“Ти нямаш нужда от тях” печели престижни рекламни награди

The Smarts / BezDim.org

Кампанията “Ти нямаш нужда от тях” спечели престижни награди на Фестивала на рекламните агенции през септември 2013 г. в курорта Албена. Кампанията, реализирана в партньорство с Гражданска инициатива “България без дим” бе представена на фестивала от авторите си  – креативна агенция The Smarts, и спечели:

– сребро в категория “Филм/ТВ реклама и кинореклама / Социална, политическа, медийна реклама” за рекламния клип “Цигареното лоби има нужда от теб;” и
– бронз в категория “Рекламна кампания / Социална, политическа, медийна реклама;” и
– бронз в категория “Дизайн и текст” / Art Direction.

Кампанията бе инициирана от The Smarts и реализирана от тях на про-боно начала през пролетта на 2013 г. “България без дим” се включи с изследователски материали и принос към изработването на текстовете на кампанията. Финансова подкрепа за изработката и разпространението бе предоставена в рамките на проект “Да приложим пълната забрана,” финансиран от The Union against Tuberculosis and Lung Desease и Bloomberg Philantropies. Кампанията е насочена преимуществено към млади хора и тинейджъри и включва: информационна уеб страница, съдържаща информация за подмолната роля на тютюневата индустрия за насърчаване и печалби от никотиновата зависимост; предупредителен видео клип Ти нямаш нужда от тях!; уеб банери и wallpaper-и, плакати и предупредителни стикери за залепяне върху цигарени кутии.

Достойното и откровено представяне на кампанията и ролята на тютюневата индустрия направи пред аудиторията и журито на фестивала Радослав Бимбалов, лидер на The Smarts. В бранш, доминиран до голяма степен от рекламните бюджети на тютюневата индустрия, той смело изобличи ролята й за насаждането на тютюнопушенето като зависимост. В словото си Бимбалов припомни ролята на рекламната индустрия за прокарване на посланията на тази индустрия през десетилетията. Според него основен резултат от всички тези послания е насаждането у пушача на чувството, че сам е отговорен за това че пуши. Кампанията разкрива истината – отговорността е на тютюневата индустрия, която печели милиарди годишно за сметка на живота и здравето на милиони хора. Пълното изявление на Бимбалов от  гледната точка на рекламен професионалист можете да видите и чуете  на видео тук.

 

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.