Плашат ли ни глобите?

Предвидената глоба за пушене на закрито обществено място е от 300 до 500 лв. за физически лица при първо нарушение и до 1000 лв. при повторно, а за фирмите – от 3000 до 5000 лв. при първо и до 10 000 лв. при второ нарушение. Плаши ли ни това обаче?

Анкета, проведена за Yonsei University в Южна Корея, се опита да отговори този въпрос. Според резултатите от проучването, 53% от респондитите смятат, че санкцията е сурова за техните стандарти. Също толкова мислят и че глобата е достатъчно висока.

В интервю пушач каза: „Глобата е много за мен, но в крайна сметка щом хората могат да си позволят по 1-2 кутии цигари на ден, ще си позволят и това.” Непушач пък добави: „Според мен, разметър на глобата е сравнително нормален – все пак говорим за нарушаване на закон.”

В крайна сметка глобата е висока. Защо тогава не се спазва забраната за тютюнопушене в закрити обществени места? Не се ли страхуват нарушителите?

Същия пушач заключи: „Аз лично не бих я платила, защото не пуша на обществени места, така че не смятам, че ще ми се наложи. Ако все пак тръгнат да ме глобяват, бих казала, че нямат толкова голямо районно, което да побере цялата дискотека”. Друг непушач също  се съмнява „колко човека биха приели, че подлежат на санкция и биха платили без да създадат разправия или скандал.”

Споделете в социалната мрежа:

One thought to “Плашат ли ни глобите?”

  1. стигне ли се до съд глобите падат защото адвокатите знаят как да поставят инспекорите натясно с тях не се спори.затова съдът приема правилното решение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.