Какво всъщност цели забраната за тютюнопушене?

През 2012 г. България попадна в класация на „Уолстрийт джърнъл” с 10-те страни в света с най-голям дял пушачи от населението. Тютюнопушенето е основен рисков фактор за възникването на онкологични заболявания. Също така близо 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт могат да бъдат избегнати чрез контролиране на фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол и  липса на физическа активност.

Статия от сайта на Министерството на здравеопазването също посочва здравето на пасивните пушачи като причина за въвеждането на забранта в България:

„Непушачите, след 30-минутен престой в помещение, където се пуши, имат почти толкова въглероден моноoксид в кръвта, колкото активните пушачи, когато изпушат една цигара. Цигареният дим е причина за редица здравни проблеми у пасивните пушачи, възникващи при престой в задимено помещение: кашлица, главоболие, дразнене на очите, дразнене на гърлото, кихане и отделяне на секрет от носа, гадене, дихателни нарушения, ускорена сърдечна дейност. Пасивното пушене носи по-висок риск за хора, страдащи от астма, сенна хрема, бронхит, белодробен емфизем, сърдечни заболявания.”

Да, факт е, че забраната цели да намали броя на пушачите и риска за пасивните пушачи. Попитахме граждани дали забраната е постигнала тази цел. Много хора обаче гледат по друг начин на нещата:

„Не мисля, че забраната ще намали броя на пушачите и не мисля, че това е основната цел на забраната, колкото да се направи по-приятна обстановка в заведенията”, споделя студентка по комуникационни науки.

Студент по бизнес икономика също допълни: „По мое мнение забраната за пушене е нужна и показва израстването на едно общество. За съжаление, в България повечето пушачи пренебрегват забраната, а контролът може да търпи множество критики. Забраната не би намалила броя на пушачите, но тя създава една култура с повече мисъл за околните и здравословния начин на живот

 „Невъзможно е във всеки един обект, във всеки един момент или до всеки един нарушител да има контролен орган, който да следи спазва ли се забраната за пушене – ако няма съзнание в обществото и разбиране за смисъла на това, което се прави”, каза също д-р Димитър Димитров, ръководител на дирекция „Обществено здраве” в Министерството на здравеопазването.

Споделете в социалната мрежа:

2 thoughts to “Какво всъщност цели забраната за тютюнопушене?”

  1. никой не ги кара да влизат в заведения в които се пуши има такива и за непушачи.

  2. забраната всъщност е инструмент за унижаване на една група от обществото ни от друга.тържествуване затова че някой е притиснат до стената и му е зле.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.