Внимание! Фондация лансира интересите на Филип Морис чрез здравни специалисти

Организации за борба срещу тютюневата индустрия и никотиновата зависимост алармират че Фондацията за свят без дим (Foundation for a Smoke-Free World – FSFW) се опитва да рекрутира лекари, здравни специалисти и други физически и юридически лица, които се борят срещу пушенето. Целта е да се лансират интересите на тютюневата индустрия, като се прокара тезата, че нагреваемите й продукти по някакъв начин били част от борбата с тютюнопушенето. Не са, предупреждават организациите, които отстояват целите на Рамковата конвенция за контрол тютюна (РККТ) на СЗО. Напротив, продуктите на Филип Морис и останалите тютюневи компании са част от проблема и продължават да насаждат убийствена зависимост към тютюна.

Основаната през 2017 г FSFW твърди че е независима неправителствена организация с идеална цел (non-profit organisation) която иска бъдеще без дим. Но фондацията е изцяло финансирана от Филип Морис.

FSFW призовава за “ангажиране с индустрията”. Целта им е да наложат допускане на цигарените компании и техните продукти като легитимна част от усилието на държавите за преодоляване на тютюнопушенето. Десетилетия опит, обаче, показват че подобен подход е не само безполезен, но и контрарподуктивен, тъй като основният бизнес модел на тази индустрия остава насаждането на болестотворна и смъртоносна зависимост към продуктите й.

Подписаната от България и почти целия свят РККТ изрично забранява взаимодействие с тютюневите компании и задължава държавите да му противодействат.

Под предлог, че си поставяла за цел да откаже хората от пушенето, FSFW всъщност лансира уж “по-безопасни” продукти. Тезата за повишена безопасност на нагреваемите продукти е категорично отречена от СЗО. 

Че FSFW е фротова група на индустрията се подозираше от създаването й. Но през 2021 г тези съмнения се потвърдиха, когато бивш служител завежда дело в САЩ, в което твърди че фондацията координира дейността си с Филип Морис и популяризира конкретни продукти. Поради тези причини ищецът твърди че фондацията нарушава законите на САЩ, защото подобна дейност е забранена за организациите с нестопанска цел.

Тактиката на Филип Морис е глобална и се прилага и в България. През последните години компанията активно лансира маркетинговите си тези и лансира продуктите си като “по-малко безопасни” чрез медийни публикации и привличане на разпознаваеми медица от здравеопазването и обществото. Тютюневата компания се възползва от терминологичните несъответствия между българските закони и РККТ и заобикаля наложените от конвенцията ограничения, маскирайки спонсорките си действия като “дарения”, “грантове” и “корпоративна и социална отговорност”. По този начин обаче индустрията получава тъкмо недопустимия по смисъла на конвенцията рекламен и промоционален ефект за индустрията. Тиражиращите тезите й специалисти, НПО и политици практически съучастничат с индустрията за нарушаване на РККТ, която е част от българското законодателство, и допринасят за разширяване и задълбочаване на тютюневата епидемия.

Призоваваме българските лекари, политици, здравни специалисти и неправителствени организации да откажат взаимодействие с FSFW!

Желаещи действително да спомогнат за преодоляване на употребата на тютюн и убийствените й последствия могат да се присъединят към Меморандум за прекратяване на рекламата и промоцията на тютюневи изделия и спонсорството от страна на тютюневата индустрия в България. Меморандумът е иницииран от Коалицията за живот без тютюнев дим, в която членува и сдружение “България без дим”, СЗО и други български и международни организации и е отворен за подписване и присъединяване.

Коалицията внимателно следи действията на тютюневата индустрия и изобличава манипулативните й твърдения и публикации, които се тиражират в обществото от фронтови групи, лобисти и медии, в условията на хроничен дефицит на качествена журналистика.

Оригинален текст на съобщението на Tobaccofree Kids и допълнителна информация можете да намерите тук:

https://www.tobaccofreekids.org/press-releases/2021_01_15_pmi

https://tobaccotactics.org/wp-content/uploads/2021/01/1-COMPLAINT-against-Foundation-for-a-Smoke-Free-World-Inc-FILED.pdf

Малко исторически контекст. Цигарената индустрия отдавна създава фронт групи и чрез тях финансира изследвания и проучвания, които са изгодни за самата нея. Фронт групите купуват специалисти, лекари, учени, изследователи, медийни лица и т.н. Така индустрията създава мрежа от ужким независими хора, които могат да бъдат задействани когато е необходимо. Понеже не върви финансирането да идва директно от цигарена компания, парите се прехвърлят на фондации, тинк танкове, и т.н. Самите изследвания понякога не са очевадно лъжливи, просто не са по темата. Примерно, в САЩ дълги години Филип Морис са плащали на лекари да изследват дали има вродена склонност към рак на белите дробове, дали има връзка между депресията и рак на белите дробове и т.н. Някои наричат това frivolous research или distraction research. Целта е да се отклони общественото внимание, да се скъса връзката цигари – зависимост – болести – смърт, да се окаже “независим” натиск върху политици, лекари, обществени дейци и т.н.

През 1988 г Philip Morris, R.J. Reynolds, и Lorillard създават фронт група наречена Center for Indoor Air Research. Една от основните цели е изследователи да докажат, че цигарите не превръщат затворено помещение в лисичарник, а ако го превръщат, то това не е лошо. Center for Indoor Air Research спира да съществува през 1998 г но за едно десетилетие публикува стотици изследвания полезни за индустрията. Примерно, през 1980/90те е имало изследвания, че цигарите не са опасни за бременни жени (!!!)

https://en.wikipedia.org/wiki/Center_for_Indoor_Air_Research

От самото си създаване до ден днешен, цигарената индустрия умишлено и целенасочено изкривява, извращава и корумпира науката и медицината.

Споделете в социалната мрежа:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.