Митинг пред Съвета на ПЕС в събота срещу тютюневия лобизъм на Станишев и сие

Парламентът убива - илюстрация от социалните мрежи

Гражданска инициатива “България без дим” се присъединява към организираната от граждани демонстрация пред провеждащия се в София Съвет на Партията на Европейските социалисти /ПЕС/ в събота, 22.06.2013 г. Минингът ще започне с гражданско присъствие пред НДК още в 08.30 сутринта, и ще продължи до 11 ч. Насочен е срещу безпринципото намерение на БСП и парламентарното мнозинство да угодят на свързваните с Делян Пеевски и КТБ собственици на Булгартабак, и в подкрепа на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.  Павел Антонов, съинициатор на “България без дим” от 2010 г. и председател на едноименното сдружение, заяви:

Лидерът на БСП и парламентарното мнозинство Сергей Станишев води агресивна кампания за либерализиране на действащата пълна забрана за тютюнопушене на обществени места. Въпреки, че се оправдават с интересите на ресторантьори, вносителите на това предложение на практика обслужват интересите на крупния тютюнев бизнес: “Булгартабак” и останалите тютюневи компании. В това няма нищо социалистическо, и нищо капиталистическо – става въпрос за чиста проба обслужване на частен олигархически интерес, който свързва “Булгартабак” с Корпоративна търговска банка и нашумелия напоследък депутат от БСП Делян Пеевски. За да му угоди, като верен коалиционен партньор, Сергей Станишев:
1. предава интереса на собствената си партия, 72% от чийто гласоподаватели подкрепят забраната според февруарските данни на НЦИОМ;
2. подкопава социалните и здравни обещания на кабинета Орешарски; и
3. нарушава принципите и ценностите на Евпропейските социалисти, като се съюзява с другия вносител – крайно-дясната фракция на “Атака”.
За всичко това ще пеем, скандираме, ще информираме делегатите на ПЕС в София и ще поискаме оттегляне на скандалното предложение за либерализиране, или… оттегляне на Станишев от заеманите от него постове.

През изминалата седмица представители на неправителствената Коалиция за живот без тютюнев дим изпратиха остри писма до лидери на Европейския парламент и европейското социалистическо движение, в което ги призоваха за активна намеса, с цел предотвратяване на една очевидно безпринципна лобистка акция на българските им колеги. Според вътрешни източници в БСП разпореждането да се либрализира  забраната за тютюнопушене е било “сведено” до членовете на парламентарната група на БСП от лидера им Сергей Станишев по същия безпрекословен начин, както и последвалото го решение за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което взриви общественото доверие в кабинета на Орешарски. Според членове на парламентарната група, пожелали идентичността им да остане неразкрита, разпореждането от Станишев е било забраната да се либерализира без никакви вътрешни дискусии и без право на т.нар. гласуване “по съвест”. “Този безпардонно арогантен начин на действие подкопава устоите на социлистическата партия и обслужва едни и същи “бенефициенти” – Пеевски и групата около КТБ, чиято собственост и медийна империя се свързват с “Булгартабак”, обясни Антонов.

Заглавието на протеста “Червени фасове” е избрано с цел да изобличи безпринципното поведение на Станишев и останалите тютюневи лобисти в редовете на БСП. Още преди седмица в БСП се надигна ропот против либерализирането на забраната за тютюнопушене, която първоначално бе приета от 40тото Народно събрание, с гласовете на БСП и ДПС. Депутатът  на БСП Георги Кадиев публикува становище в подкрепа на забраната на страницата си във Фейсбук, а според Mediapool в БСП върви подписка срещу намерението за либерализиране на забраната. Същевременно основната лобистка атака в интерес на тютюна в червената парламентарна група се води от хора като бизнесмена Мартин Захариев, който не е член на БСП и бе лансиран лично от Станишев.  “Поведението на Станишев, Заимов и сие е подигравка с историята на партията ни, която е свързана с въздържателното движение и съпротивата срещу смъртононата тютюнева индустрия, обезсмъртена от Димитър Димов в романа “Тютюн”,  затова ще бъда на протеста,”  коментира възрастен симпатизант на социалистическата идея.

От България без дим очакват всички граждани, пушачи или непушачи, ресторантьори и бизнесмени, членове на БСП, ДПС и всички други партии, да се присъединят към протестния митинг, който е насочен срещу нечистоплътността и корпоративния слугинаж в политиката. На протеста се очаква да дойдат и хора с леви политически виждания, които се разграничават от поведението на ръководството на БСП. За включване и повече информация за протеста, запишете се чрез Фейсбук на https://www.facebook.com/events/374896865955817/.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.