Недей да пушиш за ден и дари парите от цигарите

Честване през 2010 г. в Голдън Гейт Парк, Сан Франциско

Най-голямата мотивировка да не пушиш се оказва цената на цигарите. И то още през 1971 г. А когато е за един ден и в полза на кауза, цял американски град се навива.

През 1971 година в град Рандолф, американецът Артър Р. Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за 1 ден, като по този начин те спестили средства (средствата, които изразходвали за ежедневните си нужди от цигари), чрез които основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.

След няколко години идеята придобила голяма популярност в САЩ, а през 1977 г. Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. В САЩ този ден е познат под името “Great Smokeout Day” и фактически се празнува точно една седмица преди Деня на благодарността, чрез който се бележи началото на сезона на празниците, предшестващи Коледа.

Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, и от Международния съюз за борба с рака (UICC).

Това е кампания, която дава възможност на милиони хора да се откажат от пушенето, като един вреден навик, поне за един ден, а понякога и завинаги. Целта също е да се промени отношението към тютюнопушенето и да предостави подробна информация относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето.

 

Споделете в социалната мрежа:

2 thoughts to “Недей да пушиш за ден и дари парите от цигарите”

  1. Здрасти Петя,
    Навикът си е навик, ама защо да е вреден? Защото фармацефтичните фирми, които ви спонсорират ще загубят мого ли? Който иска – пуши, който не иска (или не става) – да не пуши! Толкова е лесно.

  2. Така, да видим кои са тези хора създали “гражданска инициатива”? Виждаме на снимките известни личности с логото на инициативата, значи няма нищо гражданско в тази инициатива, това си е чиста и просто поредната популистко-медийна-партийно-политическа глупост която ни се сервира като нещо добро, за нашето здраве и дълголетие, а всъщност е още една свобода по-малко за обикновения човек. Не ме разбирайте погрешно, хубаво е да отидеш в претъпкана зала на концерт или клуб и да няма видня от цигарен дим. Само, че медиите по поръчка на правителство и хората около него, вдигат такава врява, че промиват мозъка и на най-страстния пушач да ограничи себе си и волята си. Да станеш доброволец и да звъниш на тези телефонни номера е все едно да полицейстаме един над друг и да се предаваме, ние хората които живеем в нелесен ареал, изпълнен с корупция, лъжи и ниски заплати. Този начин на живот подтиква хората да пушат цигари повече от всичко друго. Не знам какъв е процента на пушачи в България, но съм сигурен че сме на челни места е световната класация, което веднага казва, че група малцинство нарежда на мнозинството какво да прави с минутите в които мнозинството си прекарва времето в пушене на цигара. Думата демокрация само за парлама ли съществува?? Медии, полицейски власти и всякакви съществуващи и несъщсествуващи институции се чудят как да съкратят правата на средния човек (най-голямата и фактически групата хора, която върши 100% от физическата и голям процент от нефизическата работа, която поддържа икономиките в световен мащаб). Един въпрос към тези които работят за връщане на феодалното робство – вие сега работите за някакава организация която ви дава илюзорна сигурност, но когато робството стане факт и обществените права и свободи изчезнат, къде ще сте? Да не би да си мислите, че някои ще ви даде болярска титла, да не би да си мислите че децата ви ще растат в среда различна от тази която ви е самите създавате? Знам, че ви време на ***овете за бедните съседи в блока, или намръщените хора по улиците, но когато усетите тяхната болка, и егото ви е изключено от фазата в която е сега може би ще светне една лампичка в съвестта. Тогава ще се чудите: Как съм могъл/могла да съм толкова сляп/сляпа? Така, че бъдете егоистични сега, мислете за себе си и семейството си, не си мислете, че вашата свобода ще остане и някой си който не е важен за обществото ще изчезне. Ако изчезне свободата, тя изчезва за всички. И накрая, но не на последно място, моля ви, не бъдете лицемери, ако греховни неща, това е едно от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.