САЩ на прага на революционно решение за никотина в цигарите

През юни 2022 г американският регулатор Food and Drug Administration (FDA) обяви че иска да намали нивото на никотин в цигарите. Никотинът е силен наркотик (сравним с хероина като сила на пристрастяване) който прави цигарите продукт с висока степен на наркотична зависимост. Philip Morris USA признава на сайта си че цигарените компании умишлено са създали цигари с достатъчно никотин че да причинят и поддържат пристрастяване. Освен това, никотинът променя мозъка на пушача и прави отказването трудно.

Можете да намерите тези и други изявления относно пушенето и никотиновата наркомания на сайта на Philip Morris USA (вдясно) и на сайта на R. J. Reynolds Tobacco Company (най-горе). Превод на български има на сайта на България без дим.

Цигарата е инструмент за доставка на никотин в тялото. Нищо повече! Още в средата на 20ти век цигарените компании са признавали че бизнесът им е да продават никотин. Всяка година около 480,000 американци, 7-8 милиона хора по света и хиляди българи плащат със живота си заради безскрупулната алчност на шепа мерзавци от цигарени компании.

FDA смята че намаляването на нивата на никотина до минимално пристрастяващи или непристрастяващи нива би намалило вероятността бъдещи поколения млади хора да станат пристрастени към цигарите и би помогнало на повече пушачи да се откажат. Освен това, документ публикуван от FDA в New England Journal of Medicine през 2018 г прогнозира че до 2100 г потенциален стандарт за никотинови продукти може да доведе до това повече от 33 милиона американци да не станат пушачи и спад на пушачите до 1% от населението на САЩ (в момента 13% от американците пушат). Поне 8 милиона американци по-малко ще умрат от заболявания свързани с тютюнопушенето.

Никотинът е силно пристрастяващ наркотик, сравним с хероина или кокаина. Намира се естествено в тютюневите листа, но през годините индустрията е разработила начини да увеличи пристрастяването и наркотичната зависимост. Примерно, като увеличава съдържанието на никотин в цигарите и/или добавя канцерогенни вещества които ускоряват усвояването на никотин в тялото.

Няколко десетилетия пропагандата на цигарените компании се опитва да скрие този факт и да убеди обществото че пушачите искат да пушат и компаниите просто реагират на това търсене. Компаниите прехвърлят вината и отговорността върху пушача и говорят за „свободен избор“. Такъв беше лозунгът на фронт групите които саботираха приемането на забрана за пушене на закрито в България преди десетилетие.

Проблемът обаче не е в пушачите а в индустрията която произвежда този продукт. Индустрията знае че продуктът убива и постоянно търси нови пушачи сред младежите. Почти всички пушачи почват да пушат преди навършването на 18 години и без да знаят какви опасностти крие тази наркотична зависимост. Много даже не знаят че това е наркотична зависимост. Децата не знаят че цигарите са единственият потребителски продукт който убива когато е използван правилно. Не знаят, че всяка година от тютюнопушене умират повече хора, отколкото от убийства, СПИН, самоубийства, наркотици, ПТП и алкохол взети заедно.

Намаляването на никотина в цигарите има потенциала да бъде една от най-ефективните политики за обществено здраве в историята на човечеството. Смъртта на милиони може да бъде предотвратена!

Уви, FDA едва ли ще може бързо да издейства намаляване на съдържанието на никотин в цигарите. Индустрията ще се бори със зъби и нокти и ще саботира и отлага тази ключова регулация със административни и съдебни прийоми. Регулационният процес е тромав и вероятно ще минат няколко години преди регулацията да влезе в сила. Ясно е едно – рано или късно регулацията ще влезе в сила и САЩ. След това цигарената индустрия и светът никога повече няма да са същите. Нова Зеландия, Ирландия, Дания, Малайзия, Сингапур, Канада също обмислят подобни мерки.

Въпроси и отговори

1.) Има ли цигари с ниско съдържание на никотин?

През 80те години на 20ти век Филип Морис пуска цигара с ниско съдържание на никотин и бързо я изтегля поради ниски продажби. Марката Next се „радва“ на пазарен дял от по-малко от 1% преди компанията да я спре. Компанията научава важен урок – пушачите не искат да пушат цигари с ниско съдържание на никотин.

В момента компанията 22nd Century Group продава цигари с ниско съдържание на никотин в САЩ. Важно е да отбележим, че компанията има приходи от само $31 милиона за 2021 г и е на загуба. За сравнение, Philip Morris USA има приходи от над $20 МИЛИАРДА за 2021 г и печалба от почти  $3 милиарда! В САЩ, Philip Morris USA има пазарен дял от 49%.

В България цигари с ниско съдържание на никотин не се продават. Ако се продаваха, едва ли някой щеше да ги купува.

2.) Защо ниското съдържание на никотин е много важно?

През 1940-те и 1950-те години цигарените компании усъвършенстват механизма за създаване на максимална наркотична зависимост. Цигарите са направени така, че бързо да създават максимална зависимост. Това се постига чрез манипулиране на нивата на никотин в цигарите, или чрез слагане на опасни и канцерогенни химикали в цигарите с цел оптимално разпространение и усвояване на никотин в тялото и мозъка на пушача. Намаляването на нивата на никотин ще премахне зависимостта.

Можем да дадем и пример с класическите пури. Класическите пури имат химическо съдържание различно от това на цигарите и съдържат по-малко никотин. Ето защо продажбите на пури са десетки пъти по-ниски от продажбите на цигари. Освен това, пури се употребяват рядко и епизодично. Някой виждал ли е човек да ходи с кутия пури в ръка и да пали пура след пура?!

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.