Има ли страх от проверки?

За близо две години са издадени наказателни постановления на обща стойност над 1 млн. лв., съобщиха през май от Министерството на здравеопазването. Извършени са близо 406 923 проверки на 393 168 обекта.  Това се равнява на близо 600 проверки на ден. Но колко от нас всъщност са ставали свидетели на инспекция?

Анкета, проведена за Yonsei University в Южна Корея, се опита да даде отговор на този въпрос. Близо 80% от участвалите в анкетата, предимно студенти, не са ставали никога свидетели на проверка. Съответно 71% от респондентите не смятат, че шансът да има проверка в заведение е голям.

Липсата на страх от проверки се дължи и на друга причина. В интервю пушач каза: „Не съм виждала инспекции. От познати съм чувала как час преди инспекцията се предупреждават собствениците, за да могат да прикрият нарушенията – ако има такива все пак.” „Пушила съм веднъж или най-много два пъти в заведение след като въведоха забраната. Не ме е било страх. Най-вероятно сервитъорите са знаели, че няма да има проверка, затова са позволили да се пуши вътре”, добави друга студентка.

Друг въпрос е и респектът към инспекторите: „Тъй като сме в България, лично се съмнявам колко човека биха приели, че подлежат на санкция и биха си платили без да създадат разправия или скандал”, каза студентка.

Споделете в социалната мрежа:

2 thoughts to “Има ли страх от проверки?”

  1. В момента ситуацията щеше да е смешна, ако не беше плачевна. В заведенията навсякъде се пуши и никой не се притеснява – нито клиенти, нито персонал.Преди година, ако някъде се нарушаваше забраната беше след 10 – 11 часа и то деликатно ( без пепелници с чашки с вода).
    През последния месец посетих 5 ресторанта в Плевен, като в четири от тях се пушеше. Пушенето става без дори да се прави опит за “прикриване” – просто си искаш пепелник и ти се носи, без допълнителни въпроси от страна на персонала. Положението е дори по-зле отколкото когато имаше отделни зали за пушачи. Тоагава имаше някакъв шанс да се прибереш от ресторант, без целия да си “вмирисан” качествено. Забраната до толкова е опорочена, че в един от ресторантите след като 2 часа се пушеше без проблем, някъде към 22 часа събраха пепелниците и казаха че ще има проверка. След като проверката мина, пепелниците отново бяха раздадени. Въпросът ми е какво точно прави организация като вашата по темата и защо се примиряваме и правим крачка назад?

  2. напълно резонно е на никой вече не му пука има ли забрана за пушене или не.пуши се във всички заведения и ще се пуши защото от една страна и пушачите са нормални хора а не полярници та да стоят на студа и да се поболяват от разни простуди, а от друга собствениците на заведения нямат намерение да си губят клиентите заради забраната.когато ние предлагахме да се разделят заведенията какво отговаряха от “България без дим”?-НЕ.сега ще бъдете опушвани във всички заведения нали вие така искахте какво сега ревете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.