Да нарушиш забраната или не? Това е въпросът.

На първи юни 2012 г. влезе в сила забраната за тютюнопушене в закрити обществени места. Статия, публикувана в сайта на Министерството на здравеопазването, внесе яснота къде точно не може да пушим:

„Открито обществено място е всяко обществено място, което не е закрито, проветриво е и има естествена въздушна циркулация. Приемаме, че обществено място, което е покрито с покрив/навес и има най-много две плътни стени/страни е открито обществено място.”

Предвидената глоба за пушене на закрито обществено място е от 300 до 500 лв. за физически лица при първо нарушение и до 1000 лв. при повторно, а за фирмите – от 3000 до 5000 лв. при първо и до 10 000 лв. при второ нарушение.

Според проучване на Института за изследване на обществата и знанията към Българската академия на науките, проведено в периода август – септември 2013г., близо 15 % от българите не са ставали свидетели на нарушения на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места. Изненадващи проверки на заведения през 2013 г., проведени от БТВ, също показаха, че забраната се спазва.

Факт е обаче, че нарушения има. Попитахме пушачи дали биха нарушили забраната или биха излезнали навън, за да пушат.

„Ако ми се пропуши, бих излязла отвън. Може някои хора да не се съобразяват с това, че пречат на някого с цигарения дим, но аз мога да си представя какво е. Така че бих излязла навън, а и най-малкото да дам пример на останалите, че това трябва да се прави”, казва студентка в Благоевград.

„Аз съм зиморничав и ми е студено отвън. Също така като седна да пия, пуша често. При мен е главно заради това. При проложение, че всички го правят, дали ще излезна вън или не, не виждам значение. Така или иначе нищо няма да се промени”, казва пушач, който работи като барман в заведение.

Пушачите се различават в своите навици и съвест. Едно обаче е ясно: „Забраната обаче със сигурност ограничава пушачите и по този начин се намалява количеството на изпушените цигари”, твърди непушач.

Споделете в социалната мрежа:

One thought to “Да нарушиш забраната или не? Това е въпросът.”

  1. дали намалява количеството на изпушените цигари не съм уверена,но че разболява пушачите от простуди е верно изпитах го на собствения си гръб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.