Забраната на тютюнопушенето гарантира толерантност и чисто европейско бъдеще за децата ни

Становище на Гражданска инициатива “България без дим” и Коалиция за живот без тютюнев дим

 

На 1 юни т.г., с приемането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити и някои открити обществени места, децата, и младежите и всички българи получиха отдавна заслуженото си изконно, конституционно и демократично право на живот в здравословна среда, свободна от тютюнев дим. Приемането на забраната нареди България  сред страните, които следват най-прогресивните европейски и световни политики в широк обществен интерес  – нещо, което не сме свикнали често да виждаме. По данни на Националния център за изследване на общественото мнение  над 60% от българите приемат и одобряват пълната забрана за тютюнопушене. Висшият административен съд на Република България през 2011 г. се произнесе категорично, че тютюнопушенето не е индивидуално гражданско право за разлика от достъпа до чиста и здравословна околна среда, който представлява по-висш приоритет за държавата от каквито и да било индивидуални или корпоративни бизнес и финансови интереси.

Тъкмо такива интереси, засегнати сериозно от очертаващия се дългоочакван спад на тютюнопушенето в България в резултат от  забраната, поведоха отчаяна и безпринципна битка за нейното компрометиране и отслабване. Малцина гласовити глашатаи на тютюневата индустрия получават почти неограничен ежедневен достъп до медийни канали, с неприкритата цел да върнат колелото на историята назад. Платени пропагандатори на тютюневи компании без основания за легитимност представят ресторантьорския и туристически бранш като губещ от забраната за тютюнопушене, въпреки повсеместното приемане на забраната и задоволството, изразено от доставящите качествена ресторантска и туристическа услуга участници на пазара и трупащите се бавно данни за позитивния ефект на забраната върху този важен икономическо отрасъл.  По данни на Института за анализи и оценки в туризма, резервациите за хотели и ресторанти за Коледа, Нова година, както и за предстоящия зимен сезон у нас вече са акт и то при условията на пълна забрана за тютюнопушене. Броят на туристите през изтеклия летен сезон показва ръст с 4-5% по-висок от миналата година, като приходите от туризъм са се увеличили с 5-6%. Практиката, според която в края на летния сезон много служители губят своята временна заетост, е характерна за туристическия и ресторантьорски сектор и представянето й като катастрофална последица от въведената едва преди месеци забрана е неоснователно и манипулативно. Икономическата криза все още съществува и в България, и в Европа, и в целия свят. Да се твърди в тази ситуация, че потреблението спада единствено заради забраната за пушене, е пълен абсурд и израз на некомпетентност или злонамереност.

Хиляди заведения за хранене и развлечение в България приемат забраната за тютюнопушене на закрити обществени места като възможност за лоялна конкуренция. Те увеличават печалбите си от подобрено обслужване, влагане не само на пари, но и на творчество в работата си. Всичко това привлича все повече посетители, независимо дали са пушачи или непушачи.

И докато данни за сериозен анализ на икономическото въздействие от забраната на тютюнопушенето върху един или друг сектор все още липсват, опитът на страните, където пълната забрана за тютюнопушене на обществени места е въведена от години, доказва недвусмислен спад на сърдечносъдовите, белодробните, а за по-дълъг период от време – и на онкологичните заболявания.  По данни на Националния раков регистър годишно се регистрират близо 3 700 нови случая на рак на белия дроб, 80% от които са свързани с активно и пасивно тютюнопушене.  Животът и здравето на хората са висша ценност за обществото ни и опитите да се пренебрегнат за пореден път в името на неясни финансови и икономически ползи са цинични и безпредметни.

Гражданска инициатива „България без дим” и Коалиция за живот без тютюнев дим призовават да подкрепим държавата и да не се поддаваме на провокации и на корпоративни интереси. Защото знаем, че в края на краищата от забраната за тютюнопушене на обществени места губи единствено тютюневата индустрия.

Споделете в социалната мрежа:

15 thoughts to “Забраната на тютюнопушенето гарантира толерантност и чисто европейско бъдеще за децата ни”

 1. законътъ ке падне в месецъ юлия лето господне 2013-то

 2. Абе защо не оставите пушачите на мира!!!!!!!!!!!
  Стига с тия тъпотии. От рак на белите дробове умират по равно и пушачи и непушачи! Явно ви плащат достатъчно да се рекламирате!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Няма закон за катализаторите на колите , но за тютюнопушенето има. 😀 Тази държава се напълни с овци които даже не си правят труда да видят от какво се мре.А само защитават интересите на дадени корпорации.Жалко ,но факт .
  П.П. Айде като сте толкова арбат , кажете какъв ни е контрола в/у храните ,като от цигареният дим се получавало рак ??? Муй си глупако Е-та(консерванти най-често) и оцветители , пък после съседа пушел и затова . Но оправданието Вуте е виновен , пък аз ще мръ’ е някък глуповато , Не мислите ли ?

 4. Недолюбвам българските олигарси с руски пари, дето владеят и медиите и Булгартабак, и какво ли не, така че със сигурност не съм толкова “арбат”, освен дето на децата мисля добро – и моите, и вашите. закон за катализаторите си има /забравихте ли как бензинът беше оловен/, и ще има все повече. И контрол над храните ще има. Просто все повече от нас стават европейци. Корпорации не ни плащат, напротив, продават ви отровата, печелят от зависимостта ви, и плащат за протести като вчерашния, и за заобикаляне на законите чрез скрита реклама по медии, и другаде. Че съм глупак сигурно е вярно, щом вярвам, че България ще стане добро място за живеене въпреки тежките дефицити у голяма част от населението й, но това не извинява простащината и липсата на елементарна вежливост, които демонстрирате. Забраната ще остане, защото повечето хора в българия за здравомислещи и желаят добро на децата си, свиквайте!

 5. Добре де, вредно е. Но защо го започваме отзад напред? Не би ли трябвало първо да се започне от храните и автомобилите и всички останали по-големи опасни за здравето ни неща? И едва после да се стигне и до пушенето, което не може да се забрани изведнъж, просто ей така. А реклами на цигари навсякъде по улиците…Обществото трябва да се подготвя с информация за вредата от цигарите, а не с техните реклами по време на забрана…А самата подготовка на обществото отнема не седмици или месеци, а години!

 6. Здравейте , да попитам за резервациите , какъв акт били ?
  Павел , колкото до протеста в четвъртък мога да ти кажа със сигурност от къде са парите за организацията му , ако пожелаеш.В качеството си на един от многото организатори…

 7. Колко много неверни неща и спекулации на едно място!

 8. Скука ! Прилича на отчетно-изборен доклад на ДКМС ! Както е скучен целия ви живот,правила,марули,мюсли и накрая едно голямо НИЩО !!!!

 9. Благодаря, Борислав. С удоволствие, моля споделете за източниците. Мисля, че от малко повече прозрачност не губи никой.

 10. Не, Свилен, няма ред когато става въпрос за човешки животи. Тютюнопушенето убива, доказано и безспорно. Затова не може да се практикува там, където макар и един страничен човек може да бъде засегнат. Всички останали неща, които убиват, също да предмет на рестрикции и ограничения – в т.ч. храните, автомобилите и т.н. А за забраната на рекламата сме напълно за – дори в момента има закон за това, който тютюневите компании, които спонсорират водачите на протестите срещу забраната, нарушават най-безочливо, с благословия от високите етажи на съдебната система. Визирам казуса “Кингс” срещу Агенция за защита на конкуренцията и други подобни.

 11. Не се самозалъгвайте, Кало. От рак на белите дробове умират повече пушачи, и по-рано. Запознайте се с данните от българските клиники за ракови и белодробни заболявания. И ги отказвайте докато е време.

 12. Павел , финансирането е изцяло на организаторите на протеста , които за цалата страна са над 150 човека.Собствениците на заведения по региони събраха пари на сращите , които бяха организирани на няколко пъти преди самият протест.Предварително Ви казвам , че нямаме финансиране от която и да била тютюнева компания , както може би сте заподозряли.Те , компанийте са си доволни , защото Агенция митници отчита 8% ръст на приходите от акцизи на тютюневи изделия , към края на месец август.
  Поздрави !!!

 13. Благодаря, Борислав. Ако всичко това е така, просто е твърде тъжно, че собствениците на заведения се оставят да бъдат манипулирани толкова лесно в интерес на една индустрия, която няма нищо общо с качественото ресторантьорство и забавление. Но не мисля: всички данни от чужбина сочат, че единственият трайно губещ от пълните забрани сектор не са заведенията, а тъкмо производителите и разпространителите на тютюневи изделия. И досега не сме получили каквото и да било обяснение за топлата връзка между БАХР и правния отдел на БАТ, която председателства асоциацията на производителите на тютюневи изделия, която разкрихме през пролетта?

 14. За тази връзка не мога да говоря , защото не съм техен член.Относно данните от чужбина , доста ме съмняват Вашите данни , защото само в Ирландия бяха затворени 2 800 пъба , което доведе до голяма безработица и последващи негативи…
  Поздрави !!!

 15. Ако искате да сте напълно прозрачни защо не сложите в сайта си едно гласуване, за и против тютюнопушенето на обществени места. Разбира се ще ви е малко трудно да не манипулирате крайния резултат и съм сигурен, че накрая ще излезе голям процент ЗА забраната, но поне ще видите, че всъщност хората не искат това, а щюм хората не го искат отговора е лесен, направете с времето си нещо друго. Но не би, вие сте твърдоглаво-тъпоглави песоглавци, поддръжници на интересите на някои си групировки и кръгове. Поразгледах сайта и не виждам коментар, който да е на ваша страна освен може би някои вътрешни хора които са прекарали малко време да напишат коментар в подкрепа на нелепата ви инициатива. Забраната на тютюнопушенето гарантира толерантност и чисто европейско бъдеще за децата ни – самото заглавие е чисто лицемерие от най-долен вид, толератност е точно обратното на забрана. Разберете, хората не са вече толкова тъппи колко бяха преди 20 години, ще трябва да се потрудите малко повече, а не във всяко второ изречение, което напишете да има протоворечия. 1:0 за народа. Една идея, хайде да опитаме да направим цигарите незаконни за производство… Не можем нали, тютюневите компании все пак са едни от владетели на света ни. Цялата игра със забраната е да накара хората да пушат още повече, виждам с очите си такива случаи, действието е подсъзнателно, много добре замаскирано под наслов да не вредим на всички около нас с дима си. И най-хубавото в случая, е че хората от подобни организации си нямат и идея какво причиняват на себе си и на близките си. С чиста съвест помагаш за намаляване правата на хората, сигурно ви дава много вътрешно удовлетворение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.