НПО приветстват решението на Европарламента от 8 октомври като частична победа за контрола над тютюнопушенето

Общността за обществено здраве и контрол над тютюнопушенето в Европа внимателно приветства решението на Европейския парламент /ЕП/ от 8 октомври 2013 г., което отваря вратите за преговори с Европейския Съвет с цел приемане на Европейска Директива за тютюневите изделия (TPD). Приетият от ЕП текст не е перфектен, но поддържа високо ниво на защита за общественото здраве в някои области и е стъпка напред за контрола над тютюнопушенето в ЕС, в сравнение с действащото законодателство.

С гласуване в пленарна зала ЕП реши да подкрепи:

  • задължителни картинни предупреждения, които да покриват 65% от всички страни на опаковките; ограничения за характеризиращите аромати без изключение /с временно отлагане за ментола/;
  • въвеждане на засилени изисквания за проследяване и регистриране на тютюевите продукт през целия им производствен и търговски цикъл; и
  • засилено регулиране на нововъведени тютюневи продукти.Въпреки че ЕП отхвърли забраната за тънки цигари (slim), бяха съхранени ограниченинията за подвеждащи качества на тютюневите продукти и възможността страните-членки да приемат още по-стриктни ограничителни мерки за регулиране на тютюневите продукти, като например стандартни опаковки. Друго важно решение на ЕП бе даването на мандат за преговори със Съвета на министрите и Европейската Комисия, с цел постигане на споразумение преди европейските избори през м. Май 2013 г.

До гласуването на 8 октомври се стигна след отлагането на гласуването с месец през Септември 2013 г. под интензивния лобистки натиск от страна на тютюновата индустрия  (1). Официалното обяснение, според което членовете на Европейския парбламент имали нужда от повече време за да обмислят законодателното предложение предизвика огорчение. По време на този един месец закъснение бяха направени нови 35 промени в текста, в допълнение към първоначално направените 70 – повечето от които в насока на отслабване на Директивата, което може да се тълкува като победа за лобито на големите тютюневи корпорации.

На 8.10.2013 г., въпреки тези опити за забавяне на Директивата за тютюневите продукти (ДТП), ЕП изпълни обещанието си да произведе законодателен доклад и да започне преговори със Съвета, с цел постигане на компромисно решение и осигуряване на приемането му от двете институции преди края на мандата на текущия ЕП през м. Май 2014.

През последните седмици от вътрешни документи на индустрията излезе наяве информация за тактиката и аргументите, изоползвани от тютюневите компании и техните съюзници, за въздействие върху позициите на страните-членки и върху стотици индивидуални членове на ЕП, или за забавяне на законодателния процес, в случай, че опитите за въздействие се провалят. Общността, работеща за обществено здраве, наскоро изпрати писмо до президента на ЕП Мартин Шулц (2), с което призова за прекратяване на забавянето и по-висока прозрачност във взаимодействието с тютюневата индустрия. “България без дим” е сред подателите на писмото.

Резултатите от вота на 8 Октомври показват повишено разбиране на членовете на ЕП за тактиката на тютюневата индустрия. Неправителствените организации  в областта на общественото здраве и контрола над тютюнопушенето приветстват факта, че парламентаристите поставиха интереса на общественото здраве в Европа и защитата на идните поколения от изкушенията на тютюна, над търговските интереси на индустрията, която произвежда този смъртоносен продукт.

През идните месеци преговорният екип на ЕП, воден от докладчикът Линда МкЕвън, ще започне преговори със Съвета, воден от Литовското председателство на ЕС, и с Европейската Комисия. Целта на тези преговори ще бъде постигането на споразумение, въз основа на което да се формира политическо съгласие в Европейския Съвет през Декември 2013 г., което след това да бъде одобрено от ЕП до края на годината.

Европейската общност, работеща за здраве и контрол над тютюнопушенето, поддържа твърдата си подкрепа за приемането на силна ДТП преди Евроизборите през 2014 г. и за по-нататъшно повишаване на чувствителността сред законотворците към коварната тактика на тютюневата индустрия за блокиране и отслабване на европейското законодателство за опазване на общественото здраве.

“Силният мандат, който бе даден за предприемане на следваща законодателна стъпка напред излъчва добър сигнал, че въпреки интензивното лобиране, отслабването на изискванията и неспособността да се осигури най-висока степен на здравна защита, цялостната стратегия на тютюневата индустрия за забавяне на тази Директива се провали,” заяви Моника Косинска, Генерален секретар на Европейския алианс за обществено здраве (EPHA). “Това е сладък и горчив момент. Днешният вот в пленарната зала на ЕП не беше идеален за общественото здраве, но представлява напредък за регулирането на тютюна в много области. Преобладаващото мнозинство за даване на възможност на Докладчика да започне преговори за компромис със Съвета е ключов резултат, тъй като позволява приемането на окончателна директива преди края на парламентарния маднат. Това само по себе си е победа, тъй като означава, че повече отлагания са ненужни,” коментира Флорънс Бертелети, Директор на Smoke Free Partnership. “Съжаляваме много, че ЕП не прие 75% за задължителни предупреждения. Това беше важен елемент от предложението на Европейската Комисия. Но приветстваме силния мандат, даден на Докладчиците да придвижат преговорите напред. Препоръчваме на всички страни членки на ЕС да последват Ирландия и да възприемат предложения за стандартни опаковки,” добави Сюзън Лонгстъп, Директор на Европейската сърдечна мрежа (EHN).

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

One thought to “НПО приветстват решението на Европарламента от 8 октомври като частична победа за контрола над тютюнопушенето”

  1. Appreciate your another magnificent post. Exactly where in addition can any individual get that type of details in such the perfect procedure for crafting? I have a presentation a few weeks, using this program . with the try to find similarly info.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.