“Сега”: МЗ ще затяга контрола над забраната за тютюнопушене

МЗ “узряло” за предложенията ни за затягане на контрола над спазването на действащата забрана за пушене на закрити и някои открити обществени места, твърди в-к “Сега”. В статия на Янина Здравкова от 18.02.2018 г. изданието твърди, че от здравното ведомство се готвят да внесат законови предложения за по-строги санкции при нарушаване на забраната.  Информацията преповтаря факти станали известни преди почти половин година, когато от МЗ заявиха решителност да предприемат законодателна инициатива в следствие на нашумял през лятото инцидент, свързан с безконтролно пушене на наргиле от деца. . Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвяни от МЗ

От статията, озаглавена “При системни нарушения на забраната за пушене заведения ще бъдат затваряни: Употребата на наргилета също ще бъде регламентирана” става ясно, че в МЗ се обмислят законодателни изменения в закона за здравето въз основа на предложените от сдружение “България без дим” и Коалицията за живот без тютюнев дим мерки. Сред тях е временно затваряне на заведения-рецидивисти, които системно нарушават на забраната за пушене. Инициативата се дължи на очевидното арогантно пренебрегване на закона и обществения интерес от страна на редица заведения, които лесно могат да бъдат видяни от многобройните сигнали на граждани за нарушения на забраната за тютюнопушене в тях. “България без дим” събира, верифицира и предоставя такива сигнали към държавните контролни органи чрез платформата на www.bezdim.org/signali.

Според авторката, обаче, не е ясно дали от МЗ ще се съгласят на толкова тежки мерки, или санкциите ще са много по-леки – например заведенията да се затварят след няколко нарушения, и то само за около месец. Това подсказва нерешителност и пореден стремеж за компромиси със здравето и законността, в интерес на тютюневата индустрия и закононарушителите. Въпреки безспорния успех на забраната за тютюнопушене и растящата обществена подкрепа за нея, нарушаването й е масова практика в много заведения, както и във фирми, обществени и държавни институции. За съжаление в много от случаите тя е резултат от открит саботаж и нежелание от страна на собственици, ръководители и дори министри, да се придържат към законите на страната.

Според нас пушенето и неспазването на законите за ограничаването му са демонстрация на старомоден манталитет, наследен от авторитарни времена, по силата на който високото обществено положение означава поставяне над и извън законите. По време на обществените дебати по темата за и против тютюнопушенето през последните години стана видно, че докато все повече български граждани – пушачи и непушачи – приветстват забраната на тютюнопушене и здравословния начин на живот, насреща й се противопоставя все по-малобройна, но привикнала на привилегии и липса на правила групичка от страстни пушачи и тютюневи лобисти. Неслучайно сред най-гласовитите опоненти на забраната са популярни имена, започнали кариерите си преди 1989 г., когато семейните и партийно-кланови връзки бяха определящи, а успехът се измерваше в привилегии и поставяне над закона. Крайно време е в европейска България да изкореним този властови манталитет и да постигнем стриктно прилагане и спазване на законите в обществен интерес и независимо от властови, семейни или бизнес позиции.

Според “Сега” МЗ ще предложи и част от останалите мерки за подобряване на контрола, които предлагаме. Вестникът цитира неназован представител на МЗ, според който се предвижда “управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи и свързани с тях изделия в обекта, да бъде санкциониран”. Факт е, че благодарение на непрецизни формулировки на действащите закони, много от  актовете, наложени от здравните инспектори, падат в съда, тъй като по закон отговорността за нарушението се носи от представляващ юридическото лице. Това прави собствениците и управителите безнаказани, и в много регистрирани случаи те самите разпореждат нарушение на законите, като раздават пепелници и насърчават пушене в части от заведенията, които не са открити.

От МЗ също дават сигнал, че приемат необходимостта повече институции да могат да налагат глоби. В момента тази възможност имат единствено регионалните здравни инспекцтори, но техния брой е драстично намален. Същевременно те пък нямат право да изискват лична карта и съответно не могат да санкционират индивидуален нарушител пушач без да бъдат придружавни от полиция. Сред институциите, които ще могат да налагат санкции ще бъдат предложени вероятно МВР, Агенцията по храните и Инспекцията по труда, твърди “Сега”. От “България без дим” сме предложили още през 2012 г. в контрола да се включат също представители на Общините, кметове по места, както и обучени за целта граждански доброволци, в съответствие с действащото законодателство.

Със законопроекта ще се забрани и употребата на наргилета – основна цел на промените. В момента е разрешено да се пуши наргиле в закрити обществени пространства, няма ограничения и за възраст и те се предлагат и на деца. МЗ обяви, че ще вземе мерки, още в края на лятото на миналата година, но все още няма внесени предложения, припомня изданието. Не било ясно обаче дали ще се запуши законовата дупка, отворена от липсата на законов регламент на понятието за закрито обществено пространство. В момента това не е описано нито в закона, нито в наредбата към него, което позволява временни конструкции, покрити и затворени отвсякъде, да се водят открити пространства и в тях да се пуши, подчертава “Сега”.

Споделете в социалната мрежа:

3 thoughts to ““Сега”: МЗ ще затяга контрола над забраната за тютюнопушене”

  1. Това най-новия виц на седмицата ли е. В Бургас на центъра потърсих да поседна за половин час преди 19.00 и нямаше кафене, бистро или нещо от рода където да не се пуши

  2. скоро изобщо няма да намериш никъде такова кафене. най после ще бъдат върнати накърнените права на пушачите. с тази работа се е заел вицепремиера Валери Симеонов а той хване ли се с нещо то обезателно става. връща се старото положение с две зали. е Австрия премахнаха забраната сега всеки пушач може да седне в което си поиска кафене и да изпие едно кафе с виенска кифла и цигара

  3. още тогава на бездимните им се предлагаше да се разделят заведенията за пушачи и непушачи те надменно отговаряха „НЕ“ искаха всичките заведения за себе си.щом тогава не стана по лесния начин сега ще стане по трудния. ще им го наложат с решение на М.С. без даже и да ги питат. Валери Симеонов не е от тези политици които лесно се отказват от каузата си.ако някога бездимните успяха да уговорят Борисов сега няма да стане залогът е много висок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.