ЗАБРАНАТА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ: СТУДЕНТИТЕ ГОВОРЯТ 3

Спазва ли се забраната за тютюнопушене в закрити обществени места в България? С този въпрос се обърнахме към няколко студенти, които имат желание да споделят мнението си по тази тема. Първо интервюирахме Никола, студент по бизнес икономика в Берлин, и Ц. Д., студентка по урбанизъм в София. Сега се обръщаме към Е. Д., която следва в Пловдив. Работила като сервитъорка, тя има впечатления как и дали се нарушава забраната за тютюнопушене в закрити обществени места.

 

Какво мислите за забраната за тютюнопушене в закрити обществени места?

Определено подкрепям забраната за пушене в закрити обществени места, тъй като съм непушач и ми е по-приятно, когато се прибера, дрехите ми да не миришат на цигари. За жалост, не мисля, че ще намали броя на пушачите поради простата причина, че в България всеки гледа да мине метър.

Спазва ли се забраната в България?

Всеки път, като отида на дискотека, виждам хора, които пушат въпреки забраната. След 10 часа вечерта се слагат чаши за алкохол, пълни с вода, където клиентите да си гасят цигарите. Всички, които пушат, го правят.

Виждали ли сте проверки в заведенията?

Не, не съм виждала проверки, нито познавам хора, които да са глобявани.

Какво мислите за глобите?

Глобите са добър, но неефикасен начин, чрез който да се накара пушачите да спазват забраната за тютюнопушене. Разбира се, винаги ще има хора, които ще си поемат вината и ще платят глобата. Също така има хора, които ще отказват да платят, ще се опитват да доказват колко са прави и ще правят каквото си поискат. Ще парадират с това, какво е социалното им положение и така нататък.

Според Вас, защо не се спазва забраната за тютюнопушене в закрити обществени места?

От една страна, имаме за пример едно „уникално” правителство, което нарушава законите, които е написало. От друга страна, в България е известна с шуробаджанащината, което ще рече „аз мога да правя каквото си поискам и никой не може да ми направи нищо – имам познати, които ще ми помогнат, ако евентуално някой реши да се заяде с мен”.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.