Даже Русия вдига цените на тютюна, а България кога?

Руският парламент прие на трето четене закон, според който акцизните ставки върху тютюневите изделия ще се увеличат с 20%. Законът ще влезе в сила на 1 януари 2021. Ставката на акциза за цигарите през следващата година ще бъде 2359 рубли за хиляда броя, а за електронните цигари – 60 рубли за брой. В тази връзка цената на кутия цигари ще се повиши с 12-13%.

С тези мерки Министерството на финансите се стреми да  попълни бюджета след удара, понесен в следствие на пандемията от COVID-19. Заради нея руският бюджет е на минус и държавата има нужда от повече приходи. Един от начините да се постигне това е чрез по-висок акциз за тютюневи изделия. В допълнение, по-високите цени доказано намаляват пушенето, защото цигарите стават по-недостъпни, особено за деца и млади хора. 

В България институциите не обелват нито дума за повишаване на акциза на тютюневите изделия. Въпреки безспорните аргументи за това от страна на СЗО и международната общност. Въпреки, че страната ни е сред най-тежко засегнатите от тютюнопушене в Европа. Въпреки усилията и срещите, провеждани вече години наред от Коалицията за живот без тютюнев дим.  И въпреки изводите от международната научна конференция по темата, проведена през 2019 г. от Научно-техническите съюзи, според които увеличение на цените ще предпази хиляди млади и уязвими хора от смъртоносната тютюнева зависимост.

Обичайното обяснение за очевидното нежелание на държавата да се възползва от най-ефективния инструмент за тази цел, е че България вече била изпълнила изискванията на ЕС. И винаги е гарнирано с неизменната заплаха, че всяко вдигане на цените щяло да доведе до увеличаване на контрабандата. Зер, да мрем по-добре!

В Русия Заместник-министърът на финансите Алексей Сазанов също е наясно, че подобна политика може да доведе до растеж на нелегалния пазар на продукти. Държавата ще разработи мерки за борба с него, поясни Сазанов. Но – твърде нетипично за финансист – подчерта, че увеличението на цените ще помогне и за намаляване на потреблението на тютюн. Цел, към което в Руската федерация се стреми систематично от десетилетие чрез законови забрани, които се спазват и прилагат стриктно.

В България е обратното

Доскорошният министър на здравеопазването, а преди това зам.министър, Кирил Ананиев е финансист. Говореше като финансист. И действаше като финансист. Като здравен министър не предприе никакви стъпки за увеличаване на акциза, или за ефективно прилагане на останалите закони против тютюна. Надали ще ги предприеме и сега, като министър на финансите. 

Разбира се все ще се намери някой да каже: “щом Путин вдига цените на тютюна, значи това е нещо лошо”. Такива коментари чухме и когато Ердоган затегна пушенето в Турция. Безспорно, не липсват основания за скептицизъм по отношение на действията на правителствата  в страни, които не са модел за опазване правата на гражданите си, в т.ч. на здравословен живот и околна среда. 

Но повишаването на акцизите и съответно – на цените на тютюневи продукти, далеч не е запазена марка на евроазиатски деспотизъм или мюсюлмански фундаментализъм, да речем. Напротив. В глобален план борбата с тютюнопушенето водят тъкмо най-развитите демокрации и най-силните икономики. 

Къде колко струват цигарите

По данни от Numbeo.com през 2019 най-скъпо е било да бъдеш пушач в Австралия и Нова Зеландия. Рекордьори в Европа са Ирландия, Норвегия и Великобритания.  Неслучайно някои щати в САЩ също обмислят да увеличат акциза за тютюневи изделия, тъкмо поради бюджетни причини. В САЩ през 1970 г потреблението достига 536.5 милиарда цигари. То се увеличава до 631.5 милиарда през 1980 г.,  след това спада до 594 милиарда през 1985 г и продължава плавно да намалява.  През 2018 година потреблението в САЩ е “само” 240.9 милиарда цигари. С други думи, за 38 години потреблението в САЩ е намаляло с 390.6 милиарда цигари или 62%. Тук е много важно да се отбележи, че за същия период (1980 г до 2018 г) населението на САЩ се увеличава с 100 милиона – от 227 милиона до 327 милиона.

Как американците постигат толкова голям спад на потреблението на цигари, въпреки, че от САЩ действат някои от най-мощните тютюневи компании в света, които не спират да лобират за продуктите си? Рецептата включва силно гражданско общество, жизнено антитютюново движение и политици, които последователно  отстояват здравето и пишат ефективни закони, които след това държавата прилага стриктно. Дори и когато са под натиск от корпоративни лобисти, или – както е в момента – от президентска администрация, която ги обслужва. За разлика от българските политици, които нито са последователни, нито пишат добри закони за избирателите си, а за прилагането им да не говорим. 

В Русия средната цената на кутия цигари, равностойна на 2.12 USD, доскоро e била сред най-ниските в света. Но там продажбите на цигари намаляват с 32% от 2013 до 2018 заради строгите закони,  въведени малко след българската забрана за пушене на закрито от 2012 г. Отделно, в Русия има забрана за всякаква реклама и други мерки, които в България отсъстват. Но руснаците написаха техните закони като трябва – без пробойни и умишлено неясни определения, които да парализират приложението им, както става у нас. 

Парите или живота!

Най-големите пазари за цигари през 2018 г. по брой продадени цигари в милиарди са:

  • Китай 2,368.7
  • Индонезия 307.1
  • САЩ 240.9
  • Русия 236.5
  • Япония 132.7
  • Турция 118.5
  • Египет 96.3
  • Бангладеш 91.6
  • Индия 82.5
  • Виетнам 80.9

Китай е особен случай, защото China Tobacco е държавна собственост и китайците не допускат други компании да продават цигари в страната. Нещо като Булгартабак през социализма в България.

Трудно е да се изчисли общото световно потребление на тютюневи продукти, но има данни които показват, че връхната точка е достигната около 2010 г и след това почва плавно да намалява. Това, което става в Русия, САЩ и други места,  е важно, защото са големи пазари. САЩ е третият най-голям пазар за цигари в света, след Китай и Индонезия. Русия е четвърта. Намаленото потребление в тези страни създава финансови трудности за цигарените  компании. Те измерват “успеха” си по обем на продажбите – т.е. брой продадени цигари на година. Даже малък спад на голям пазар всъщност представлява сериозно намаление на броя продадени цигари.

В България цигарите са сред най-евтините в Европа. Цената им у нас е 2 пъти по-ниска от средната за ЕС. Според статия в германския Bild през м.февруари 2020 г. в България кутия цигари струва средно 2.57 евро, докато в Ирландия цената е 4 пъти и половина по-висока – 11.37 евро.  Българският пазар не е сред най-големите, но пък тютюневата индустрия има традиционно силна обвързаност  с държавното управление и явно си е осигурила или купила подкрепата му.

И точно тук изглежда се крие разковничето за странното нежелание на българските управляващи да повишат цените на тютюна. Те разбират добре, че то би намалило продажбите и съответно печалбите на тютюневите компании у нас. Които явно са им по-мили от здравето и благоденствието на милиони българи, пасивни и активни жертви на тютюна.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.