България няма нужда от дим зад кулисите, а от реално гражданско участие

България няма нужда от дим зад кулисите и кръгли маси за опазване на статуквото, а от проветряване, прозрачност и реално гражданско участие

Изявление на Гражданска инициатива “България без дим”

Пълният текст прочетете тук.

Драматичните събития през последните дни и седмици демонстрираха съпротивата на много българи срещу непрозрачни, манипулативни и монополни бизнес практики. Те спъват просперитета на хората и средния и малък бизнес, загърбват обществения интерес и замърсяват околната среда […]

Вече повече от три години членовете, доброволците и експертите на „България без дим“ работят за възстановяване на отменената през 2010 г. пълна забрана за тютюнопушене на обществени места, и за спазване и прилагане на закона от страна на гражданите и държавата, независимо какъв е той. Като част от дълъг и труден процес, ние демонстрираме, че в развито европейско общество като българското, законите и правилата се налагат и спазват не само от контролните органи, но и от нас, гражданите, които живеем и отглеждаме децата си в съвременна България. Показахме, че държава и граждани могат, макар и трудно, да работят съвместно за толерантна, законова, здравословна и демократична обществена и околна среда без тютюнев дим […]
Единствените гласове на яростна съпротива срещу забраната произлизат от тясна група лица и организации, свързани пряко или чрез тютюневата си зависимост, с интересите и продажбите на тютюневата индустрия. Удивително пародиен е опитът на подобни групи и лица да яхнат вълната на гражданска енергия в страната през последните месеци, да подменят желаната от повечето българи промяна и да я експлоатират за запазването на съществуващото статукво. Хората, които до вчера активно подкопаваха гражданското участие в прилагането на закона с всички средства, днес организират поредна „кръгла маса“ за гражданското бъдеще на обществото ни. Но България се нагледа на кръгли маси за опазване на статуквото, както и на изтърканите му физиономии от поп-културните подиуми и медийни студия, и има нужда от реална промяна, и нови, почтени, толерантни, изконно граждански лица, които да я осъществят.

Споделете в социалната мрежа:

14 thoughts to “България няма нужда от дим зад кулисите, а от реално гражданско участие”

 1. Вие къде бяхте 2 седмици, бе, боклуци?! Една статия, един пост нямахте по темата с протестите! Граждани ми били ….. сетихте се да лаете сега! Ама така е, пари за гражданска позиция Блумбергчо не дава, а?

 2. Този изключително толерантен коментар мисля да го оставим като свидетелство за нивото на “гражданска активност” насреща ни. Ние сме по площадите и на Орлов мост, и по жълтите павета от три години, работим за реално гражданско участие в приемането и прилагането на законите и искаме да сме европейци. А насреща ни псувни, фасове, стари ченгеджийски номера, и обяснения как България била ориенталско кьоше и такава трябвало да си остане, законите не трябвало да се спазват и уважават, и алъш-вериша на тютюневата индустрия и Емо Фасовците да си върви. Но българите не са балами – 61% одобрение за забраната!

 3. Аз протестирам за да няма повече адвентисти в България, които да диктуват живота и бизнеса ми! За чист от лицемери въздух!

 4. Гопсодин/госпожо/госпожице Анонимен, ние сме тук, с имената, с личностите си отдавна.

  Но сме посветени на конкретна кауза. Не сме “на всяко гърне – похлупак”.

  Разбира се, имаме какво да допринесем и ние, защото голяма причина за протестите са неприлагане и неспазване на законите в България, и смешните глоби за нарушения. Ние наблюдваме това в нашата конкретна кауза, и ще посочим какво намираме за удачно да бъде променено.

  Но то със сигурност включва реално поемане на отговорност – както от държавата да си върши работата, така и от гражданите. Малко хора, обаче, явно разбират че да поемеш отговорност означава да загубиш нещо. А не просто да се опитваш всячески да се оправдаеш как точно ти не трябва да бъдеш санкциониран. Другите – да, но ти си невинен.

 5. @Джо Валдес: уважаеми анонимен, не става ясен намека ви. Ако намеквате за финансирането на “България без дим” – то е публично, просветете се. Приказването без елементарен опит за научаване, без съобразяване с факти и реалност, май е най-популярният български “спорт”.

  И друго – аз, например, един от активно подкрепящите “България без дим”, не съм адвентист. Нещо повече – не съм религиозен въобще. На мен какво ще ми кажете? В какво ще ме “изобличите” ?

 6. Уважаеми, с Име г-н Гаджоков,
  Вземи името си и застани с него като един нов Матрозов протестирай на площада в гр. Джебел по време на изкупната кампания на тютюна! След това, ако си в кондиция пак с името си застани пред Министерство на финансите и протестирай срещу взетите от джоба ти субсидии на тютюнопроизводите.Тогава ще дебатираме всичко, свързано с тютюнопушенето.Ще се разберем, баровете СПА- центрове ли са, санаториуми или нещо друго. Представи си, че си продавач на минерална вода…..И изведнъж се появи организацията с “прозрачно” финансиране “България без минерална вода”….И оставаш без работа.И инвестициите, които си направил. И семейството, което разчита на теб. И малката ти дъщеря, която не може да разбере защо татко е в безизходица.Е, заповядай в нашия клуб! Иначе няма какво да изобличавам…ако не знаеш кои са адвентисти във вашата организация…..

 7. Стига, бе, Валдес, и без това на тези “бездимници” вече почти никой не обръща внимание. Остави ги да си вегетират..

 8. Вие се събудихте бе? Цяла България ври и кипи,на вашите страници само по някой донос !Много ви е будна гражданската съвест.:)

 9. @Валдес: Крайно неадекватно сравнение, господине.
  Когато вие или някой друг пие минерална вода, той не вреди на моето здраве.
  Затова фантасмагорията ви е вероятно “логична” в някоя друга реалност.
  Но не в тази.

  @Last in line:
  Ние сме част от събуждането. Основна причина за него е стриктното прилагане на законите – една от причините за протестите.
  Да помогнеш да се спазват законите, като посочиш нарушителите – това е фундаментално гражданско задължение, без което няма държава.
  Защото няма как държавата да има по един полицай на всеки човек по 24 часа всеки ден, за да го следи дали спазва законите.

  Но момент: вие сте за събуждане, но не и за спазване на законите?
  Е объркали сте се. Няма такова нещо. То е като “дървен чугун”. 🙂

 10. Спазване на законите…….Ако не сте разбрал, г- н Гаджоков, ние сме на улицата заради малоумните закони.От Закона за енергетиката, през Закона за Черноморското крайбрежие, та до Закона за здравето. И не само! Но предполагам, не сте дофинансирани за това. Та, г- н Гаджоков, ще видя ли Вас и организацията Ви в Джебел и пред МФ?

 11. Какво пробуждане ,я си погледнете страниците по време на протестите.Нито един призив за участие в митинг или шествие,нито едно мнение !!!!!Сравнете с нашите страници,където борбата с монополите изцяло измести битката ни с малоумният закон(който вече си заминава).Единствената ваша грижа е да усвоите някой друг долар от Блумбърг и някой адвентистки лев.А ако не си запознат с финансирането и ръководството на жалката ви организацийка-още по зле.Скоро ще сте история,запомнете го.

 12. Господа и дами, на ваше място бих бил доста по-обезпокоен от факта, че лица от наложената от десетилетия клика от телевизионни лакеи на статуквото се правят на улични лидери и ви яхат и експлоатират никотиновата ви зависимост за да си докарат нови спонсорски приходи от тютюневите, а и от други платежоспособни компании. Ние сме гражданите на Европейска България и държим на прозрачност, отговорно управление, работещи институции и спазване и прилагане на нормите на развитите демокрации – една от които е и забраната за тютюнопушене, която пази всички българи от малцината, които не могат да контролират зависимостите си. За тези норми и ценности ще продължим да действаме със собствени и донорски средства, за да стане България по-добро място за живеене за нашите и вашите деца.

 13. Г-н Петров, вие сте точно обратното на това, което твърдите, че сте. Вие сте фанатизирани лакеи на статуквото. Това лъсна особено ясно сега, когато си мълчахте здравословно, докато другите хора (пушачи и непушачи) протестираха. Протестираха хората, лакеите се криха. Имало било “подставени лица”… А вие къде бяхте да излезете със своите “неподставени” лица, седяхте си на охранените с донорски пари задници? Чуйте се само – вашият доноснически плам напомня на Павлик Морозов, на осведомителите на Гестапо и НКВД. Вие не се борите срещу тютюнопушенето, ако се борехте, щяхте да излезете пред кабинета на Дянков на протест и да го питате защо е откраднал онези 80 милиона лева от акциза върху цигарите, които и по сегашния закон трябваше да отидат за превенция. И да настоявате за по-голям процент от същия този акциз, който да постъпва за превенция, както и директно в Здравната каса – нали това твърдите, че пушачите се лекували с вашите пари?! Но не, вие предпочетохте да подпишете договор със здравното министерство, който ви дава право на рекет. Предпочетохте не пренвенцията и икономическите стимули, а забраните, не да убеждавате хората, а да ги мачкате и унижавате. Обявихте себе си за “чиста раса”, която ще ликвидира “вонящите унтерменши”, пушачите. “Граждани на Европейска България”… Бог да пази България и Европа от такива фашизоиди като вас!

 14. браво Петров този коментар ми хареса.показа на бездимните къде им е мястото в обществото.когато в България по площадите горяха живи факли бездимните си стояха в топлите офиси броеха парите от Блумбърг,Сорос и други международни финансови мошеници и весело потриваха ръце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.