Най-големият легален наркопазар – началото на края

Погледнете тази графика, която показва потреблението на цигари от 1880 г до днес. Забележете рязкото увеличение през втората половина на 20ти век, когато цигарените компании използват всички медийни канали за мощна реклама. Забележете също, че връхната точка е достигната около 2010 г и след това започва плавно намаляване. STATISTA не разполага с по-актуални данни, но от други източници знаем, че потреблението през 2018 г е около 5.3 трилиона и скоро ще падне под 5 трилиона.

Тази графика е поучителна, защото показва някои важи неща. Първо, присъствието на ракови пръчки в ежедневието и в търговската мрежа не е нещо нормално, а процес който умишлено е създаден и задвижен от цигарените компании. Повечето компании са основани или в края на 19 век, или в началото на 20 век. В България, покойникът Булгартабак е основан през 1947 г. Да, цигари е имало и преди това, но цигарите преди 20 век се СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ. Цигарите ПРЕДИ 20 век са с друг химически състав, съдържат по-малко никотин, а димът не се вдишва от пушача. Това са ключови разлики. Ето защо, реално погледнато, преди Първата световна война не е имало никакво пушене. Имало е хора които са слагали тютюн в навита хартия, но това не е цигара в днешния смисъл на думата.

Едва през 20 век цигарените компании усъвършенстват механизма на пристрастяване. Днешните цигари са по-високотехнологичен продукт отколкото изглеждат на пръв поглед. Пристрастяването се получава чрез слагането на никотин в цигарата и добавянето на химикали, които улесняват разпространението и приемането му в тялото. Много от тези вещества са канцерогенни, което за пореден път показва, че компаниите се интересуват само от печалба и не обръщат внимание на смъртта и страданията, които умишлено причиняват.

Между другото, тютюнът за ръчно свиване и пурите са продукти, за които може да кажем (с някои условности) че няма пристрастяване и употребата им е по-скоро въпрос на желание. Употребата на цигари обаче е наркомания. Самите компании са признавали във вътрешни документи че продават дневна доза никотин. Публичните им изяви са други, разбира се.

Второ, графиката показва нещо положително. Усилията на световното анти-пушене движения дават резултат. Има спад и той е необратим. Ние сме малка част от това движение, но не трябва да се отказваме. След време цигари ще има само в музеите и децата ни ще наследят един по-добър свят.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.