Нова Зеландия се освобождава напълно от тютюна

Нова Зеландия ще остави зависимостта към тютюна в историята. Лица родени след 1 януари 2008 г никога няма да могат законно да купуват тютюневи изделия.

Намеренията на правителството са законната възраст за тютюнопушене да се увеличава всяка година, за да се създаде поколение новозеландци без тютюнев дим, каза помощник-министърката на здравеопазването д-р Айеша Верал, цитирана от британския “Гардиън”. Според изданието, Верал определила случилото се като „исторически ден” за здравето на новозеландския народ.

Правителството обяви покачването на възрастта заедно с други мерки, предназначени да направят пушенето недостъпно. По този начин страната ще постигне целта си да стане напълно свободна от тютюнев дим през следващите четири години.

Другите мерки включват намаляване на количество никотин в тютюневите изделия до много ниски нива, рязко намаляване на броя на магазините, където цигари могат да се продават законно, и увеличаване на финансирането за услуги за пристрастяване. Новите закони няма да ограничават продажбите на вейп устройства.

„Искаме да сме сигурни, че младите хора никога не започват да пушат, така че ще криминализираме продажбата и доставката на тютюневи изделия за пушене на нови групи младежи. Хората на 14 години, когато законът влезе в сила, никога няма да могат да купуват легално тютюн“, казва Верал.

Ежедневните нива на тютюнопушене в Нова Зеландия спаднаха до 11,6% през 2018 г., от 18% преди десетилетие. Процентът на тютюнопушене сред туземните групи е по-висок – 29% (маори) и 18% (пасифика). „Ако нищо не се промени, ще минат десетилетия, докато пушенето на маори падне под 5%“, безпокои се Верал. Тя смята, че премахване на тютюнопушенето през следващите четири години е напълно възможно.

Пушенето вече е широко заменено от вейпинг сред юношите в Нова Зеландия. То все още привлича много млади хора, които никога не биха започнали да пушат – според проучване на 19 000 гимназисти тази година, близо 20% са употребявали ежедневно или няколко пъти на ден, повечето – високи дози никотин. Това е в сравнение с 3% от тези на възраст 15-17 години, които са пушили ежедневно през 2018 г., или 13%, които са пушили десетилетие по-рано.

Верал каза, че много ниските нива никотин, които въвежда новият закон, са научно потвърдени и доказано помагат на хората да се откажат от убийствената зависимост. Остава проблемът с контрабандата – количествата тютюневи изделия, внасяни в Нова Зеландия са се увеличили значително през последните години и организираните престъпни групи са замесени в широкомащабна контрабанда, според правителствен доклад.

Верал каза, че законодателството ще бъде въведено през 2022 г., като възрастовите ограничения ще бъдат въведени през 2023 г. Първоначалните планове за поколение новозеландци без тютюнев дим вече са финализирани след обществено обсъждане. Законодателният процес за въвеждането им започва, но не се очакват никакви пречки – „Без тютюнев дим 2025“ е приета като водеща трудова политика от мнозинството в новозеландския парламент. Политиките бяха приветствани от експерти по обществено здравеопазване в края на 2021 г.

Това не е ли въвеждане на сух режим?

Категорично не! В САЩ сух режим (prohibition) има в периода от 1920 г до 1933 г, когато действа федерална забрана за производство, внос, транспортиране, и продажба на алкохол. В САЩ федерална забрана за притежание на алкохол никога не е имало, но някои щати забраняват даже притежанието на алкохол.

За сравнение, плановете на Нова Зеландия не включват нито забрана за производство, нито забрана за внос, нито забрана за транспортиране, нито забрана за притежание на тютюневи изделия. Забраната за продажба ще се отнася единствено по отношение на магазина/търговеца, а не по отношение на купувача.

Нека дадем следния пример, за да е по-ясно. Даже години след въвеждането на новите закони, човек купил цигари в България ще може да ги използва в Нова Зеландия, или да ги раздава на приятели, без да е в нарушение на закона. Когато раковите пръчки свършат, ще може да си купи такива от магазин ако докаже че е роден преди 2008 г. Цигарите обаче ще бъдат с ниско съдържание на никотин.

Защо ниското съдържание на никотин е много важно?

През 1940-те и 1950-те години цигарените компании усъвършенстват механизма за създаване на максимална наркотична зависимост. Цигарите са направени така, че бързо да създават максимална зависимост. Това се постига чрез манипулиране на нивата на никотин в цигарите, или чрез слагане на опасни и канцерогенни химикали в цигарите с цел оптимално разпространение и усвояване на никотин в тялото и мозъка на пушача.

Намаляването на нивата на никотин ще премахне зависимостта. През 1989 г Филип Морис (компания която в САЩ е осъждана за рекет) пуска на пазара цигара Next с ниско съдържание на никотин. Компанията обаче бързо изтегля продукта и научава важен урок – пушачите не искат да пушат цигари с ниско съдържание на никотин. В известен смисъл, Нова Зеландия ще задължи всички цигари продавани в страната да бъдат като Next – с което пушенето ще спадне до ниво малко над нулата.

Можем да дадем и пример с класическите пури. Класическите пури имат химическо съдържание различно от това на цигарите и съдържат по-малко никотин. Ето защо продажбите на пури са десетки пъти по-ниски от продажбите на цигари. Освен това, пури се употребяват рядко и епизодично. Някой виждал ли е човек да ходи с кутия пури в ръка и да пали пура след пура?!

Как ще реагират цигарените компании?

Нова Зеландия е с население малко над 5 милиона и е пренебрежително малък дял от световния пазар на тютюневи изделия. За цигарените компании опасността се крие в това че намеренията на страната ще създадат прецедент, който може да бъде повторен от други страни. Преди повече от десетилетие, Филип Морис завежда дела срещу Австралия и Уругвай за да спре слагането на грозни картинки на кутиите с цигари и да спре въвеждането на опростена опаковка (когато цялата кутия е грозна). Компанията губи съдебната битка и в момента десетки страни за въвели или грозни опаковки или опростени опаковки.  

Можем да предположим, че цигарените компании ще се опитат да спрат или забавят или саботират законодателните намерения на Нова Зеландия. Преждевременно, вече има сведения че Канада, САЩ, Русия и някои западноевропейски държави обмислят подобни мерки и вероятно ще наблюдават с интерес случващото се в Нова Зеландия.

Припомняме, че България е подписала и ратифицирала Рамковата конвенция за контрол на тютюна и е задължена да изисква цигарите да се произвеждат с ниско съдържание на никотин. Дали обаче нашата страна ще намери смелост да се изправи срещу мощните търговци на смърт е друг въпрос.Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.