Мартин Шулц подкрепя забраната за тютюнопушене на закрито като европейска мярка

В отгово на писмото на “България без дим” от м. юни 2013 г. от кабинета на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц изпратиха отговор, в който се съдържа становището му по оповестеното тогава намерение на парламентарното мнозинство и правителството на България за либерализиране на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Отговорът, изпратен от Шулц на 11.07.2013 до българския евродепутат Андрей Ковачев и Общинския съвет на София, гласи:

Напълно съм съгласен с Вашите притеснения и тези на Общинския съвет на град София, както и на по-широката част от обществеността в България. Наистина, има широк европейски и политически консенсус относно вредните последствия от пасивното тютюнопушене, които доведоха до въвеждането на национални забрани отдавна – още през 2003 г. в Италия.Писмото на председателя на Европейския парламент се подчертава, че ограничаването на тютюнопушенето е приоритет в политиката на ЕС:

Въпреки че регулацията на тютюнопушенето е от национална, а не европейска, компетентност, приемането през 2009 г. на Препоръка на Съвета на Европа за околна среда без тютюнев дим показа ясна политическа решимост на европейските лидери да защитят общественото здраве от пасивното тютюнопушене поне в рамките на обществените места.

Шулц припомня:

Европейският парламент последователно подкрепи стриктните мерки и инициативи за справяне с тютюневата зависимост и за намаляване на пасивното тютюнопушене, особено сред младите хора. Това бе ясно изразено в неговото решение от 26 ноември 2009 г. относно околната среда без тютюнев дим, следващо приемането на Препоръката на Съвета.

Нататък в писмото се развенчава митът, разпространяван от противници на пълната забрана за тютюнопушене у нас, според който пълната забрана била твърде крайна мярка, подобни забрани действали само в неколцина страни от Евросъюза, и трябвало забраната да се смекчи:

Заедно с Германия и Дания, България бе сред последните няколко страни, които приложиха Препоръката на Съвета чрез въвеждане на забрана за тютюнопушене на обществени места през 2012 г. Наистина е жалко, че тази важна част от законодателството е сред първите засегнати от политическите промени, които страната изпитва през последните няколко месеца.

В края на писмото Мартин Шулц изразява категорична подкрепата си за “оставането в сила на крехката забрана за тютюнопушене през този преходен период.”

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

18 thoughts to “Мартин Шулц подкрепя забраната за тютюнопушене на закрито като европейска мярка”

 1. Да не забравите да пишете и на талибаните и сирийската опозиция!

 2. Също предлагам да се легализира кръвосмешението,тъй като Европа (Четвъртият Райх ) вече работи по въпроса .А защо,фашисти,сте ми истрили част от коментарите? Неудобни въпроси ли задавам?

 3. До Талибаните пишете вие, ако желаете – те пушат свободно във всичките си кръчми и недолюбват европейския път на развитие 😉

 4. На който му се пуши свободно: да ходи в Афганистан и Пакистан, където може да пуши навсякъде без ограничения.

 5. Антонов,Антонов …Талибаните,драги, забраниха при техният режим пушенето напълно.Тоест с тях имате еднакви идеали.Образовайте се малко бе,”европейци”

 6. Моля за извинение, действително, не претендирам да познавам табиетите на талибаните. Затова се придържаме към европейските политики и изявленията на европейските лидери /сред които явно Сергей Станишев не е достоен да заеме място, след като се прегъна да направи темане на Пеевски

 7. И какво е общото между талибаните, които са забранили цигарите и България, където цигарите не са забранени и никой не иска да ги забранява?

  Аман от простотии вече.

 8. Фанатизма е общото, с тази разлика,че талибаните вярват наистина, а някой в България се правят на фанатици заради парите – 210 000 долара!!!Аман от лицемери вече.

 9. Да, тютюневата индустрия би дала мило и драго се борим без пукнат грош срещу милиардите, които тя печели от наркотичната зависимост на пушачите за сметка на живота им, живота на децата и близките им, и здравето на напълно невинни непушачи. Имате ли представа какви средства се наливат по света и у нас за подкупи на държавни служители, за лобизъм, за подкопаване на демократичните институции, за блокиране на законите и прокарване на удобни за индустрията такива? Грантовете от Блумбърг и други спомосъществуватели са прашинка срещу тях. Но дори тази прашинка се оказа достатъчна за да препъне престъпните намерения на Емо Фасовци, Делян Пеевци, руско-депесарските пари зад Булгартабак, лобизма на БАТ. Защото не всичко се купува с пари и с платени агитки от бръснати глави, както тютюневите клакьори като Рагин и Слабаков разбраха добре. Ако да живееш в здравословна, законна и еропейска среда е фанатизъм, да, наречете ме фанатик. Не желая децата ми да живеят в мръсна престъпна скотобойна, колкото и да ви харесва.

 10. Антонов ,със зъби и нокти драпате да се докопате до следващите кинти за усвояване.Нали 210 000 $ бяха отпуснати до 2013 .Освен това започвате да звучите като Хитлер ,честно.

 11. Ей,Антонов,така като ти слушам сектантските пропаганди съм сигурна,че ако имаше възможност би клонирал и Хитлер!Отиди моля те при някой добър психиатър да ти постави точната диагноза,не че ние не се сещаме какво ти е!Може и да ти намери лекарството за душевната ти нищета!

 12. Виждам, че опонентите на забраната за пушене са добре запознати с Хитлер 🙂 Аз не съм. Пиша каквото мисля, използвам истинското си име, и гледам хората – и децата си – в очите. От анонимни драскачи морални оценки не приемам. А на Майкъл Блумберг и цялата международна общност, която подпомага съпротивата срещу тютюнопушенето, мога само да благодаря от сърце за подкрепата. Поне в едно отношение България е европейска страна.

 13. Представа си нямате какво е значението на думата “фанатизъм”.

  Хората (пушачи и непушачи) искат само да не дишат цигарен дим в закрити помещения. Така, както е в по-голямата част от Европа. В момента фанатиците са точно тези, които не искат да променят мисленето си и искат да пушат навсякъде.

 14. Антонов,хубаво гледаш децата си в очите защото 210 000 долара въобще не са малко….Ела погледни и моето,което е с отличен успех в университет и след 3-та година не мога да издържам,не мога и не искам да ги мисля твоите деца,защото ти не мислиш за моето.Спри да лицемерничиш,никъде не се спазва забраната с изключение на малките заведения /които нямат пари да си плащат на инспекторите/, в малките градове – отнехте ни правото на работа,само дето никой от клиентите не спря да пуши.Не виждаш ли билбордовете,не виждаш ли спирките Виктори – чисто нови и продължават да се строят ударно,артистите,които печелят от реклами не виждаш,тротоарите на всеки 45 мин.край училищата…Много избирателно гледаш,за толкова пари трябваше да промените мисленето на “фанатиците” дето пише твоя ортак Аман.Да,превенция!Семейство,училище,общество,държава….много е просто – на принципа на стълбата,трябва да минеш през всяко едно стъпало, а не както направи умницата Деса…скочи на ужким на последното и падна,но повлече и нас защото първите две стъпала не са изкачени.Трябва работа,не да гласуваш за тъпи забрани,чрез sms-си.

 15. Персоналните нападки и инсинуации са признак на аргументационна слабост. Грантът на Блумбърг за България беше отпуснат по изключение, тъкмо заради отчайващата липса на държавна подкрепа и финансиране за информационни дейности. Както добре сте забелязали, “България без дим” е основния фактор, формиращ обществено мнение против тютюнопушенето и в подкрепа на законността и забраната. Вместо да хвърляте злобни и безпочвени исинуации, заповядайте да обединим силите си, за да се спазва забраната навсякъде, така че никой да не губи клиенти заради заобикалянето й от конкуренти. Всеки, който има сведения за корупция, е добре дошъл да ни потърси за действия чрез следствие, съд и медии – с гаранция за опазване на идентичността на източника.

 16. 73 милиона субсидии за тютюнопроизводителите обещани още от предното правителство не са аргументационна слабост,уволнението на експерта към здравното министерство – В.Великова,също…!

 17. сорри само че талибаните не пушат и не употребяват алкохол-религията не им го позволява!!!

 18. Антонов къде отидоха нашите пари които плащаме във вид на акциз и 20% ДДС върху акциза и цената.това са около милиард и триста милиона е къде са?потънаха в банковите сметки на такива като тебе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.