Турция забрани тютюнопушенето на открито

Турският министър на здравеопазването Фахретин Коча говори по време на пресконференция в Анкара, Турция, 24 януари, 2020. REUTERS / Cagla Durak
 
 
 

Турция забрани пушенето на претъпкани обществени места, за да забави нарастването на броя пациенти с коронавирус, съобщи REUTERS, като се позова на изявление на турския вътрешен министър.

В национално съобщение турското вътрешното министерство посочва, че забраната за тютюнопушене има за цел да гарантира, че гражданите спазват правилата за правилно носене на защитни маски на обществени места, тъй като хората се виждат да ги свалят, докато пушат.

„Поради тази причина, за да се гарантира, че маските се носят по всяко време и правилно, считано от 12 ноември 2020 г. ще бъде наложена забрана за пушене в райони и региони, като улици и алеи, където гражданите са или могат да бъдат събрани заедно, обществени площади и спирки на обществения транспорт “, заяви министерството.

По-рано здравният министър Фахретин Коджа призова гражданите да спазват изцяло правилата за носене на маски и социално дистанциране. „Моля ви само да направите каквото можете. Нищо повече “, написа Koджa в Twitter.

По-рано тази седмица бе въведено частично блокиране на възрастните граждани в някои провинции, включително столицата Анкара и най-големият град Истанбул, като се забранява на гражданите над 65 години да бъдат навън между 10:00 и 16:00 ч.

Президентът Тайип Ердоган обяви миналата седмица, че всички заведения, включително ресторанти, кафенета, басейни и кина, ще затварят в 22 часа всеки ден като част от мерките срещу пандемията.

Ежедневните случаи на коронавирус в Турция нараснаха напоследък, като в сряда бяха идентифицирани 2693 пациенти. Анкара съобщава само за броя на тези, които проявяват симптоми, решение, което според критиците крие истинския мащаб на огнището в страната.

Повече от 400 000 души са заразени с COVID-19 в Турция и 11 145 са починали от респираторно заболяване, показват данните на Министерството на здравеопазването.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.