Пиши на депутатите, че не искаш отново пушене в заведенията!

В сряда 23 октомври 2013 г. ще има ключово заседание на Икономическата комисия, а на 24-и четвъртък – и на Здравната комисия към Парламента с цел да бъде оправдано връщането на пушенето на закрито в заведенията.

Критично важно е да дадем на депутатите да разберат, че не желаем да дишаме цигарен дим не само цяла зима, но и въобще!

Напиши имейл или намери GSM-а на депутат ТУК и му прати SMS!

Копирай лесно имейлите като един ред, за да изпратиш един имейл едновременно до всички:

Комисия по икономическата политика и туризъм:

aliosman.imamov@parliament.bg, petar.petrov@parliament.bg, RUMEN.GECHEV@parliament.bg, Ferihan.Ahmedova@parliament.bg, aleksandar.nenkov@parliament.bg, vasil.antonov@parliament.bg, vladislav.goranov@parliament.bg, georgi.kadiev@parliament.bg, daniela.saveklieva@parliament.bg, delian.dobrev@parliament.bg, dimitar.boychev@parliament.bg, evgeni.stoev@parliament.bg, zhelyo.boychev@parliament.bg, jordan.tsonev@parliament.bg, korneliya.ninova@parliament.bg, nikolay.aleksandrov@parliament.bg, nikolay.apostolov@parliament.bg, petar.kanev@parliament.bg, yavor.kuiumdjiev@parliament.bg

Комисия по здравеопазването:

dimitar.dimov@parliament.bg, emil.raynov@parliament.bg, Kardjaliev@parliament.bg, galina.mileva@parliament.bg, daniela.daritkova@parliament.bg, darin.dimitrov@parliament.bg, desislava.atanasova@parliament.bg, dzhema.grozdanova@parliament.bg, ivan.ibrishimov@parliament.bg, iliya.batashki@parliament.bg, yordanka.yordanova@parliament.bg, kiril.dobrev@parliament.bg, krasimir.murdzhev@parliament.bg, kristiyan.dimitrov@parliament.bg, luchezar.ivanov@parliament.bg, milka.hristova@parliament.bg, petar.angelov@parliament.bg, semir.abumelih@parliament.bg, smilyana.nitova@parliament.bg

 

Споделете в социалната мрежа:

30 thoughts to “Пиши на депутатите, че не искаш отново пушене в заведенията!”

 1. Моля да не се пуши в заведенията

 2. Защо триете коментарите на хората, нали искаме да се види какво точно искат хората или когато мнението им не съвпада с вашето….

 3. Моля не ни връщайте назад,не искаме пушене,всеки да си пуши в тях си.Защо сте толкова ограничени бе хора

 4. За качествен живот в България за нас и нашите деца не връщайте тютюнопушенето на обществени места!
  Не правете крачка назад!
  Тютюнопушенето и никотиновата зависимост е болест, която трябва да бъде лекувана, а не да бъде налагана като “норма” и “нормалност”!
  Спомнете си – вие сте роден непушач, не е в природата ви да бълвате валма отровен дим към събеседника си!

  Хората не са дракони и не е редно през носа си да издишват отровен дим към нашите деца и към нас самите!
  Опомнете се! Майките ви са ви родили непушачи! това е нормалното ви състояние!

  Надявам се, че здравият разум ще надделее, макар че от зависими хора, на които ръчичките им се разтреперват ако не запалят цигара в продължение на 1 час, всичко може да се очаква!
  Лекувайте се у вас, не ни тровете нас!

 5. Не сваляйте забраната за пушене на обществени места ! Това е огромна грешка! Погрижете се за здравето на хората!!!

 6. Поредното безумие, пред което обаче ние няма да отстъпим! Дори приятели пушачи са втрещени от тази глупост.

 7. Здравейте!
  Приветствам и подкрепям идеята за премахване на пълната забрана за пушене, защото в България винаги се е пушило в заведения, които си плащат добре на РЗИ и актове се съставяха на по-слабите, които все пак не са намерили подходящата “връзка”.
  И моля, никой да не си мисли, че написаното не е вярно, защото такива доказателства мога да дам, че на шефовете в някои РЗИ ще им бъде мъчно дълго време.И не само.

 8. Ето го и моето писмо, което изпратих…

  Уважаеми членове на Комисията по икономическа политика и туризъм,

  Моля ви, не унищожавайте едно от малкото добри неща, което направи предишното управление – въвеждането на забраната за пушене на обществени места. Тази забрана е може би най-истинското европейско достижение на нашата все още недостатъчно европейска държава. Не ни връщайте назад.

  Успехите на ресторантьорския и туристическия бизнес нямат нищо общо с това дали в заведенията се пуши или не, а с икономическата обстановка в държавата, с усещането за сигурност и перспектива у хората и с тяхното настроение за живот и забавление.

  Да, тежките социално-икономически проблеми угнетяват много от българите, убиват настроението им и за такива хора цигарата и свободата да я изпушат където и когато си поискат може и да изглежда като временно спасение, но то е измамно. Ползвайки се от тази мнима свобода, пушачите няма да станат нито по-богати, нито по-здрави, нито по-щастливи, а точно обратното. Няма как да са по-щастливи и собствениците на заведения, защото очевидно техните посетители ще имат по-малко останали пари за харчене в самото заведение.

  Забраните за пушене на обществени места в Европа са далеч по-многобройни и всеобхватни, отколкото тютюневото лоби се опитва да внуши на обществото и политиците, светът също въври в тази посока, а процесът е необратим. Увеличаването на местата, на които пушенето не е разрешено, е факт не само в Европа, но и в останалия свят, от който имам лични наблюдения в десетки държави в Европа, Северна Америка, Източна Азия и Австралия. В държавите с добре работеща икономика и развит туризъм, въвели пълна забрана, заведенията са пълни, а хората – щастливи. Никой клиент не страда, никой собственик не фалира заради забраната за пушене, никой не бойкотира заведенията и не си стои вкъщи.

  Пушачи и непушачи общуват и се забавляват заедно в чиста и бездимна среда, а на същото се радват и работещите в този сектор. Не забравяйте, че с едно връщане на пушенето няма да възстановите правото на пушачите да пушат, а ще лишите непушачите и работещите в заведенията от правото да дишат – едно далеч по-значимо и неотменимо право.

  Личната ми позиция по въпроса за пушене на обществени места е, че дори и да приемем, че пушенето е необходимост и пушачът не може без него, то тази необходимост следва да бъде задоволявана по метод, сходен с методите за задоволяване на други естествени нужди на обществени места – в нарочно изградени специални помещения, посветени единствено на задоволяването на тези нужди. Защо по начина, по който има тоалетни, да няма и помещения за пушене – съответно вентилирани и изолирани от общия обем, и предназначени само и единствено за това пушачът да влезе, да изпуши цигарата си и да се върне в компанията на останалите посетители. Този пример е реализиран по летищата на много страни, виждал съм го и в заведения в Сингапур. Ако трябва да се направи нещо за така нареченото “право на пушене”, нека се направи нещо такова – а не димът да изпълни отново заведенията и да ги направи неприемливи за посещение от непушачи, деца, майки, и изобщо – хора, които не обичат дрехите и кожата им да миришат на пепелник и вредни за здравето на работещите в тях!

  С уважение: Стефан Янков

 9. Няма как да вярвам на вас,вярвам на това,което виждам и ми се случва всеки ден,така,че няма как да минете за “компетентни”!Лицемери сте,за вас е без значение,че увеличиха субсидиите на тютюнопроизводителите от 73 на 100 милиона,за вас е без значение,че скапаната държава иска и си отглежда пушачи,точно защото е акцизна,реклама навсякъде – спирки Виктори,билбордове,артисти разни се мятат по тях,родителите не ги интересува какво правят децата им защото били на работа,същите тези деца пушат по тротоарите заедно с учителите,първата “работа” на Деса Атанасова беше да съкрати експерта към ЗМ,контрабандата се шири,съмнителни НПО-та перат пари…..и всичко това в името на т.н. здраве.За здраве не се говори по принцип и не се действа безпринципно!Лицемерно е, за всичко това да плащат само собствениците на заведения/само малките защото за големите закона никога не е работил/.Виждали ли сте здрав и щастлив безработен или фалирал човек!?Да, знам ще се замислите изобщо,само когато ви се случи,не ви пука за другите,типично па български…Харесвам например гърците точно защото не са българи – при тях “някой има ли проблем,всички имат проблем”.При нас – “аз нямам проблем,но защо да не създам такъв и да затрия някого”.Българска работа!

 10. Твърдо против да се пуши в заведения и изобщо във всякакви публични помещения!

 11. Твърдо НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН!Това, че с разрешаването на пушенето помагали на икономиката, е пълна глупост.Да не би САЩ, където не се пуши в заведенията от доста години, да са я закъсали?Същото се отнася и за доста европейски държави.В Турция не се пуши на закрито от 6-7 години мисля, но за последните години е една от икономите с най-голям ръст в света.И там забраната се спазва, въпреки, че глобите не са големи!Явно е въпрос на контрол.

 12. И в момента забраната в някой заведения не се спазва. Пушачите и собствениците на заведения просото не мислят за околните. Едно от тези заведения е Суит под зала Фестивална в Редута. Ако се разреши ще стане отново димна завеса в заведения и барове.

 13. Здравейте,

  ясно е, че искам да изкажа твърдата си позиция против тютюнопушенето в заведенията и ще ме извините, ако на моменти бъда по-груб в изказа си.

  Първо да попитам – на вас харесва ли ви да миришете на скотове и на кочина, когато след като сте били на заведение и ресторант се приберете у вас? На мен не. Но точно така смърди човек, когато е бил в затворено място, където се пуши. Вони на спарчотина, и не само дрехите му, но също така кожата и косата му. Ясно ми е, че доста от българите са леко нечистоплътни и сигурно това не им прави впечатление, и че сигурно мнозина от вас, които ще гласувате за връщането на пушенето също не ви пука. Вие в крайна сметка сте представителна извадка на народа ни – така че, не се съмнявам, че мнозина сред вас са прости, чалгаджии, смрадливи скотове… няма да продължавам нататък, защото ще стане прекалено груб.

  Такааа, нека сега да видим няколко от аргументите, чрез които искате да прокарате този кофти закон. Няма да обобщавам всичките, а само онези, които са ми направили впечатление:

  Икономически това е неизгодно, бизнесът страда, ресторантьорският бизнес е уволнил 15 000 човека… ОК, нека да видим сега какво значи това. Какво значи икономически неизгодно за ресторантите – това пушилни ли са или заведения за хранене? Да се научат да готвят хубаво и няма да имат проблеми. Знам, че София не е България, но хайде, пробвайте се вечер между 17.30 и 20.00 да си намерите място в кръчма/ресторант в централната част на София – ако нямате предварителна резервация сте обречени на неуспех. Във време на криза също така е доста относително да се твърди дали 15 000 човека са уволнени заради цигарите или не – вие правите от статистиката стъкмистика. Хората не спират да ходят по заведения, защото видите ли не се пушело, а защото нямат пари. Просто е и би трябвало и хора с по-ограничен умствен капацитет също да го разберат.

  Идва зима и хората не могат да бъдат принуждавани да излизат навън в студа, за да пушат – още по-тъпо твърдение. Най-малкото, защото хората никой не ги принуждава да си навират ракови пръчици в устата или там в каквито отверстия намерят. Също така не виждам какъв е проблемът да излезеш на свеж въздух за две-три минути. Интересно ми е на мен като ми се пикае, мога ли да кажа, че ме мързи да ходя до кенефа и да се изходя в заведението? Ми това го има в традиционни кръчми в Чехия и Германия – дет се вика, пълен кръговрат, пиеш-пикаеш-пиеш-пикаеш, но предполагам няма да ви е много приятно, докато вие кефски си смучете фасчето да си извадя инструмента и да ви го размахам пред лицето?

  Забраната за пушене на закрито така или иначе не се спазвала, което показвало, колко е безсмислена, затова трябва да се премахне – значи това е най-тъпото твърдение от всичките. Ако забраната не се спазва, т.е. пуши се навсякъде почти без ограничение, тогава как така ресторантьорският бизнес е в колапс и е уволнил 15 000 човека? Значи хем се пуши, щото не се спазва забраната, хем обаче тази забрана, която според вас не се спазва и е неефективна, е причина за фалита на ресторантьорите? Бихте ли ми обяснили този интересен силогизъм? Също така, в тази връзка бих искал да подметна още нещо… ако ще махаме закони само защото не се спазват, предлагам да се премахне и Законът за движение по пътищата – така или иначе никой не го спазва, ми дайте да го махнем и всеки кой каквато кочина търкаля – газ до ламарините, какво само ще ни се пречка този неспазващ се закон? То като се замисля кой ли закон в БГ се спазва? Ми я дайте да премахнем всички закони и да станем един модерен Див Запад – така като отида на кръчма, някой ако пуши, просто ще го застрелям… или той мен, като му се изпикая на сурата…

  Имало 3 500 000 пушачи, не трябвало да ги ограничаваме – ми то има сигурно и 1 милион наркомани, сравнително голяма група са – дайте, за да не им ограничаваме правата да изградим в заведенията и стаички за боцкане, а? Не е ли демократично, нали трябва да има право на избор? Всъщност, извинявам се, наркоманите в България са поне 4 000 000, защото според СЗО, никотиновата зависимост е най-разпространената наркомания в света.

  Мързи ме да пиша повече, който от вас има акъл за две стотинки ще ме разбере, който няма, да ме очаква за златен душ в някое заведение…

 14. вие не пушете у вас,а в нашите заведения не идвайте

 15. Няма какво да се обсъжда! Не знам защо депутатите си губят времето в приказки. Никакво връщане назад особено по този въпрос. Забраната за пушене на закрито в заведенията е едно от малкото разумни и насочени към хората решения. МИЛИ ДЕПУТАТИ, не си губете времето за пореден път.

 16. Уважаеми дами и господа,
  една година живях в щастливо бездимно обкръжение, с удоволствие посещавах заведения за обществено хранене, в които дишах спокойно и усещах аромата на поднесените ми храна и напитки, прибирах се у дома си с удовлетворението, че дрехите ми ухаят на парфюма ми, а не смърдят на тютюн. Не ми отнемайте чистота в живота, не отнемайте правото на родителите да посещават заведенията заедно с децата си. Не позволявайте отново да се наслои вонята на цигарен дим в затворените обществени места!!!
  Надявам се, че здравият разум ще надделее и ще помислите преди всичко за здравето на хората!!!

 17. Обадих се на г-жа Милка Христова от здравната комисия. Изказах несъгласието за махане на забраната, изслуша ме госпожата, пожелахме си лек ден и това беше!

 18. Благодарим на всички, които си направиха труда да се свържат по някакъв начин – било то по емейл, с СМС или с обаждане – с депутати от комисията.

  Това е, което всички ние заедно можем да направим. Всичко останало е в техните овластени ръце.

  Това е предпоследният ни шанс – ако и Здрав.комисия одобри, ще има гласуване в пленарна зала.

  Тогава пак ще призове да се обадим на депутатите.

 19. Не искам отново да се пуши в заведенията,вьпреки 4е аз самата пуша по малко.
  И като се вземе ведньж решение по някой вьпрос,престанете след това хиляди пьти пак да умувате и да си променяте становището.Или няма с какво друго да се занимавате,та по цял ден ни говорите само това по медиите.

 20. Пълно безмислие и невежество е да се разделя проблемът на бизнес и здраве.Помислете само колко средно струва е дин болен тутюнопушач на здравната каса!!Всеки един от нас плаща за неразумните!Инициативата и закона са чудесни както обикновенно не се направи достатъчно уселие да се просвети публеката!България поне без дим!!!

 21. Промяната на закона не следва да се допуска ! Не отговаря на истината, че просещенията в заведенията са по-малко от преди, но каквито и да е други аргументи не могат да бъдат противопоставени на необходимостта от опазването на здравето на хората.

 22. Здравей те,моля да остане забраната за пушене, но за съжаление не се спазва,трябва по -големи глоби, както на клиентите така и на собствениците.Никога не съм пушила и цигареният дим ме задушава,а от тази година имам синузит и от дима ми изгарят синузитите,писна ми да мириша на скункс като се върна от заведение в което се пуши.Имам и малка дъщеря и няма къде да отида зимата на ресторант с нея, защото се пуши почти навсякъде.който му се пуши да излезе на вън моля.Ресторантите не фалират поради забраната,а заради кризатааааааа, не се оправдавайте,хората нямат парииии просто.

 23. добре ти е на тебе защо не опиташ да постоиш няколко пъти по 10 минути на температури от минус 10-12 градуса и после да те питам колко ще ти е добре.здравето на пушачите нищо не струва така ли ?

 24. с тази забрана държавата създаде един перфектен инстумент за гавра на една група от обществото ни над друга.на някои хора им прави удоволствие да гледат как някой е притиснат в ъгъла и как го заставят да мръзне и да си тръгне от заведението по рано отколкото е планирал да си прекара времето.затова лично аз след въвеждането на забраната не съм стъпила в заведение.нашите съседи на запад, юг а даже и на север не страдат от такива комлекси в техните заведения всеки е добре дошъл независимо дали пуши или не.това го пиша от собствен опит всички празници с моята компания прекарваме при тях.щом като не искате да храним нашата икономика ще храним чужда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.