Мръсен тютюн: шпиони, лъжи, мегапечалби

Заглавие: Dirty Tobacco: Spies, Lies and Mega-Profits
Автор: Telita Snyckers
Издател: Tafelberg
Дата на издаване: 16 април 2020

От какво се печели повече, отколкото от кокаин, хероин, марихуана или оръжия? Незаконно изтъргувани цигари. От десетилетия реномирани тютюневи компании са съучастници в контрабандата на цигари. Бившата високопоставена данъчна служителка Телита Сникърс предлага спиращ дъха трилър, включващ шпиони, лъжи и мега печалби от мръсен тютюн. Само че всичко е истина – в ЮАР и навсякъде по света, включително България.

Незаконната търговия с тютюн, особено цигари, струва на икономиката на Южна Африка милиарди годишно чрез загубени данъчни приходи. Тя включва „доставка, разпространение и продажба на контрабандни оригинални, фалшифицирани или евтини бели тютюневи изделия“, твърди Сникърс.

Фалшивите цигари са идентични копия на маркови продукти, произведени без разрешение на законните собственици. Евтини бели цигари (или „незаконни бели“) се произвеждат с одобрението на лицензиращия орган в една държава, но се изнасят контрабандно и продават в друга, без да се плащат мита.

Смята се, че незаконните цигари са съставлявали около 40% от търговията с цигари в Южна Африка и не са показали „никакви следи от забавяне“. Съгласно забраната на Covid-19 всички продажби на цигари са обявени за незаконни.

Ето основните изводи на авторката:

1.) В повечето случаи контрабандата не е външно явление с което тютюневата индустрия се бори. Напротив. В много случаи самата индустрия използва контрабанда за свои цели. Всички водещи цигарени компании са участвали в контрабанда.

2.) Kонтрабандата става с умишленото действие или бездействие на самата цигарена индустрия. Рядко се случва някой външен човек / организация да произвежда “черни” цигари и да ги продава незаконно. Има и това явление, но е по-рядко.

3.) Защо самата индустрия участва в контрабанда? Причините са много – за да се нанесе удар по конкурент, заобикаляне на акциз, налагане на продукт на пазара, финансова изгода, наводняване на пазара и увеличаване на броя на пушачи, корупция и натиск върху политици/регулатори.

4.) В САЩ цигарените компании са правила контрабанда между отделни щати. Защо? Акцизите са различни в различните щати и е изгодно да се взимат цигари от “евтин” щат и да се продават на черно в щат с по-висок акциз.

5.) Подобен подход се предлага и между различни страни. Индустрията след това отива при политиците и казва – “има контрабанда, намалете акциза”. Понякога номерът минава.

6.) ВАЖНО! Висок акциз не означава много контрабанда. Напротив. Контрабандата е ниска там където акцизът е висок – Северна Америка, Скандинавия, западна Европа. И обратното – там къде и цените и акцизът са ниски има много контрабанда. Примерно, Африка и някои държави в източна Европа.

7.) Нивата на контрабанда зависят от законите, институциите, органите които следят. Много контрабанда има там, където има слаби закони, корупция, слаби институции. Цената на цигарите не е водещият фактор.

8.) Тогава какво става? Просто. Индустрията иска ниски цени на цигарите, за да са достъпни за всички, особено млади и деца. Точка. По-високите цени намаляват пушенето.

9.) По точка 8 има някои особености. Там, където хората са богати, успоредно с по-висок акциз индустрията понякога добавя малко към цената, така че по-високата цена да компенсира по-ниските продажби. Друга тактика е индустрията да направи така, че скъпите цигари да поскъпнат а евтините да са непроменени. Трети вариант е при по-висок акциз крайната цена да е същата, а индустрията да си намали печалбата.

10.) Индустрията твърди, че няма как да следи цигарите, но това са глупости. Компании за безалкохолни напитки следят милиони бутилки от момента на производство и след това през дистрибуция и до продажба на краен потребител без проблем. Всички производители на бързооборотни потребителски стоки ги следят от производство до крайна продажба без проблем. И цигарените компании се оплакват, че не могат да си следят продукта. Истината е, че могат, но не искат. Трябва да бъде накарана от силни закони и силни регулатори.

11.) Решенията, които цигарените компании предлагат, понякога привидно намаляват контрабандата, но често остават вратички индустрията да продължава да прави контрабанда. Някои track and trace системи са разработени от самите цигарени компании и умишлено не са много надеждни.

12.) Индустрията е пироман и пожарникар едновременно. Занимава се с контрабанда, но пред медии и регулатори и политици прави мили очички. Това трябва да се знае и трябва да се преустанови!

13.) Индустрията използва плашилото контрабанда за да се бори с регулациите. Примерно, когато сложиха грозни картинки на кутиите, цигарените компании реваха, че ще има повече контрабанда. Обаче няма. Там където има опростена опаковка чувахме същото. Обаче след въвеждането на опростена опаковка не се забелязва ръст на контрабанда. Когато Европейският съюз забрани ментоловите цигари, индустрията отново предрече повече контрабанда и отново не позна.

 

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.