Журналистическа работилница за вмешателство на тютюневата индустрия набира участници

Коалиция за живот без тютюнев дим и фондация „БлуЛинк“ канят журналисти, работещи по темите на тютюнопушенето и вмешателството на тютюневата индустрия в политиката и медиите, на двудневна работилница. Срещата ще се проведе на 7 и 8 октомври 2016 г. в Кюстендил. Работилницата има за цел да даде на участниците експертна информация, която да им послужи при бъдещо отразяване на темата.

По време на работилницата експертите от Коалиция за живот без тютюнев дим ще предоставят на участващите журналисти ценни данни и информация във връзка с нивото на тютюнопушене у нас, вредите и начините за превенция, и особеностите на нормативната рамка на тютюнопушенето на национално и европейско ниво. Разследвания и анализи по темата на вмешателството на тютюневата индустрия ще представят журналистите Десислава Николова, в. “Капитал”, и Димитър Стоянов, Бивол.бг, и Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията. По време на събитието журналистите, работещи в сферата, ще имат възможност да обменят опит и идеи по представените теми.

Журналистическа практика: Работилницата има за цел да даде на участниците експертна информация, която да им послужи при бъдещо отразяване на темата. След работилницата желаещите журналисти ще имат възможност да разработват професионални журналистически материали в рамките на виртуалната редакция на BlueLink.net и да ги публикуват срещу хонорар в интернет списанието за журналистика в обществен интерес “Евромегдан.бг”.

Модератор:

● Д.ф.н. Павел Антонов, Старши експерт „Общество и медии“, управляващ редактор на BlueLink.net и Евромегдан.бг, бивш главен редактор на регионалното издание Green Horizon в Будапеща и на „Актуални предавания“ в Нова телевизия.

Ресурсни експерти:

● Тихомир Безлов – аналитичен експерт с дългогодишен опит по въпросите на престъпността и корупционните практики в България. През последните 17 години е старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. Автор на редица доклади и социологически изследвания.

● Д-р Маша Гавраилова, лекар, експерт по законодателство и политики, свързани с тютюневата индустрия; работила като главен експерт и началник отдел „Опазване на общественото здраве“ в Министерство на здравеопазването; член на УС на „Коалиция за живот без тютюнев дим“.

● Д-р Гергана Гешанова, медик с дългогодишен опит в борбата против тютюнопушенето, тютюневата индустрия и специалист по превенцията; председател на УС на „Коалиция за живот без тютюнев дим”

● Десислава Николова – журналист с дългогодишен опит в отразяването на тютюневата индустрия във в. „Капитал“;

● Димитър Стоянов – журналист, разследващ тютюневата индустрия – за „Биволъ”, работил в бТВ, Нова Телевизия и АгроТВ. Към момента работи като разследващ журналист.

Сдружение „Коалиция за живот без тютюнев дим” и фондация „БлуЛинк“ организират журналистическата работилница в рамките на проект “Затваряне на дупките в законодателството: за пълна забрана на спонсорството, рекламата и промоцията на тютюневи изделия и 100% законодателство против тютюнопушенето в България“. Главни цели на проекта са постигането на забрана на рекламата на тютюневи изделия и подобряването на контрола върху забрана за пушене на обществени места, както и проследяването и разследването на случаите на лобизъм и корупционни практики от страна на тютюневата индустрия.

Време на провеждане: 7 и 8 октомври 2016 г. (петък и събота).

Място на провеждане: Парк-хотел Кюстендил, гр. Кюстендил

Журналистите, които проявяват интерес към работилницата, следва да попълнят формуляр за регистрация. Поради ограничения брой места, приоритет ще се дава според реда на заявяване на участие.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.