Един ден из коридорите на МЗ

Да приемем тази снимка като шега на сериозно.
Да приемем тази снимка като шега на сериозно.

Честит хубав празник на всички, които избират здравето и се борят за него – своето и на другите!

За разлика от други години, когато честваме Международния ден без тютюнопушене (последния четвъртък на м. ноември), този път не организирахме измервания, събиране на подписи, пускане на балони и раздаване на листовки срещу тютюнопушенето.

Още от ранни зори, една смела група от 4 души – д-р Маша Гавраилова, Любен Цонков, Иво Мирчев и д-р Гергана Гешанова, отидохме в Министерството на здравето, за да честитим празника на хората, които са там.

Бяхме подготвили писмо, отново с нашите предложения за промени в закона за здравето – затваряне на заведения при хронични нарушения, разширяване на контрола с нови действащи лица, ясно определение на отворено/затворено помещения. Приложихме и копие от споразумението между МЗ и България бездим за сътрудничество, съвместни проверки и т.н.

В 8:30 бяхме приети от д-р В. Шарков, зам.министър, който беше много любезен, изслуша ни, даже задаваше уточняващи въпроси. Неговото твърдо мнение бе, че забраната няма да падне и че МЗ стои изцяло зад нея. Той и медийната съветничка на МЗ – едно чаровно създание, се опитаха леко да пренасочат акцента към профилактиката в училищата, което и за нас е прекрасна идея, но не отменя задълженията ни към забраната. Разделихме се с уверение за взаимна подкрепа.

След това имахме среща с другия зам.министър, д-р Персенски, който отговаря за превенцията и за общественото здраве. За голяма радост, той е непушач, много заинтересуван законът да се спазва и да няма корупция. Запозна се с досегашните ни дела, с предложенията ни, и то не формално, а с желание да съдействаме.

Според него е много нормално да се разшири кръгът на контролните органи, да се даде определение на затворено помещение. Идеята за затваряне на заведения малко го шокира, но остана да я обмисли. Освен това ни даде напълно зелена светлина за подновяване на съвместната работа на доброволците с РЗИ. Договорихме се и в най-скоро време той да сформира работна група с наши експерти, за оформяне на предложенията в закона.

Що се отнася до министъра – среща с него нямахме, но му оставихме всички писма и документи, а той от своя страна, както знаете, застана зад забраната, въпреки, че е пушач. Освен това МЗ е внесло в Парламента отрицателно становище на онзи законопроект, който беше внесен още в първите дни на новото НС от Атака.

Така днешният ден ни вдъхна малко оптимизъм, че каузата за спазването на закона не е съвсем изгубена. Разбира се това е свързано и с отговорности от наша страна, но се надявае, че ще се справим.

 

Споделете в социалната мрежа:

3 thoughts to “Един ден из коридорите на МЗ”

  1. Здравейте, страшно съм възмутена от поведението на един собственик на кафе в квартал Изток гр. София на ул. Юрий Гагарин № 30! Вътре не само се пуши от 30 човека без климатизация, но е и кошер от ученици които димят цигари! Моля ви ако може да проверите!

  2. когато „Асоциацията на пушачите в България“ предлагаше да се разделят заведенията от „България без дим“ най високомерно отговаряха-НЕ.сега няма какво да ревете че не се спазва забраната и правилно е да не се спазва защото ние сме нормални хора а не полярни мечки да мръзнем навън и да се простудяваме заради вас.

  3. не зная как е закона за заведенията но нито един инспекор от РИОКОЗ няма да допусна да проверява офиса ми.не е оторизиран от самия закон да ми влиза в офиса и да ме проверява.може само със санкция от прокурора когато има съмнения за престъпна дейност.да се знае и да се помни офисът ми не е заведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.