Силни послания за повече здраве на Международния ден без тютюнопушене

Послания на учениците от клубовете за занимания по интереси при СУ „Козма Тричков“ във Враца – „Приятелите на природата“ и „Училище и още нещо…“.

Послания за здравословен живот без тютюнев дим отправиха деца и учители на Международния ден без тютюнопушене, 19 ноември 2020 г. Те се включиха в традиционната кампания на България без дим “Да спечелим заедно – един ден без цигари!”.

Благотворителна кампания “Печелиш ти, печелим Заедно, една кауза, едно Сърце!” на учениците от СУ “Й.Йовков” в Кърджали, в която парите за цигари са дарени за подпомагане на дете сираче в училище.

България без дим призова всички желаещи да спрат цигарите поне на Международния ден без тютюнопушене, като използват спестените пари за благотворителна инициатива по техен избор. В инициативата се включиха училища от множество населени места в България. Сред похвалните им кампании са събрани пари в подкрепа на дете без родители в Кърджали и закупуване на спални комплекти за общинската болница в Горна Оряховица.

В много училища учениците отправиха и силни послания за повече здраве без цигари: “Хвърли цигарата – бъди разумен! Пази себе си и тези, които те обичат!”. Всички чудесни инициативи могат да бъдат разгледани на страницата на инициативата през 2020 г. във Фейсбук

Националната кампания „Да спечелим заедно – един ден без цигари“ беше организирана от „България без дим“ заедно с Коалицията за живот без тютюнев дим и BlueLink.net – Мрежа за гражданско действие.

Инициативата за честване на деня без тютюнопушене е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по цял свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.