Как забраната ще бъде по-ефективна?

Проучване, проведено от Ноема през 2013г.  по поръчка на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, регистрира нагласата на българите относно забрана за тютюнопушене в закрити обществени места. Резултатите сочат, че едва 1% от пушачите са отказали цигарите, след като законът беше въведен.

За сравнение, през 2011 г. социологическата агенция „Галъп” проведе проучване, според което броят на пушачите е намалял с 2-3% за една година. Причината за това е била най-вече покачването на цените на цигарите, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В интервю здравен инспектор също подчерта, че покачването на цените на тютюневите изделия е ефективен начин да се намали броят на пушачите.

Проучване на Института за изследване на обществата и знанията към Българската академия на науките (БАН), проведено в периода август-септември 2013 г., сочи, че близо 66% от българите не знаят към кой държавен орган да се обърнат при нарушение на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места.

Експерти подчертават нуждата от национална кампания, която да повиши осведомеността относно подаването на сигнали за нарушение на закона. Така проверките ще бъдат по-ефективни и забраната за тютюнопушене ще се спазва от повече хора.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.