Забраната за тютюнопушене и липсата на информация

От самото начало на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места в България Министерството на здравеопазването публикува статия за често задавани въпроси във връзка с новия закон. В края на публикацията намираме информация за това, къде  и как да подаваме сигнали за нарушения на забраната:

“Подаването на сигнали за нарушения на нормативно установените забрани и ограничения за тютюнопушене се осъществява на дежурния телефон на съответната регионална здравна инспекция. Всяка регионална здравна инспекция е публикувала дежурния телефон на интернет страницата си. Дежурните телефони на регионалните здравни инспекции могат да бъдат открити и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването”

Стига ли това обаче? Проучване на Института за изследване на обществата и знанията към Българската академия на науките (БАН), проведено в периода август-септември 2013 г., сочи, че близо 66% от българите не знаят към кой държавен орган да се обърнат при нарушение на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места.

Друго онлайн проучване, проведено за Yonsei University в Южна Корея, показа, че гражданите имат нужда от повече информация относно забраната за тютюнопушене. Близо 71% от участвалите в анкетата се чувстват недостатъчно или горе-долу осведомени. Други 77% смятат, че трябва да има повече информация относно забраната. 90% от респондентите мислят, че медиите са отговорни за тази задача, а 57% твърдят, че правителството също трябва да помогне. Около 10% от участвалите смятат, че самите заведения, в които е забранено пушенето, също трябва да поемат инициатива.

Експерти подчертават нуждата от национална кампания, която да повиши осведомеността относно подаването на сигнали за нарушение на закона. Така проверките ще бъдат по-ефикасни и забраната за тютюнопушене ще се спазва от повече хора.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.