Lancet: Забраната за пушене намалява броя на преждевременните раждания

Учени също откриха, че забраната за тютюнопушене на обществени места намалява риска от астма при децата, съобщават медиите на Острова.

Забраната за тютюнопушене на обществени места е помогнал за намаляване на преждевременните раждания с 10%, показват резултатите на ново изследване, проведено от учени в САЩ и Европа, съобщи на 28.03.2014 „Гардиън,“ позовавайки се на Reuters. Aгенцията цитира проучване, публикувано в медицинското списание Lancet, което установява, че докато въздействието на законите против тютюнопушенето варира между отделните държави, цялостният ефект върху детското здраве в глобален план е положителен.

“Нашето изследване показва, че забрана за тютюнопушене е ефективен начин да се защити здравето на децата ни”, заявява ръководителят на проекта Джаспър Бийн от Центърът за здравни изследвания към Университетът на Единбург.  Според него резултатите от изследването ще помогнат да се ускори въвеждането на законодателни мерки срещу тютюнопушенето в градове, страни и региони, където такива все още липсват.

„Гардиън“ цитира и други проучвания, които демонстрират как  законите, забраняващи пушенето на обществени места като барове, ресторанти, офиси и друга работна среда намаляват рисковете за здравето на възрастните, свързани с пасивното тютюнопушене. Според Световната здравна организация (WHO) тютюнът убива около шест милиона души на година в световен мащаб, а жертвите на пасивното пушене са 600 000. Ако настоящата тенденция се запази, жертвите на тютюна могат да достигнат осем милиона годишно, предупреждава докладът.

Само 16% от населението на Земята е защитено от закони срещу тютюневия дим, а 40% от децата са изложени ежедневно на вторичния дим, твърди СЗО. Здравните експерти обаче са обнадеждени, че с приемането на строго законодателство срещу тютюнопушенето във все повече държави в Европа и по света, ползата за здравето на населението ще стане очевидна, пише авторитетното британско издание.

Изследването, публикувано в списание Lancet, анализира данни за повече от 2,5 милиона раждания и 250 000 регистрирани случай на асматични пристъпи. Това е първото изчерпателно проучване, което изследва как законите против тютюнопушенето оказват пряко влияние върху здравето на децата. След изследването на пет месни забрани в САЩ и шест проучвания на забрани на национално ниво в Европа, резултатите показват, че както нивото на преждевременните раждания, така и нивото на астматичните пристъпи са намалели с 10% през първата година от въвеждането на ограничително законодателство.

“Нашето проучване дава ясни доказателства, че забраните за тютюнопушене имат значителни обществени ползи, изразяващи се във видимо подобрение на здравето на бременните и децата“, заявява Бийн пред Reuters. Според него проучването също така подкрепя усилията на Световната Здравна Организация за ограничаване на тютюнопушенето по света.

Споделете в социалната мрежа:

Павел Антонов

Журналист и активен гражданин с китара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.