Писма до българските Евродепутати с молба да подкрепят Директивата за тютюневите изделия

Гражданска инициатива „България без дим“ и Коалиция за живот без тютюнев изпратиха писма до българските представители в Европейския парламент с искане да подкрепят Директивата за тютюневите изделия на предстоящото й гласуване в Пленарно заседание на парламента. В писмото се изразява благодарност към тези от тях, които на 10 юли 2013 г. подкрепиха Директивата за тютюневите изделия. Дебатите в ENVI комисията бяха обект на особено внимание от страна на цялата здравно ориентирана европейска общественост. “Радваме се, че въпреки жестокото лобиране срещу Директивата от страна на представителите на тютюневата индустрия и техните съюзници, мерките, приети през юли поставиха общественото здраве пред интересите на тютюневата промишленост,” се казва в писмото. Нататък, текстът на писмото гласи:


Днес ние и цялата здравна общественост в Европа вярваме, че още един път ще дадете подкрепата си в навечерието на гласуването на Директивата на Пленарно заседание. Вярваме, че Вие, като представител на комисията ENVI , ще пледирате за далновидните мерки в доклада пред Вашата политическа група и в рамките на нашата национална делегация.

Гласуването на пленарното заседание на 10 септември 2013 г. е от решаващо значение за бъдещето на политиките за контрол над тютюнопушенето в Европа и ще има последици за десетилетия напред. Директивата има потенциала да спре младите хора да посегнат към  смъртоносния навик тютюнопушене с опустошителни последици, на които сме свидетели в живота си ежедневно. Здравето на милиони деца в цяла Европа ще зависи от този вот.

Ние, представителите на неправителствените организации свързани със здравето в България разчитаме на Вашата подкрепа и очакваме приемането на Директивата за тютюневите изделия, което поставя здравето на европейските граждани на първо място.

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

2 thoughts to “Писма до българските Евродепутати с молба да подкрепят Директивата за тютюневите изделия”

  1. през март тази година закона отново влиза за преразглеждане в пленарна зала!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.