Забрана за тютюнопушене – да! Но къде?

Според проучване на TNS BBSS, проведено през юли 2012 г., повечето българи са “за” забраната за пушене в закрити обществени места. 57% от гражданите подкрепяха забраната дори преди въвеждането й. Само месец след това подкрепата беляза ръст от три процентни пункта. Разбира се, по-голяма част от привържениците на закона за непушачи.

Друго проучване, проведено за Yonsei University в Южна Корея, също показа, че повечето българи подкрепят забраната за пушене в закрити обществени места. Едва 5% от пушачите смятат, че пушенето трябва да бъде разрешено навсякъде. Според резултатите от проучването, 30% от пушачите и  51% от непушачите искат забраната да важи за всички закрити обществени места. Близо 40% от всички участвали в проучването смятат, че трябва да има отделни помещения за пушене в заведенията.

За 20% от респондентите забраната трябва да различава между различни закрити обществени места. Пушачи, участвали в проучването, твърдят, че подкрепят забраната за тютюнопушене в ресторанти или места, където се сервира храна. В други заведения като дискотеки или барове предпочитат пушенето да е разрешено.

Споделете в социалната мрежа:

3 thoughts to “Забрана за тютюнопушене – да! Но къде?”

 1. Добър ден!
  Не знам как мога да вярвам че повечето българи са ЗА забраната на тютюнопушенето на закрито, след като във всички, повтавям във ВСИЧКИ заведения във Варна се пуши!!!ю
  Нееднократно съм подавал сигнали до Вашата Организация, но се оказва че след направена проверка в заведенията НЕ СЕ ПУШИ.
  Много странно и много жалко. Има закон – той не се спазва. Няма глобени, няма приходи в хазната. Що за безхаберие е това!
  Какво е това лоби на тютюнджиите.
  Хайде да се направи една истинска проверка в няколко елитни варненски бара след 2000 часа вечерта, пък да видим колко глобени ще има!!! Но подчертавам ИСТИНСКА проверка, не такава която след прави, след като собственика на заведение УСЛУЖЛИВО е бил предупреден че идват проверяващи!!!

 2. За съжаление, не се спазва, да. Честно казано и мен ме очудва, че доста пушачи са “за” забраната. Докато интервюирах пушачи ми направи впечатление, че доста от тях намират идеята за добра, но са “или да се спазва напълно, или въобще да я няма” или “щом всички си пушат вътре, няма да прави разлика, ако запаля и аз една цигара”. Според мен, ако се направи една добра кампания ще се промени малко или много мисленето на българите, но определено си трябват и качествени проверки, както казвате.

 3. когато “Асоциацията на пушачите в България” предлагаше да се разделят заведенията от “България без дим” най високомерно отговаряха-НЕ.сега няма какво да ревете че не се спазва забраната и правилно е да не се спазва защото ние сме нормални хора а не полярни мечки да мръзнем навън и да се простудяваме заради вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.