Кървави печалби

Западни тютюневи компании отбиват номера и шикалкавят за да продължат да печелят в Русия

Japan Tobacco Company (JTC) ще продължи да налива средства от акцизи в хазната на режима в Кремъл, въпреки международните санкции срещу него заради агресията в Украйна. Разследване на Алесия Черантола  за Международният журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP), публикувано на 14.03.2022, изобличи JTI, че подкопава ангажимента на  Япония за включване към санкциите срещу Русия, тъй като японското министерство на финансите притежава 30% от JTI. Компанията стои зад марки като Winston и Camel и притежава четири фабрики в Русия след придобиването на Донской Табак от обслужващия Кремъл олигарх Иван Савидис през 2018 г., припомня OCCRP. 

Тютюневата компания е свързана и с Европа. Според документи от корпоративния регистър, придобити от OCCRP, настоящ акционер в JTI Русия е JTI Германия. Също така, JTI Holding е регистрирана в Холандия и притежава около 65% от JTI Yelets LLC, дъщерно дружество на JTI Русия.

Нежеланието на компанията да приложи санкциите е напълно разбираемо. За JTI Русия е вторият по големина  пазар след японския. В Русия JTI има 37% пазарен дял и 4500 служители. Ето защо компанията даде уклончив отговор на  писмо от украинските си служители, които настояха за прекратяване на продажбите на цигари в Русия. JTI отговори  пред Reuters, че е “политически неутрална” и ще продължи да работи както обикновено.

Няколко дни по-късно, след критики в Twitter и други социални медийни платформи, компанията майка на JTI обеща да спре някои планирани дейности. На 10 март, повече от две седмици след началото на войната срещу Украйна, Japan Tobacco Inc. обяви, че дъщерното й дружество JTI, ще спре всички нови инвестиции и маркетингови дейности, както и планираното пускане на най-новия си продукт за нагряване на тютюна Ploom X в Русия. 

Но тези обещания изглеждат са по-скоро отбиване на номера. Според базирания в Япония анализатор на тютюна Кристофър Ратбоун, обещанието да не се рекламират нови тютюневи изделия в Русия е почти безмислено, тъй като в страната бездруго има цялостна забрана за рекламиране на тютюневи изделия. Нагреваемото устройство Ploom за пушене на тютюн чрез нагряване вече се провали на пазара, така че изтеглянето му от Русия също е безпредметно, обяснява той пред OCCRP.

JTI не е единствената международна компания, разкъсвана между стремежа си за печалба в Русия и натиска да се оттегли от страната. Philip Morris International (PMI) и British American Tobacco (BAT)  първоначално също зашикалкавиха с половинчати обещания да намалят дейността си в Русия. В последствие BAT оповести, че ще започне бързо привеждане на руския си бизнес “в пълно съответствие с международните и местни закони”. Продължавайки да плаща на своите 2500 служители в Русия, компанията ще се изтегли от страната след   след завършването на процеса.

OCCRP цитира Стефано Скиаво, директор на Училището за международни изследвания в Тренто, Италия, който обяснява, че налагането на санкции има за цел да демотивира дейностите в санкционираните страни.  “Подобни решения за обратен завой отразяват непрякото въздействие на санкциите върху компаниите, които искат да продължат да работят в Русия, но са под натиск да не го правят”, разяснява Скиаво. JTI никога не са отговорили на запитванията на OCCRP за коментар.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.