Предизборна мисия: Да спасим българите от тютюневия гнет

Граждански организации, членуващи в Коалицията за живот без тютюнев дим и индивидуални хора, членове и симпатизанти на “България без дим”, обявиха старта на  гражданска мисия за ангажиране на предизборните сили с проблемите, предизвикани от употребата на тютюневи и свързани с тях изделия в България.  Мисията предвижда обиколка на щабовете на кандидатите за участие в управлението и срещи с индивидуални кандидати от всички политически сили.

По данни от Евростат 38 процента от българите пушат, а много повече – сред тях пасивни пушачи, членове на семейства и близки на жертви – плащат тежък дан на тютюневата зависимост. Той се измерва със загуба на  22 000 български живота годишно, с всички трагични последствия за семействата и обществото, както и рекордни нива на заболявания, предизвиквани от тази зависимост, като сърдечно-съдови, онкологични и белодробни.

“Целта на мисията ни е да открием пред бъдещите народни представители пътища за противодействие срещу този съвременен  “гнет” над българите, обясни председателката на Коалиция за живот без тютюнев дим Д-р Гергана Гешанова на брифинг в БТА днес. От коалицията ще настояват за политики, които осъществяват активни превантивни и информационни действия на държавата, затваряне на пробойните в действащите ограничения за употребата, рекламата, спонсорството и промоцията на тютюн, еманципиране на държавата от хватката на тютюневите гиганти. Всичко това България е длъжна да направи по силата на ратифицираната от нея Рамкова конвенция за контрол на тютюна на СЗО.

Маршрутът на  гражданската мисия включва основните претенденти за участие в следващото Народно събрание. Проведени са вече първите срещи с представители на Продължаваме промяната и ГЕРБ, днес предстоят с Демократична България. Насрочват се срещи и разговори с щабове и кандидати на БСП, ДПС, ИТН и “Български възход”. От Коалицията активно търсят контакт с “Възраждане” и “Изправи се, България” и други формации.

Експертите на коалицията представиха следните приоритетни стъпки за изпълнение на ангажиментите на България по РККТ, европейското и национално законодателство, и посочиха някои от идентифицираните възможности за взаимодействие с политически партии по тях:

  1. Активно здравно образование, профилактика и съграждане на обществена култура, която обезкуражава и изключва употребата на тютюн. От управлявала доскоро формация със сериозни шансове да спечели вота, обещават да гарантират добрия здравен статус на младото поколение българи чрез “ранното приучване към принципите на здравословен живот”. Същата партия ще бори зависимостите сред подрастващите чрез “интегриран подход за намаляване търсенето на наркотични вещества” – каквото доказано е никотинът.  Други скоро управлявали възнамеряват да въведат “качествени и достъпни програми за превенция”. Подобни програми за “здравна култура и здравно образование на населението”, както и увеличаване на ресурсите за превенция, обещават и от основна опозиционна сила. Запазване на личното и общественото здраве чрез превенция обещава бивша членка на управлявалата в последния Парламент коалиция.
  2. Цялостно ликвидиране на рекламата на тютюневи изделия и популяризирането на тютюневата индустрия в обществото, вкл. чрез спонсорирано медийно съдържание.
  3. Ефективно ограничаване на всички форми на спонсорство от тютюневи компании и техни посредници, вкл. чрез премахване на възможностите за подобряване на имиджа им чрез грантове, благотворителност, корпоративна и социална отговорност и др.
  4. Взаимодействие и координация между различните органи и институции на управлението за прилагане на РККТ и практическо преодоляване на тютюневата зависимост в обществото и всички нейни последици за здравето и благополучието на хората. Тук един от основните фаворити за вота обещава “постигане на по-добър контрол върху разпространението на хроничните незаразни заболявания чрез финализиране на националната програма за борба с тях и изработване на допълнителни мерки с фокус върху рисковите фактори”.
  5. Стриктно прилагане и спазване на забраните за пушене на обществени места, разширяване на обхвата и органите за контрола им. Тук един от основните претенденти обещава да осигури “безопасна и здравословна околна среда на всеки български гражданин”. 
  6. Повишаване на акциза на тютюневите и свързаните с тях изделия, включително на нагреваеми, електронни, наргилета и други алтернативни продукти. Тук рестриана за участие коалиция  обещава да въведе “реално финансиране и реализиране на превенция и профилактика”, като сред източниците за финансиране посочва средства от „акцизи“, регламентирани в Закона за здравето.
  7. Разясняване и пълноценно прилагане на член 5.3 от РККТ за предотвратяване на намесата на тютюневите компании при формирането на политиките за контрол на тютюна. Възможност за това се съдържа в програмата на доскорошен участник в управляващото мнозинство, която обещава “превенция и отговорност на компаниите

Въпроси на днешния брифинг зададе най-младият журналист, ученикът Константин Демирев, член на Клуб за деца репортери към Дом на културата “Средец” /на снимката с д-р Гергана Гешанова и ръководителя на клуба Коста Чолаков.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.