Забраната за тютюнопушене: Студентите говорят

Спазва ли се забраната за тютюнопушене в закрити обществени места в България? С този въпрос се обърнахме към няколко студенти, които имат желание да споделят мнението си по тази тема. Представяме ви Никола Николов, студент по бизнес икономика в Свободния университет в Берлин и член на управителния съвет на българската организация “Хъшове” в германската столица.

 

Какво мислите за забраната за тютюнопушене в закрити обществени места?

По мое мнение забраната за пушене е нужна и показва израстването на едно общество. За съжаление, в България повечето пушачи пренебрегват забраната, а контролът може да търпи множество критики. Забраната не би намалила броя на пушачите, но тя създава една култура с повече мисъл за околните и здравословния начин на живот.

 

Спазва ли се забраната в България?

В повечето дискотеки пушенето се толерира и в много случаи самият персонал оставя чаши с лед на масите, които именно да служат за пепелници. В дискотеките виждам повече млади хора, но и много от по-възрастните също не спазват забраната, защото просто са свикнали така и трудно вече биха се отказали от този си навик.

 

Виждали ли сте проверки в заведенията?

Полицейска инспекция в дискотека е едно доста рядко явление поради факта, че самите заведения си плащат „под масата”, за да бъдат пропуснати по време на среднощните проверки. Самият аз съм виждал само веднъж инспекция в дискотека и няколко глобени, но това, за съжаление, не е практика и е едно жалко отбиване на номера.

 

Какво мислите за глобите?

Глобата за пушене на закрити обществени места трябва да е в такъв размер, че глобеният да се замисли сериозно следващия път дали да наруши пак закона. Според мен 300 лв. за първо провинение и за стандарта на живот в България са достатъчно сурова глоба. Друг е въпросът за отношението на хората към органите на реда и респекта към полицаите, с които в повечето случаи ще се спори за наложената глоба или ще им бъде дадена известна сума в джоба и случаят ще се приключи.

 

Според Вас, защо не се спазва забраната за тютюнопушене в закрити обществени места?

Забраната против пушене не се спазва от страна на повечето заведения, защото собствениците се опасяват, че ще загубят голяма част от клиентите си и ще претърпят големи загуби. Повечето пушачи пък нарушават забраната, защото контролът над нея не е достатъчно добър, а мисълта за здравето на околните остава на заден план.

Споделете в социалната мрежа:

13 thoughts to “Забраната за тютюнопушене: Студентите говорят”

 1. Като сте загрижени за здравето на “другите”, защо не внесете предложение да бъде забранено производството, преработка и продажба на тютюневи изделия? Защо не забраните движението на МПС движещи се с горива на база преработен петрол в жилищни райони? защо не забраните промишлените производства ползващи твърди горива или работещи в сферата на химическата промишленост? Нямате отговор, нали?

 2. Как се внасят подобни “предложения”, които ще доведат до масова безработица? Тук говорим за минимални (!) компримиси, които пушачите могат да направят – т.е да излезнат навън и да се наслаждават на вредните си навици без да пречат на останалите.

 3. Защо намесвате безработицата? И след тази забрана доста хора загубиха работата си – макар и ниско квалифицирана си е работа за един сервитьор или барман, който е бил съкратен на база на спаднал оборот, но на кой му пука за тях? Нали е важно някой, който се мисли, че живее здравословно, въпреки, че нагъва пилешко с незнайна химия в него, и какви ли не Е-та да реши, че основния виновник са пушачите. И след като трябва да се правят компромиси защо непушачите не излязат на въздух да си пият бирата, а гадните пушачи да си седят на задушно и затворено пространство изпълнено с миризмите на присъстващите?

 4. Намесих безработицата, защото всичките “мерки”, които предложихте, ще доведат до такава (производството, преработка и продажба на тютюневи изделия). Според изследвания, 20% от непушачите посещават по-често заведения заради забраната, а и броят на туристите се е увеличил с 6%. Така че не смятам, че може да сравнявате хората, съкратени заради нисък оборот на заведения, с евентуална безработица при спиране на производство на тютюневи изделия.

  Втото, това кой какво яде си е личен избор. Не е личен избор човек да седи в заведение, а до/зад/близо до него да има пушач, който да му пречи. Никой не твърди, че живеем здравословно – просто тези “малки” неща, като да спестиш на непушачите редица заболявания на пасивните пушачи(най-малко астма), могат да бъдат избегнати.

  Трето, в крайна сметка забраната цели и да намали броя на пушачите, затова те са тези, които трябва да се примирят с неудобството да седиш отвън (на студ, прав и прочие). Абсурдно е да се кара непушачите да са отвън при положение, че не пречат на никого.

 5. Странно е колко бързо отговаряте с безброй глупости, не намесвайте туристите ( те си пушат където и колкото си поискат – с изключение на организираните групи немски туристи на преклонна възраст, които са на командно дишане ). Дори и в редица европейски страни с тотална забрана за пушене се пуши навсякъде (последната ми командировка до Малта и Гърция – Хотели, барове, казина дори и ресторанти и сладкарници, но без местата посещавани от деца – то и в Ливан не се пуши в ресторант ако в него има деца – това е в резултат на културата на хората. Другото е дребена селска еснафщина на ограничени души.

 6. Отговарям бързо, защото аз лично съм писала тази статия и получавам известия + защото това е темата на дипломната ми работа, така че знам какво говоря и пиша. Не става въпрос къде пушат туристите, а това че когато техният брой се увеличи, се увеличава и броят на заетите в този сектор (и съответно аргументът за безработицата издиша). Като човек, който живее в чужбина, мога да поспоря дали забраната в някои държави се спазва или не. Да, зависи много от манталитета на хората, но и от това как и дали въобще глобите се събират.

 7. Пожелавам успех с дипломната работа, но концепцията, както и доводите са доста сбъркани изначално – казвате нямало значение къде пушат туристите – та те са дошли не заради друго ами заради това, че могат да пушат навсякъде, да се напиват, достъпа до дрога е безпроблемн, секс услугите са на много ниски цени – справка големите курорти по морето (направете си усилието и ги посетете – Сл. Бряг, Златни пясъци, Созопол, Китен, Варна, Бургас и тн. – пуши се дори в хотелските стаи). Аз не живея в чужбина, само пътувам – 10-20 дни в месеца съм из Европа, близък изток и Африка – вече дори и в Италия се пуши в нощните заведения след 22.00, не съм запознат дали има промяна в режима там, но се пуши, в Гърция също, в Испания май не пушат само под душа, в южна Франция също се пуши в барове и казина… спирам с примерите и пак успех с дипломната работа, но пак Ви призовавам да разширите мирогледа си и да погледнете през различните призми, дори и когато гледната точка е една и ще се учудите колко различни извода може да се направят. Успех.

  п.с. и забравих да спомена, че съм непушач от вече 22 години, и преди и сега не ми пречат действията на който и да е, ако ми пречат просто не съм на едно място с въпросното лице/лица. Така че това е начина, на който не му се седи на задимено, ходи на местата за непушачи, който не иска да слуша концерт на U2 си купува билет за концерт на Планета…

 8. Не съм казвала, че няма значение къде пушат туристите, а че просто забраната е довела до увеличение в техния брой и съответно в повече работни места.

  Разширила съм достатъчно кръгозора си, разгледала съм достатъчно гледни точки. В други страни като Германия, например, забраната се спазва безпроблемно. Като непушач с удоволствие отивам на места, където не се пуши. За съжаление, броят на пушачите в България е голям, така че всяко заведение гледа да “мине метър”. Затова е лесно да се каже “ами нека непушачите отиват на други места”, но на практика…

 9. Пак не четете внимателно, туристите идват тук не заради това, че има забрана (може и да не знаят за нея), а заради това, че тук ТЕ ПУШАТ НАВСЯКЪДЕ – ресторанти, кафенета, хотели и тн. Споменахте Германия, там закона позволява да има заведения за пушачи, заведения оборудвани със зали за пушчи и тн ( да на тези места не се допускат лица под 18 години ), така че там е нормално да се спазва закона – има места за непушачи – където не се пуши и места където пушенето е разрешено и там има избор за непушача дали или… Всичко е въпрос на икономическа обосновка на собственика на бизнеса – и естествено данъка, който му се налага да плаща според вида дейност която практикува, НО В ГЕРМАНИЯ ТОТАЛНА ЗАБРАНА ЗА ПУШЕНЕ ИМА САМО НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ МЕСТА, които за тях са административни сгради, болници, училища и тн. В заведения, хотели ако щете и кино салони (има салони, в които се пуши и се сервират и алкохолни напитки), салони за “масажи” и тн. решението за статута се определя от собственика, за което се дължи съответната такса, което ме навежда на мисъл, че пишете дипломната си работа без да имате реална представа за това кое, как, защо и се позовавате на данни, които не сте проверили за достоверност. Пак пожелавам успех

  п.с. направете също и проучване – например в сградата на министерство на здравеопазването ( как ще получите достъп си е Ваш проблем ) и там намерете стая – кабинет в който НЕ СЕ ПУШИ, аз за такъв не знам, а там съм бил във всяка една стая дори и в сървърното се пуши…

 10. даа в Германия се оказва че въпроса със забраната е преценен от всички гледни точки без пушачите да бъдат заставяни или да се простудяват или да престанат да посещават заведения.друг е въпроса с офисите мв моя се пуши защото собственикът съм аз на който не му изнася да се обърне към друга фирма където не се пуши на никого не предлагам услуги насила.в България винаги се намират хора по големи католици от папата.

 11. не зная как е закона за заведенията но нито един инспекор от РИОКОЗ няма да допусна да проверява офиса ми който при това е моя чазстна собственост.не е оторизиран от самия закон да ми влиза в офиса и да ме проверява.може само със санкция от прокурора когато има съмнения за престъпна дейност.да се знае и да се помни офисът ми не е заведение.

 12. да изпушим по една цигара за пенсията на баба.да това е истина от акциза който плащат пушачите се заделят пари за пенсии и здравеопазване. питам с какво марулките заслужават някакво уважение след като не участват в тези плащания , а най много лаят да остане забраната.

 13. да си спомним как беше създаден този закон чрез раздухване на една кампания насочена не срешу пушенето изобщо а срещу самите пушачи с създаване на ненавист към тях. бяха наричани наркомани, убийци, хора с ниска култура и всичко каквото може да се измисли с точно определена цел да бъдат злепоставяни пред обществото да ги представят като престъпници. в тази пъклена дейност водеща роля имаше НПО “България без дим”.да се върнем 2 години назад :

  архивите говорят: много добре помня думите на вожда на бездимните Гергана Гешанова :“законът трябва да създаде за пушачите непоносими условия да ги постави натясно да разберат че са нежелани за обществото и по този начин да ги принуди да се откажат от пушенето“ изявление направено от ефира на БНТ от преди 2 години. изказ чисто диктаторски в стил фюрера. а сега ми отговорете след такава злоба и ненавист към пушачите кой от тях ще се отнесе положително към забраната. ако се намери такъв или е масохист или не се уважава като личност.

  мисля че това обяснява всичките последствия от тази кампания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.