Philip Morris подвежда обществеността относно никотина в нагорещения тютюн

  • Нагретият тютюн се рекламира като по-добра алтернатива на цигарите за пушачите, но нови изследвания показват, че една марка съдържа много повече никотин, отколкото се твърди.
  • Загрят тютюнев стик, използван в устройство Iqos, съдържа повече от 4 mg никотин – осем пъти повече отколкото често признава производителят Philip Morris International.
  • Потребителите получават подвеждаща и объркваща информация от компанията, включително по време на онлайн чатове на живо в девет различни държави

От Лора Марготини, Матю Чапман, Бюро за разследваща журналистика под лиценз Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0. https://www.thebureauinvestigates.com/stories/2022-08-28/philip-morris-misleading-public-about-nicotine-in-heated-tobacco

 

Philip Morris International, най-голямата мултинационална тютюнева компания в света, драстично заблуждава потребителите относно количеството никотин в своята гама от нагреваеми тютюневи продукти Iqos, разработени от компанията като „по-добра“ алтернатива на цигарите. В някои рекламни материали и към служители на Бюрото за разследваща журналистика, представили се за потребители, Philip Morris International (PMI) твърди, че във всяка тютюнева пръчка има 0,5 mg никотин , но ново изследване, проведено от Бюрото, разкри, че действителната цифра е повече от осем пъти по-висока .

Понастоящем няма международни стандарти за тестване на съдържанието на нагреваеми тютюневи изделия, което оставя сива зона за това как тази информация се установява и представя на потребителите.

Популярността на нагреваемите тютюневи изделия нараства бързо и в момента съставя над 2,5% от продажбите на всички тютюневи изделия в ЕС. Тези устройства загряват стикове за еднократна употреба, без да ги изгарят, и се различават от вейповете или електронните цигари, които обикновено съдържат никотин, но не и тютюн. Миналата година PMI изчисли, че нейната гама тютюн за нагряване има около 20 милиона потребители.

Тестовете на Бюрото – извършени от Unisanté, университетски център по обща медицина и обществено здраве в Швейцария и анализирани от Force Technology в Дания – разкриват, че всеки тютюнев стик за еднократна употреба съдържа 4,1 mg никотин . Никотинът е един от най-пристрастяващите наркотици в света, заедно с хероина и кокаина, и кара хората да се пристрастяват към тютюна, който убива повече от 8 милиона души всяка година.

Цифрата от 0,5 mg на PMI изглежда е получена от тяхна собствена модифицирана версия на режима за тестване на Международната организация за стандартизация (ISO). Режимът ISO измерва никотина в емисиите от цигарата – т.е. това, което вдишвате,  който обикновено е значително по-малко отколкото общото съдържание на никотин в цигарата.

Но дори цифрата от 0,5 mg да се отнася за емисиите на стика, тестовете на Бюрото установиха, че всеки стик освобождава над два пъти повече: 1,2 mg. На запитване от Бюрото, PMI отвърнаха, че са достигнали до подобна цифра от собствения им тестов режим за „интензивно пушене“ – но не можахме да намерим никакви доказателства някога да е използвала тази цифра в публични съобщения.

PMI обвини Бюрото, че бърка никотиновите емисии със съдържанието на никотин. От компанията добавиха, че собственото им тестване е открило до 4,6 mg общ никотин на стик и че стиковете „се смятат за толкова пристрастяващи, колкото и цигарите“.

Те казаха също, че съдържанието на никотин както в нагретите тютюневи стикове, така и в цигарите „е от слабо значение за потребителите“, като посочиха разликите между съдържанието на никотин, емисиите и експозицията (количеството, погълнато от потребителя).

Но без ясна универсална регулация коя цифра трябва да се използва и как трябва да бъде описана, потребителите ще продължат да бъдат подвеждани.

Експлоатиране на сивите зони

Тестването и количественото определяне на съдържанието на никотин в продукта отдавна е ключова област, в която големите тютюневи компании се стремят да използват регулаторните вратички в своя полза.

Методът за тестване ISO, предпочитан от ЕС и използван от PMI, беше силно критикуван от учени заради подценяване на действителното поведение при пушене; изследователите твърдят, че е „неадекватен за целите на регулиране на продукта или информиране на потребителите“. Тестът на Бюрото използва режима Health Canada Intense, алтернативен метод за тестване, който е валидиран и препоръчан от Световната здравна организация (СЗО).

Преди почти две десетилетия СЗО предупреди, че използването на метода ISO за изчисляване на числена стойност за съдържанието на никотин в цигарите е подвеждащо. Неговата Рамкова конвенция за контрол на тютюнопушенето гласи: „Емисиите на катран, никотин и други димни емисии, получени от тестване на машина за пушене, не предоставят валидни оценки за експозицията на хора.“

Съответно насоките на СЗО указват, че цифрите, свързани с емисиите, включително на никотин и катран, не трябва да се поставят върху опаковката. Законодателството на ЕС също забранява популяризирането на „всякаква информация“ относно съдържанието на никотин върху етикетите на тютюневите изделия.

PMI може да не нарушава никакви закони относно опаковането, но продължава да популяризира подвеждащата цифра от 0,5 mg никотин за своите продукти Iqos по целия свят – включително на уебсайта на компанията в Швейцария и доскоро на сайта в Обединеното кралство.

Екранна снимка от собствения уебсайт на PMI в Обединеното кралство

 

 

Бюрото също участва в уеб чатове на живо на уебсайтовете на компанията в Южна Африка, Малайзия и страни в цяла Европа, за да пита за съдържанието на никотин в нейните тютюневи стикове за еднократна употреба.

В отговор служители на PMI в единайсет страни цитираха цифрата 0,5 mg, а само в две от тях казаха, че се отнася за нивото на никотин в емисиите, а не за самия стик. В останалите девет неправилно твърдят или намекват, че се отнася до количеството никотин в самия стик. В един случай служител на шведския уебсайт на PMI твърдеше, че количеството никотин в нагрята тютюнева пръчка – която компанията маркира като Heets – е 24 пъти по-малко отколкото в конвенционалната цигара.

Стефания Мучифора, потребител на Iqos от Италия – един от най-големите пазари в света за загрят тютюн – разказа, че когато потърсила в Google съдържанието на никотин в стик Heets, научила от уебсайта на PMI,  че всеки съдържа само 0,5 mg. „Казах си: уау, това е 20 пъти по-малко от цигарите, които пушех“, каза тя. „Затова започнах да пуша Iqos.“

В магазин на филиал на Iqos в Рим служителите подадоха на Бюрото подобна информация. „В една пръчка Heets има 0,5 mg никотин“, заяви служител. На въпрос дали има по-малко никотин в стиковете Heets от традиционните цигари, те казаха „Да, много по-малко. Например в Marlboro Reds има 14 mg.”

Енрико Даволи, експерт по тютюна в Института за фармакологични изследвания “Марио Негри” в Милано, каза, че констатациите на Бюрото съответстват на международно изследване, прегледано от независимата проучвателна група за регулиране на тютюневите продукти на СЗО,  в която участва. Той заяви, че претенцията на PMI, че тютюневи им стикове съдържали 0,5 mg никотин „не е вярно твърдение“.

PMI каза на Бюрото, че отчитането на емисиите на никотин с помощта на режима ISO се изисква от регламент в определени страни и „следователно ние отчитаме 0,5 mg при тези обстоятелства“.

Компанията отначало бе казала на Бюрото, че няма да отговаря на организация, която „пише финансирано съдържание“ и е финансирана от „група със специални интереси“.

Бюрото получава финансиране от редица източници, включително за глобално здравеопазване от фондация Бил и Мелинда Гейтс и Vital Strategies. Бюрото е награждавана независима редакция, в която поддръжниците нямат редакционна дума или предварителна информация за разследванията.

Определяне на стандарта

Тютюнът за нагряване е разрастващ се пазар, откакто гамата Iqos на PMI бе пусната в продажба преди осем години, но Международната организация за стандартизация все още не е публикувала международен стандартен тест за анализиране на химикалите в продуктите за нагреваем тютюн.

Комитетът, който отговаря за предоставянето на стандартна методология за тютюневите изделия, се състои от експерти, академици и представители на индустрията от 31 държави. Негов председател е бившият лобист на тютюневата индустрия Волф-Дитер Хелер.

Един от членовете на комисията заяви пред Бюрото, че имената на останалите членове се пазят в тайна, но мнозинството са от тютюневата индустрия – „Познавам ги всичките“, казаха те. (Когато Бюрото поиска от ISO списък с членове на комисията, му беше казано, че имената не могат да бъдат предоставени поради защита на данните и за „избягване на влиянието от трети страни върху членовете“.)

Членът на комисията обясни, че всяка година ISO организира среща в различен град по света. „Индустрията може да плаща, за да изпраща винаги свои представители на срещи, докато обществените изследователски организации не могат.“

Те добавиха, че натоварването е голямо, като се изисква много четене за всяко гласуване, което членовете на комисията трябва да направят. Това, казаха те, може да бъде трудно да се впише в ежедневната им академична работа, което означава, че прекалено бюрократичният процес силно благоприятства тютюневата индустрия.

Джулиан Юнг, ръководител на комитета, каза: „Процесът на разработване на много – и особено на новите – стандарти отнема време. Работната група и подходящият ръководен комитет ще разгледа всяка тема и ще оценят необходимостта от стандартизация.“

Колко пристрастяващ е нагретият тютюн?

Тъй като нагретият тютюн е сравнително нов продукт, неговите дългосрочни въздействия върху здравето са до голяма степен неизвестни. PMI поиска от италианското Министерство на здравеопазването да преразгледа проучванията си върху Iqos, за да може компанията законно да твърди, че продуктите са по-малко вредни от традиционните цигари.

Това вече се беше случило с FDA в САЩ, където повторното разглеждане откри доказателства, че използването на Iqos произвеждало по-малко вредни химикали, отколкото пушенето на цигара. Въпреки това Istituto Superiore di Sanità (ISS), италианският институт за обществено здраве, който извърши прегледа от името на Министерството на здравеопазването, заключи, че има 80 вещества, присъстващи или само в емисиите на Iqos, или в много по-високи концентрации, отколкото в цигарите. Четири от тези вещества са класифицирани като канцерогенни; осем други могат да причинят увреждане на ДНК, което може да доведе до рак или аномалии при раждане.

Докладът на ISS също подчертава факта, че PMI не е успяла да предостави специфични проучвания за нивото на пристрастяване, което Iqos предизвиква, както изисква италианският закон за пускане на пазара на нов тютюнев продукт.

Различни доказателства, включително тези от собствените тестове на PMI, подсказват, че Iqos може да бъде толкова пристрастяващ, колкото цигарите. Резултатите ни показаха, че макар стик да съдържа по-малко никотин от цигара, той е два пъти по-ефективен при доставянето на химикала в своите емисии. Количеството никотин, което човек вдишва, е почти същото.

В своето изявление до Бюрото PMI призна, че „възрастните пушачи, преминаващи към Iqos, получават сравними количества никотин с тези от цигарите“.

Центърът за борба с дима към Националния институт по рака в Милано каза, че високата концентрация на никотин в Iqos подсказва, че може да причини високи нива на пристрастяване. Роберто Бофи, ръководител на центъра, каза, че някои от техните пациенти „изглежда пушат дори повече с Iqos, отколкото с традиционните цигари“.

Но след като собствената информация на PMI се оказа подвеждаща и непоследователна, потребителите на Iqos остават в неведение колко пристрастяващи са продуктите.

„Започнах да пуша Iqos, защото мислех, че ще пуша по-малко и след това ще успея да спра напълно цигарите“, каза пред Бюрото италианката, която пушеше Marlboro Reds. „Но сега с Iqos откривам, че пуша повече.

“Заглавно изображение: Нова генерация тютюневи продукти. Изображение: Vaping360, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Репортери: Laura Margottini и Matthew Chapman

Глобален здравен редактор: Chrissie Giles

Impact продуцент: Paul Eccles

Глобален редактор: James Ball

Редактор: Meirion Jones

Редактор на продукцията: Alex Hess Проверка

факти: Alice Milliken

Юридически екип: Reynolds Porter Chamberlain LLP

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.