19 thoughts to “Силен протест срещу връщане пушенето в заведенията: 8-ми юни 2013 пред парламента”

 1. Браво!
  Следващият път ще има двойно повече протестиращи!

 2. Бях там!Бяха и много уважавани лица,изказаха мъдри мисли и научни факти.Дано управляващите са ги чули и са понаучили нещо!Ако не са-да си вървят!!!Глухи и ретроградни държавници не са ни нужни!България трябва да върви само напред!

 3. Бях там съзнателно. Атмосферата беше позитивна, зареждаща, ителигентна. Културни хора искаха България да продължи да върви напред!
  И пушачите знаят, че не е хубаво да натрапват цигарите си на нежелаещите.
  Защо допускаме шепа експлоататори и купените политици да ни насъскват едни срещу други?

 4. Като гледах видеото имаше мнооооооого повече от 100 човека. Кой фалирал фалирал, едва ли повече ще фалират, хората вече свикнаха да излизат навън, така че ще се върнат в заведенията. За жалост забраната и да не падне, няма да има такъв контрол, както при предното правителство…

 5. Поздравявам всички, които се включиха в протеста. Рядко може да видиш да се съберат на едно място толкова интелигентни и усмихнати хора, независимо че поводът е продиктуван от едни ретроградни и безпринципни намерения на “български” политици! Това е борба, която ще водим докрай, защото ценностите, които защитаваме не са нещо преходно. Виждам, че има изказвания и на финансово зависимите, което не им прави чест. Явно това е начина да изразиш себе си, без име и без лице, когато интересите на тези които защитаваш също са замаскирани зад лицемерие и дим!

 6. Няма да падне забраната. Всчики държава вървят към налагане на подобни забрани, например Русия от този месец въведоха същата забрана. Ние ще сме първата държава в света, която ще се върне назад и ще разреши цигарите на закрити обществени места.

 7. За съжаление, пишещите тук противници на забраната очевидно нямат никакви рационални аргументи повече. Затова разчитат само и единствено на обидни епитети или на отхвърляне на фактите.

  Епитетите са нещо което съществува само в главата на изричащия го. Реалността, фактите – това са неща извън главата му.

  В тази публикация има линк към видео, на което се вижда колко хора има – със сигурност около 1000.

  Разбира се, с фанатици, които отирчат реалността, няма никакъв смисъл да се спори. За радост, такива са само малка част от пушачите. Останалите разбират и одобряват забраната – заради децата си, и заради уважениеи и състрадание към другите.

 8. Мда..промиването на мозъци продължава.
  Сова,нито ще сме първата ,нито последната.Тоталната забрана бе премахната в Германия и обявена за противоконституционна.По предложение на здравният (да,здравният) министър бе премахната и в Холандия.Хърватска миналата година също я премахна.За Русия е хубаво да се запознаете със самата забрана в оригинал и тогава да пишете ,а и още не е влязла в сила.
  Гаджоков ,ако ми следиш постовете знаеш ,че рационани аргументи мога да извадя и то толкова много,че целият ви екип няма да може да отговори. А какво стана с Ангелова,чакаме я в гаражите.Май не и стиска ?

 9. @last in line:

  Да видим кой промива мозъци като не чете или не цитира подробностите (а както знаем, дявола е в детайлите):

  Холандия, новина от 3 май 2013:
  =====================

  “The ban on smoking in bars and cafes will be reinstated across the entire hospitality industry in July 2014, junior health minister Martin van Rijn said on Friday.

  Once the ban is reintroduced, smoking will be no longer be allowed in small cafes and bars which are run by their owners. It will only be permitted in SEPARATE SEALED-OFF SMOKING AREAS WITH NO SERVICE”.

  http://www.dutchnews.nl/news/archives/2013/05/smoking_ban_to_be_reinstated_i.php

  Германия:
  =======
  Bavaria and Saarland – тотална забрана, дори и след решението на техния Конституционен съд. Защото никой, разбира се, не си е направил труда да провери какво е каза съда. А то е че провинциалните правителства ИМАТ право да наложат ИЛИ пълна забрана, или да позволят изключения.

  В North Rhine-Westphalia от един месец насам (от 1 май 2013) СЪЩО е в сила ТОТАЛНА забрана: “pubs and restaurants in NRW will no longer be able to provide designated smoking areas. Until now, smoking has been allowed in smaller bars and in certain areas of restaurants”.
  http://www.thelocal.de/society/20130430-49447.html

  Разбира се, в Хамбург, Берлин, както и в други провинции все още има по-либерален режим. Но ЗАБЕЛЕЖЕТЕ: само ако НЕ СЕ СЕРВИРА храна е позволено да има пушене. И няма “разделни зали”. Или си изцяло заведение с пушене, или си изцяло без пушене. В заведения без пушене има “изолатори”, в които само се пуши – никой не работи в тях, не се сервира нищо.
  Но по-важното е каква е ПОСОКАТА, според вас: към отслабване, или към затягане?
  ОЧЕВИДНО към пълна забрана с евентуално “изключение” от тип “изолатор” само за пушене, в който нямат право да бъдат обслужвани клиентите.

  Русия
  =====
  Прочетохме. Ама ВИЕ прочетохте ли ТОВА:

  ” … In 2014, the ban will be extended to restaurants, bars, ships and trains. ”
  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22739016

  Че заблуждавате ми е ясно САМО от това дори като видя голи твърдения, които не са подкрепени с цитати на източници. Очаквате с просто изказване на някакви твърдения да ги направите факти?

  както виждате, никакъв шнас.

 10. И още за Германия:

  След решението на Конст.им съд (което между другото е още през 2008-ма – въобще не е скорошно), ето какво влиза в сила – забележете какво съм подчертал с главни букви:

  “Federal states had up to December 31, 2009, to modify their smoking bans. Up until this date, bars smaller than 75 square meters were allowed to declare themselves as “smoking pubs” if young people aged 18 or less were denied entry AND IF FOOD WAS NOT SERVED.

  http://www.senate.columbia.edu/archives/hearings/smoking_docs_jan_2013/jhecon_May_2011_smoking_bans_germany.pdf

 11. @last in line:

  За Германия:

  Вие направихте ли си труда да видите МОТИВИТЕ на германския конституционен съд? Те са изцяло заради защитата на конкуренцията. Мотива е, че забранявайки на по-малки от 75 кв.м. помещения да имат зала за пушачи, правителстовото ги ощетява спрямо по-големите от този размер заведения, които имат това право.

  Повтарям пак: решението на съда е от 2008.

  Ако беше вярно че то отменя ВСЯКАКВИ забрани за пушене, как така щеше да има ПЪЛНА ЗАБРАНА ДНЕС В ТРИ провинции: Bavaria, Saarland и North Rhine-Westphalia ????
  Последната е най-многобройно населената и от най-скоро въвела забраната – буквално преди месец.
  В Бавария от 2010 пушенето вече е забранено на Октоберфест дори в тенти.

  Иначе и аз самият също съм посочил в предния ми постинг, че в Германия не е пълна забраната – с изключение на гореизброените 3 провинции.

  Но пък и разрешителният им режим в тези провинции, които още не са го забранили, е СИЛНО различен от това, което се опитват да върнат тук: АКО СЕ ПУШИ, НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЕРВИРА ХРАНА!

 12. @last in line:

  За Русия: ПАК ви съветвам да ЧЕТЕТЕ внимателно.

  ПРИЕТА е забраната. Тексът е приет и е закон, но просто влиза в сила за различни типове обществени места на два етапа:

  Етап 1: от 1 юни 2013 – workplaces, housing block stairwells, train stations and airports, and on public transport.

  Етап 2: от 1 юни 2014 – cafes, bars, restaurants, shops and shopping centres

 13. @last in line: ако вземем предвид населението, за цели 40% от всички германци има ПЪЛНА забрана за пушене в провинцията, в която живеят.

 14. @Last in line: след като гледате “бяло” и му викате “черно” – какво да говорим, за какво да дискутираме?

  Аз ви показах с ФАКТИ че забраната е отменена само за ЧАСТ от Германия.

  За цели 40% от германците (над 30 милиона души) пълната забрана Е В СИЛА.

  Никой не я е отменял за тях. Защото решението на Конст.съд на Германия не е “отменяме забраната за пушене на закрито”, а е “не може да се забранява в едни заведения изцяло, а в дрйги не, затова или пълна забрана, или без разграничение на заведенията”.

  Ама кой да чете, кой да се образова … или просто не ви оттърва, защото фактите са срещу вас 🙂

 15. Ами да го направим така и в България. Областния управител да казва – (например) в Плаевнска област ще се пуши навсякъде без никакви ограничения, Областния управител на Варненска област казва – Няма да се пуши никъде , в Пловдив да се пуши след 22.00 ч. И така всеки областен управител да определя какъв да бъде режима за пушене на територията на областта. На мене като не ми харесва в Пловдив – ще се преместя да живея в Карнобат . На някой ако не му харесва в Карнобат да се мести във Видин. Или още по добре Кмета да решава . Нали и без това сами си избираме кметовете . Хайде със здраве.

 16. Сетих се и нещо друго. Най-добре ще да бъде собственика на заведението, хотела , бара и т.н сам да си определя . Така естествено само за няколко месеца проблема ще бъде решен най-бързо и най-успешно, и забележете най-евтино. Няма нужда от комисии , от инспектори , от проверяващи . Ще се спестят пари от заплати на разни чиновници , директори , председатели и т.н.

 17. Няма да стане това с пушенето.
  Ако сега навсякъде в Германия въведат тотална забрана ще се съгласите ли, че и тук забраната трябва да остане? Съмнявам се.

  Горе долу това са ви примерите в Европа. Някои федерации в Германия и някои кантони в Швейцария и Австрия. В останалите държави от години има пълни забрани или поне драконовски мерки за пълно изолирани малки стаички за пушачи, където дори не се сервира храна и пиене. Но разбира се, това не би ви харесало.

  С две думи, държавата не трябва да поощрява или да създава удобства на пушачите, които да си упражняват доказано вредния навик. Доказано най-вече за подрастващите и за хората около тях.

  За Русия, не знам какво още коментирате. Приета е пълната забрана вече. С гратисен период от 1 година за някои обществени места, но пълната забрана е приета!

 18. @Anti2: нищо няма да се спести от заплати на чиновници, при полжоение че разходите на данъкоплатците за лекуване на болести, предизвикани или свързани с пушене, са 250 (двеста и петдесет) МИЛИОНА лева годишно.

  Заведението не трябва да има право да определя, защото никой няма право да задължава хора, дори и пушачи, да дишат по 8-10 часа нонстоп всеки ден цигарен дим. Говоря за сервитьори, готвачи.

  В Холандия има интересно решение – поне засега: където се пуши, може да работи САМО собственика на заведението.

 19. “ако на персонала не им изнася да работи в заведение за пушачи”

  Осъзнаваш ли изобщо какво пишеш и колко абсурдно звучи. Осъзнаваш ли че живееш в ЕС през 21 век? Чел ли си Конституцията на РБ? Аман от игнорамуси!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.