежа:

18 thoughts to “Отговор до г-н Андрей Слабаков от гаднярите от 3-ти клас, които му пречат да пуши”

 1. Г-н Янков статията ви е брилянтна!!!
  Аз съм (горд) собственик на три ресторанта за бързо хранене в град Плевен. В същите пушенето беше забранено още в далечната 2004-та година. За моя радост ползите от това тежко(за нашите географски ширини) решение се оказаха повече от вредите. Откакто не се пуши и клиенти (вкл. и пушачи) пък и персонал са много доволни че има място в което можеш да се нахраниш без да се чувстваш като в мръсна зловонна дупка.
  Подкрепям с две ръце вашата инициатива и ако създадете нещо като сдружение или клуб с удоволствие ще стана негов член! Дано да има повече “събудили се” подкрепящи това което правите! Поздрави!

 2. Всички пушачи са нагли егоисти независимо от нивото си на интелигентност.Така,чрез пушенето,благодарение на цигарите-те изпростяват и /умственно маргинализират/,като цигани.Поведението им е обидно за околните.Отношението към околната среда пренебрежително,към децата и непушачите оскърбително.Щом са с цигара в уста-пушачите изпитват върховно удоволетворение,кулминация на нагона,апотеоз на хедонизма си,неспособност срещу зависимостта-победител,нежелание за волеви подход към здравето си.Министерството на здравето -трябва да издаде ЗАКОН срещу хората,който-непрекъснато/ежеминутно,ежечасно,последователно, съсипват собственното си здраве.НО се възползват от привилегията за медицинска помощ,НАРАВНО с хората грижещи се за здравето си в продължение на години,а тези хора са работили много повече от онези,който в продължение на години нагло се възползват от привилегията за цигара и кафе…Трябва да има справедливост за ДЕЦАТА и хората-непушачи.Поне в този закон.След като за държавата ни,Е абсолютно непосилно,невъзможно,абсурдно да се справи с престъпноста във всичките и форми на прояви.След,като целият ни НАРОД видя голия задник на българската политическа йерархия,която беше немощно-безсилна и некомпетентна в продължение на години.Безпомощно неможа да се справи с проблема”медиците” ни в Либия. Безпомощно неможа да защити българите в чужбина.Бездарно-некъдърно не успя,да застане,като авторитетен гарант да опази националното ни достойнсво…Сега поне,една забрана против тютюнопушенето,дано успее да осъществи,а дано!?Да се надяваме,дано успее…-знае ли,човек?…,ако ли не,ще търиме помощ и съдействие единственно и само от Николла Саркози и Карла Бруни.

 3. Г-н Янков, поздравления и от мен за статията!
  Всъщност обръщението ми е към “Кабак”…
  Обикновено такива злобни изказвания, в които са използвани думи, неразбирани от изказващия се, както и текст, пълен с правописни грешки не предизивикват у никой желание за съпричастност… Напротив! Непушача би накарало да се разграничи и да се засрами, че някой, който има претенции да говори от негово име има подобен език… Пушачите пък биха ви казали “Изпуши една цигара да се успокоиш”…

 4. Аз също не мога да проумея как може да има толкова тесногръди и егоистични хора като “великия режисьор” Андрей Слабаков (за чиито филми между другото няма да се сети нито един средностатистически българин). Разбирам, че в действията си той е воден от пристрастеността си към цигарите, което не му дава трезв поглед върху нещата, но НАГЛОСТТА му минава всякакви граници, правейки безумни протести и бълвайки куп приказки, миризливи като цигарите, с които самият той се трови.
  Аз самата съм доста толерантен човек, не мразя никого заради пороците му и нямам против пушачите (макар че като нормален човек не ми е приятно близките ми хора да си вредят по този начин на здравето), но никой няма право да си прави кефа на гърба на другите и най-вече за сметка на здравето на децата ни. Това за “нарушаването правата на пушачите” и пълна ГЛУПОСТ. По тази логика аз мога да кажа, че са нарушени моите права, когато искам да шофирам в града с 200 км./ч., защото така ми харесва.
  Уважаеми пушачи, никой не е идеален, всички си имаме пороци и недостатъци. Но осъзнайте, че не е редно заради тях да страдат други хора и най-вече деца и че забраната за тютюнопушенето на обществени места ще има ефект върху следващите поколения, които нямайки лошия пример пред себе си по-рядко ще посягат към цигарите. Не разбирате ли, че колкото повече им тикаме под носовете отвратителния и вреден тютюнев дим, толкова повече и те ще правят същото, защото са израснали по този начин и приемат това за нормално. БЪДЕТЕ ПО-ТОЛЕРАНТНИ!

 5. Не мога да се въздържа от коментар за интелекта на пушачите, които си мислят, че Вселената се върти около тях и които не виждат по-далеч от носа си. Та коментарът ми е – интелектът им е равен на този на червеите. Не искам да обиждам, но вече ми писна хора като А. Слабаков, които се наричат интелектуалци (пази Боже от такива интелектуалци; то затова и държавата ни е на тоя хал де, не е само заради политиците) да ни натрисат простащината си и да учат младите хора на такава. Като не му харесва пълната забрана за тютюнопушене в нашата държава, да отива да живее в друга “по-цивилизована”, както той се изразява, и да осмърдява нея.

 6. А, и г-н Слабаков, както и всички батковци от 8-ми клас, излезте за малко от одимените си и смръдливи черупки и пообиколете света, за да видите в кои държави има същата забрана и какъв е манталитетът на хората там. Макар че едва ли ще го разберете, тъй като вашият е на толкова ниско ниво, че няма да ви позволи да възприемете нищо различно от вашата наркомания.

 7. Уважаеми (доскоро, но вече не толкова) г-н Андрей Слабаков. Мислех Ви за интелигентен човек, но вие ме разубедихте. Чак се чудя как сте станал режисьор. Надявам се не благодарение на това, че сте син на баща си (когото аз уважавам). Сигурно си мислите, че инициативата, която сте подели, е бунт срещу системата, защото открай време се изживявате като дисидент. Крайно време е да разберете, че това не е проява на бунтарство и непокорен дух, а на чиста проба ЕГОИЗЪМ и НЕПУКИЗЪМ, както и на НЕ МНОГО ВИСОК ИНТЕЛЕКТ. Крайно време е също да престанете да използвате това, че сте публична личност и че имате обществена трибуна, за да развявате зловонните си лозунги. Защо не използвахте популярността си, за да организирате протест срещу грижата (или по-точно липсата на такава) към децата в т.нар. социални домове например, или срещу педофилията, или срещу мафията, която се шири в България, или срещу отношението към хората с увреждания? Да ви отговоря ли аз? Защото не ви пука за тези неща, а единствено за проклетата ви дрога.

 8. Уважаеми, “толерантни” непушачи. А
  Аз пък искам да ви попитам, откъде накъде ще определяте интелектуалното ниво на някой, не според неговите качества, а според това дали пуши или не. Айде моля ви се, малко пък се успокойте и вие.
  Аз съм пушачка, не съм ” изпростяла и /умственно маргинализирала/,като циганка “, смятам че забраната е хубаво нещо – трябва да си пазим децата.
  Друг е въпроса обаче, как детето на някой пушач, няма да бъде “одимявано” на детската площадка, но ще бъде като в подводница вкъщи. Тук говорим за хора и техния начин на възпитание.
  Съгласна съм да не се пуши на обществени места, само не мога да разбера, защо трябва заведенията да останат без местата за пушачи, а не както си беше положението до сега – със зали за пушачи и непушачи.
  Просто започвам да си умирам от кеф, като си представя зимата, пред кафенето/дискотеката/ ресторанта как съм застанала и се раздвам на -20 градуса.

 9. Вие тук сте по-зле и от секта… По-груби изказвания не бях чела, иначе много обичате да се биете в гърдите, че сте по-толерантни от пушачите… А последната ви “инициатива” за сигнализиране при нарушения е повече от малоумна – направо докарахте оргазъм на всички долнопробни доносници… От вас ако зависи, сигурно ще ми забраните и свирки да правя… Жалка паплач!

 10. Уважаема Петя, ако свирките ги правите на обществено място – да, ще ви ги забранят. А изказването Ви “жалка паплач” изобщо не е грубо…

 11. Ива, не определям интелектуалното ниво на хората според това дали са пушачи или не, а според загрижеността им за околните. Не деля хората на “пушачи” и “непушачи”, а на “отговорни” и “безотговорни”.

 12. Уважаема Илина Костадинова, и свирките ли вече вредят на нечие здраве?!? Мислех, че вредният цигарен дим е проблемът… Колкото до финалната фраза от последния ми пост, нека не се правим на ощипани – звучи като нежна песен на чучулига в сравнение с храчките, изсипани по-горе…

 13. Симпатична ми Петя, свирките не вредят на никого, на мен даже много си ми харесват, но вие едва ли ги правите на обществено място (ако все пак ги правите, обадете ми се). А “вие тук сте по-зле и от секта” ме развесели. Ха-ха! Присмял се хърбел на щърбел. А пушачите какво сте – наркоманско сборище. Е кое е по-жалка картинка?

 14. Петя, съжалявам, че истината Ви обижда.

 15. „Тютюнопушенето не е субективно право, нито е защитен от закона интерес. Това е вредоносна практика, както за упражняващия я, така и за околните,” тъй рече Върховният административен съд на България, и сложи точка по въпроса за “правото” да се пуши. https://bezdim.org/blog/2011/05/29/vas-zabranata-v-kyustendil-zakonna-otmyanata-y-ot-darzhavata-narushenie-na-evropeyskoto-pravo/

 16. Да, те и убийците не са много доволни от това, че има закон срещу тях, ама такова е положението. Винаги ще има хора, недоволни от даден закон, в крайна сметка законодателството е за това да защитава интересите на повечето хора (а в случая с цигарите най-вече на децата).

 17. Мале мале съсипаха човека (Андрей Слабаков). Добре сега се натиснете да се спрат и автомобилите(Всичко що е с ДВГ), защото техния пушек ми се струва, че не е много полезен май?
  И Б.Б. да вземе да подари по едно колело не че нещо ма ей така за здраве.
  Не искам да казвам, че не са си прави и непушачите ма айде малко по сериозно в сладкарница до сега не си спомням да съм пушил или в заведения където по принцип не е правилно да се пуши, но това в бар, кафе, и по такива заведения където масово се излиза за употреба на не много полезни субстанции Е–Е-Е ми не съм съгласен.
  А и оставете Петя да си прави там каквото си прави и където си иска да го прави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.