Ефективна ли е забраната?

Проучване, проведено от Ноема през 2013г. по поръчка на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, регистрира нагласата на българите относно забрана за тютюнопушене в закрити обществени места. Резултатите сочат, че едва 1% от пушачите са отказали цигарите, след като законът беше въведен.

Според резултати от онлайн проучване, проведено за Yonsei University в Южна Корея, 35% от хората пушат по-малко заради забраната. Студентка, участвала в анкетата, обясни на какво може да се дължи това: „Не мога да кажа със сигурност дали ще намали броя на пушачите, защото не познавам хора, които да са отказали цигарите заради забраната. Законът обаче със сигурност ги ограничава и по този начин се намалява количеството на изпушените цигари”.

Близо 50% от участвалите в анкетата не мислят, че забраната за тютюнопушене в България ще намали броя на пушачите. Проблемът обаче може би не е в страната. Също толкова голям брой от респондентите са скептични спрямо подобни забрани и в чужбина.

Статистика обаче показа, че една година след въвеждането на забраната броят на инфарктите у нас е с 20% по-малък. Информацията беше представена от Дружеството на кардиолозите в България.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.