Не на връщането на цигарения дим в заведенията!

zx450gy250_876423Категорично осъждаме предложението на група народни представители от Коалиция за България за либерализиране на режима за тютюнопушене на обществени места в България. Шокирани и изумени сме от цинизма на това предложение, което за пореден път цели обръщане на руслото на държавната политика в интерес на задкулисни икономически интереси свързани с „Булгартабак“, „Кингс“ и останалите крупни играчи в тютюневия сектор, противно на отдавна постигнатия про-европейски цивилизационен консенсус в българското общество и в разрез със здравето и конституционните права на българските граждани.Предложените формулировки на практика изличават трудно направените първи стъпки срещу тежката тютюнева зависимост на българското общество, която се изразява в погубване на милиони дни пълноценен и здравословен живот, загуба на стотици хиляди животи, ерозиране на държавните институции и законността, и подменяне на парламентарната демокрация с корпоративно-олигархичен модел на държавно управление. Напротив, тези поправки пряко обслужват тази зависимост и отново превръщат държавата в механизъм за подчиняване и експлоатиране на гражданите и за печалби на тютюневата индустрия и нейните лакеи в парламента, обществото и медиите.

Според предложените формулировки се премахват ограниченията за пушене в над 90% от закритите обществени места в България. Това включва всички заведения извън големите градове, в малките и средни населени места, чиито квадратури са под 70 кв.м. Тази цифра е по-висока от заложената в т.нар. „частична забрана,“ която действаше до преди 1 юни 2012 г. Премахват се и други заложени в нея ограничения, като задължителната пропорция в полза на местата за непушачи. Вместо това се предлагат умишлено неясно формулировки, които допълнително да улеснят заобикалянето на ограниченията и да затруднят контрола.

Подобни предложения очевидно защитават тесни икономически интереси, но не и изконното конституционно право на човека да живее, да работи, да почива в нормална, здравословна среда.

Но това не са интересите на дребния и среден ресторантьорски бизнес, зад чиято фасада се прикриват вносителите. Напротив, за пореден път те забавят и парализират създаването на действаща конкурентна пазарна среда в този стагниран сектор, създават условия за корупция и липса на правила. Това предателство спрямо интересите на почтените предприемчиви ресторантьори се осъществява с помощта на неколцина гласовити самозвани „представители“ на този бизнес,  които от години са се поставили в услуга на тютюнопушенето и свързаните с него печалби. Циркулираните от тях манипулативни данни и твърдения са копирани директно в мотивите на вносителите и не предлагат реална обосновка за либерализирането на забраната. Напротив, последните солидни статистически и икономически анализи, извършени по поръчка на Европейската комисия, сочат че само за 2009 г., българското общество е заплатило над 41 милиона евро като разходи директно причинени от тютюнопушенето.

Отменянето на забраната за тютюнопушене е против икономическата и пазарна логика, против здравните интереси на гражданите и младите хора. То би представлявало рецидив на един обществено политически модел на политически цинизъм и безотговорност, на арогантно пренебрегване на обществения интерес от страна на политическата класа, на безскрупулно печалбарство и липса на морал в политиката. България е решена завинаги да се отърси от този модел на живот и на управление. Разчитаме, че мнозинството сериозни политици в Българската социалистическа партия и останалите партии, формиращи мнозинството в Парламента, няма да се подведат по поредните „фасове“ в политиката и да застанат на пътя на европейските ценности, здравето и благополучието на милиони българи. Техните избиратели няма да им простят това.

Считаме, че здравето на хората, оформянето на една стойностна ценностна система у младите, върховенството на обществения интерес и законността трябва да са основни приоритети на управлението. Споделяме това становище не само от името на хиляди граждани, подкрепящи Гражданска инициатива „България без дим“ и хилядите членове на 40-те организации, членове на Коалиция за живот без тютюнев дим, но и от името на всички български граждани, които желаят да живеят като европейци.

Настояваме  Парламентът да осъществи своята роля на главен стожер на интересите на народа, а не на олигарсите, и да запази забраната за тютюнопушене на обществени места в България.

За гражданска инициатива “България без дим” – Павел Антонов
За Коалиция Живот без тютюев дим – д-р Гергана Гешанова

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

3 thoughts to “Не на връщането на цигарения дим в заведенията!”

  1. Очевдино поправката няма да мине. Половината от ДПС са срещу нея, здравният министър и част от БСП също са против нея.

  2. през март закона отново влиза за преразглеждане в пленарна зала!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.